Spaanse politie: verdachte (18) Mallorca gepakt voor betrokkenheid bij poging tot moord

Politie in Playa de Palma
Politie in Playa de Palma © ANP
WADDINXVEEN - De 18-jarige Nederlander die vrijdag op Mallorca werd aangehouden na de mishandeling van een man uit Waddinxveen, werd op dat moment aangehouden voor betrokkenheid bij poging tot moord. Dat laat de politie op het Spaanse eiland weten.
De man werd op het vliegveld van Mallorca aangehouden, vlak voor hij op het vliegtuig naar Nederland wilde stappen. 'We verdenken hem van betrokkenheid bij de gebeurtenissen van woensdag', zegt een politiewoordvoerder. De 18-jarige verdachte werd na zijn arrestatie onder voorwaarden vrijgelaten, zei de politie maandagochtend.
Samen met nog acht andere Nederlanders zou de man betrokken zijn geweest bij de mishandeling van een groep landgenoten. Een van hen, de 27-jarige Carlo uit Waddinxveen, raakte zo zwaargewond dat hij zondagmiddag in een ziekenhuis overleed.

Verdachten naar Nederland

Via camerabeelden in de buurt zijn negen verdachten door de politie geïdentificeerd. Een dag voor de geplande terugvlucht boekten acht van hen tickets om al eerder naar Nederland te vliegen. Het gaat om mannen van tussen de 18 en 20 jaar oud. De politie in Spanje heeft Nederland gevraagd om ze aan te houden, maar dat verzoek was maandag in Nederland nog niet ontvangen.
De advocaat van een van de verdachten zegt tegen persbureau ANP dat hij vindt dat het onderzoek in Nederland moet plaatsvinden. 'De verdachten zijn Nederlands, het slachtoffer ook. Er is geen reden om de verdachten aan Spanje over te leveren', zegt advocaat Jaap-Willem Roozemond.

'Een groep jonge jongens'

Hij wil nog geen verdere mededelingen doen over zijn cliënt, bijvoorbeeld of hij de hoofdverdachte is. 'Het gaat om een groep jonge jongens, net meerderjarigen.' Zijn cliënt wordt waarschijnlijk verdacht van doodslag of mishandeling met de dood tot gevolg.
De politie op Mallorca wil in het belang van het onderzoek niet kwijt wat op dit moment de verdenking is tegen de onder voorwaarden vrijgelaten verdachte. 'Het onderzoek loopt nog en dat willen we niet in gevaar brengen.' Volgens de politie is het nu een moordonderzoek, 'omdat het slachtoffer is overleden'. De woordvoerder kon maandag niet aangeven of de verdachte nog op Mallorca is.

LEES OOK: