Offerfeest ook in onze regio: 'Het feest van het delen, een dag om bij stil te staan'

Refika aan de Offerfeesttafel
Refika aan de Offerfeesttafel © Omroep West
REGIO - Het Offerfeest is los gebarsten. Moslims over de hele wereld vieren dit feest groots met familie en vrienden. Het feest vindt zijn oorsprong in de Koran. Velen zijn zich bewust van deze achtergrond, voor anderen is het een mooie traditie. Het is in ieder geval een dag om bij stil te staan. 'Net als voor mensen hier oud en nieuw is', zegt Refika Tuncer uit Voorhout.
In huize Tuncer in Voorhout staat de tafel al feestelijk gedekt. Moeder Refika, in het dagelijks leven financieel adviseur bij de gemeente Teylingen, wacht op de visite. Op deze dag komen in groepjes, vanwege corona, broers en zussen, kinderen, neefjes en nichtjes. En wie weet nog vriendjes. 'Iedereen is welkom.'
Aan tafel legt Refika de herkomst van het Offerfeest uit. 'De profeet Ibrahim moest zijn zoon offeren aan Allah. Maar toen hij zijn mes wilde pakken, weigerde het mes dienst en klonk er een stem die zei dat Ibrahim ook een ram mocht offeren. Zodoende bleef zijn zoon gespaard. Wel moest het lam gedeeld worden met anderen.' Daar ligt dan ook de kern van het Offerfeest: het is het feest van het delen.
Moslims vieren Offerfeest: 'Het feest van het delen, een dag om bij stil te staan'

Offerfeest-drukte

Veel moslims hechten gezien het verhaal aan het lam op de dis tijdens het Offerfeest. Voor Refika hoeft dat niet per se. 'Voor mij is het gegeven van het delen belangrijker. Of je dat nou met een lam, met geld of met iets anders wil doen, dat maakt mij niet uit.' In haar gerechten is dit jaar geen lam te vinden.
Slagerij Mabroek uit Leiden is één van de leveranciers van lammeren in de regio en heeft het heel druk. Tussen de Offerfeest-drukte door heeft eigenaar Junus net tijd om ons even te woord te staan. Zijn vader, de échte slager, souffleert op de achtergrond. Dit jaar worden de lammeren door particulieren en winkels niet achter de winkel opgehaald in Leiden, maar bij een magazijn in Leiderdorp. 'Dat heeft met corona te maken', zegt Junus. 'We willen de winkel en het Offerfeest even gescheiden houden in het kader van de coronaregels.'

Tekort aan lammeren

Andere jaren gaan er wel 300 lammeren over de toonbank, maar dit jaar slechts 180. Dat heeft te maken met een tekort aan lammeren. Junus: 'Normaal halen we veel lammeren uit Engeland. Maar door de Brexit is de import moeilijker geworden.'
Een andere reden voor de schaarste is dat het Offerfeest relatief vroeg in het jaar is en het geloof bepaalt dat de lammeren tussen de zes maanden en een jaar moeten zijn. Daar lammeren veelal in het vroege voorjaar geboren worden, is er een beperkt aantal in deze leeftijd beschikbaar.

Personeel duurder

Brexit én de tijd van het Offerfeest in het seizoen maken dat de prijs van een lam hoog is. Volgens Mabroek komt daar nog eens bij dat door corona de prijzen van de slachthuizen omhoog zijn gegaan.
'Personeelsleden en keurmeesters van de slachthuizen zijn duurder', aldus de vader van Junus. Toch heeft de Leidse slager de vaste klanten niet hoeven teleurstellen.' We hebben al jaren vaste boeren waar wij van af nemen en werken al jaren met dezelfde slachthuizen'.

Meer geld naar goed doel

Opmerkelijk is dat Mabroek oproept het het Offerfeest dit jaar met minder lam te vieren. 'Als we nu alles opeten, hebben we de rest van het jaar niks over en wordt lamsvlees nog duurder.' De winkeleigenaar ziet een tendens dat steeds meer moslims het geld niet uitgeven aan vlees, maar het bedrag wat ze daar aan zouden besteden, aan een goed doel geven.