Coronavirus: Festivals onderzoeken met OMT nieuwe regels voor testen

REGIO - In dit overzicht houden we je op de hoogte van al het nieuws van dinsdag 20 juli over het coronavirus.
Onderzoek naar veilig organiseren evenementen
ID&T, de organisatie die tientallen grote festivals vertegenwoordigt, gaat onderzoeken hoe evenementen op korte termijn alsnog veilig georganiseerd kunnen worden. Van groot belang is dat het Testen voor Toegang waterdicht is en er dus geen mensen zonder geldige QR-code op een festivalterrein kunnen komen. De QR-code moet het bewijs zijn dat zeer recent negatief is getest op corona. Daarnaast zou kunnen worden gekozen voor het in alle gevallen laten testen van gevaccineerden voor de aanvang van een evenement.
Dat heeft ID&T dinsdag afgesproken na een gesprek met de overheid naar aanleiding van de rechtszaak die de concertorganisator dreigde aan te spannen. Het demissionaire kabinet gelastte twee weken geleden alle festivals, concerten en evenementen tot half augustus af na het snel stijgende aantal coronabesmettingen. Deze ontwikkeling volgde op het vrijgeven van vrijwel alle coronamaatregelen. Dit deed het demissionaire kabinet ondanks waarschuwingen van experts en het OMT.
Coronakaart
Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.
Reproductiegetal daalt weer, aantal besmettingen stabiliseert
Het zogeheten reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, is gedaald tot 1,75, maakte het RIVM bekend. Het getal van 1,75 betekent dat een groep van honderd coronapatiënten gemiddeld 175 anderen besmet, die het virus op hun beurt overdragen aan 306 anderen. Dat cijfer loopt wel ruim twee weken achter op de werkelijkheid.
Eind vorige week stond het reproductiegetal nog op 2,91, het hoogste niveau ooit. Dat getal gaf aan dat het virus zich met een ongekend tempo aan het verspreiden was. Tegelijkertijd ziet het RIVM nu dat het aantal nieuwe coronagevallen met 34 procent is toegenomen. 'In de afgelopen dagen is een voorzichtige stabilisatie te zien van het aantal mensen met een positieve coronatest. De komende week zal duidelijk worden of de stabilisatie in het aantal meldingen van personen met een positieve test van de laatste dagen wordt omgezet in een daling.'
Grootste toename opgenomen patiënten sinds eind mei
Ziekenhuizen hebben in de afgelopen 24 uur 96 nieuwe coronapatiënten zien binnenkomen, de grootste toename sinds eind mei. Op de ic's werden 20 mensen binnengebracht en op de verpleegafdelingen 76.
Er liggen nu in totaal 415 patiënten met corona. Dat zijn er 54 meer dan maandag. Het gaat om de grootste toename sinds eind april, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de verpleegafdelingen liggen nu 315 coronapatiënten, 38 meer dan maandag. Op de ic's nam het aantal patiënten met 16 toe tot 100.
Richard de Mos van Hart voor Den Haag: 'Coronapraatjes vullen geen ventilatiegaatjes'
Het Haagse stadsbestuur moet de ventilatie van overheidsgebouwen en scholen veel serieuzer nemen. Dat vindt Hart voor Den Haag/Groep de Mos in de Haagse gemeenteraad. Hart voor Den Haag wil na de oproep van Mark Rutte over ventilatie om de verspreiding van corona tegen te gaan weten of de lokale overheid haar 'eigen zaakjes wel op orde heeft'.
'Demissionair premier Mark Rutte riep gisteren tijdens de wekelijkse update over de coronasituatie in Nederland op tot het luchten van huizen’, stelt Richard de Mos van Hart voor Den Haag. ‘Al maanden roepen wij dat goed ventileren van overheidsgebouwen, bijvoorbeeld scholen, een goed wapen is tegen corona. Maar juist daar missen we iedere vorm van urgentie van het stadsbestuur.'
Hart voor Den Haag wil van het stadsbestuur weten of zij het belang van ventileren onderkent. Daarbij vindt de partij dat de gemeenteraad ook een update van het aanbrengen van goede ventilatie in alle overheidsgebouwen in de stad moet geven. 'Het ventileren van gebouwen is, ook buiten corona, goed voor een gezond binnenklimaat', zegt De Mos.
GGD Hollands Midden start vrije inloop voor vaccin voor studenten
Met de introductieweken voor studenten in aantocht heeft de GGD Hollands Midden speciaal voor studenten vrije inloop op de vaccinatielocaties in Leiden, Alphen aan den Rijn en Gouda. Zo kunnen studenten vanaf 19 juli 'met spoed gevaccineerd worden', meldt de GGD. 'Dat betekent dat je zonder afspraak op deze locaties langs kunt komen voor je vaccinatie.'
Tijdens die eerste prik wordt de afspraak gemaakt voor de tweede prik. Omdat er een aantal weken tussen de eerste en tweede vaccinatie moet zitten, is het dan weer niet mogelijk om zonder afspraak langs te komen voor de tweede prik.
De studenten krijgen het Pfizer-vaccin. 'Het is heel belangrijk je zo snel mogelijk te laten vaccineren', stelt de GGD Hollands Midden. 'Dan ben je grotendeels beschermd voordat de introductieweken beginnen. Je lichaam heeft na vaccinatie namelijk twee weken nodig om genoeg antistoffen aan te maken.'
Ook in Katwijk kun je dinsdag terecht bij de prikbus voor een vaccinatie zonder afspraak.
Corona zegen en vloek voor zomerkampen
Veel zomerkampen voor kinderen zitten helemaal vol. Dat meldt de NOS. De kampen zijn in coronatijd populairder geworden en ook nu het aantal coronabesmettingen is gestegen, zijn er amper annuleringen. Tegelijkertijd groeien de zorgen bij de kamporganisaties hoe ze corona buiten kunnen houden.
Zowel bij grote als kleinere kamporganisaties stijgt het aantal deelnemers, blijkt uit een inventarisatie van branchevereniging Steunpunt Kindervakanties en een rondgang van de NOS. Vorig jaar was er ook al sprake van een stijging.
Wachtlijsten wegwerken in weekend en 's avonds
Ziekenhuizen gaan in de avonduren en weekenden opereren om de wachtlijsten weg te werken, meldt het AD. Ook proberen ze zo veel mogelijk dezelfde ingrepen achter elkaar te plannen om tijd te winnen.
Veel ziekenhuizen gaan pas na de zomervakantie aan de slag om zorg in te halen. Cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wijzen uit dat er naar schatting 320.000 minder operaties zijn geweest tussen maart 2020 en mei 2021. Maar de meeste ziekenhuizen zeggen eerst hun personeel rust te gunnen voordat ze de achterstanden gaan wegwerken, blijkt volgens de krant uit een rondgang.
Wel liggen plannen klaar om vanaf september gas te geven. Met name bij orthopedie, kno, gynaecologie, urologie en plastische chirurgie zijn wachtlijsten ontstaan. Doordat deze zorg planbaar is, verdween die als eerste uit het operatieschema.
'Vraag ook gevaccineerden soms om negatieve test'
De deskundigen van het Outbreak Management Team vragen het kabinet te overwegen om bij grote evenementen en drukke clubs straks ook van volledig gevaccineerde mensen een negatieve coronatest te vragen. Een 'groene' QR-code waarmee iemand toegang krijgt tot een evenement of het vliegtuig, wordt nu niet ingetrokken als iemand die volledig gevaccineerd is, maar wel positief is getest.
Doordat besmette mensen dan alsnog toegang krijgen tot evenementen waar bijvoorbeeld geen anderhalve meter afstand wordt gehouden, kunnen zij ondanks hun vaccinatie het virus verspreiden. In sommige gevallen zou het goed zijn om van álle bezoekers een negatieve test te vragen, zegt het OMT.