Speciale parkeervakken voor deelscooter op Schevenings Zwarte Pad

Foutgeparkeerde deelscooters zorgen voor veel overlast op Scheveningen
Foutgeparkeerde deelscooters zorgen voor veel overlast op Scheveningen © ANP
DEN HAAG - Op het Zwarte Pad op Scheveningen zijn speciale parkeervakken gemaakt voor deelscooters. Zodra de vakken vol zijn, kan je daar via de app geen scooter meer parkeren. Bij drukte zullen er stallingscoaches staan om te begeleiden. Wie fout parkeert, riskeert een boete. Dat laat de gemeente weten.
De parkeervakken en scooters hebben een soort gps-systeem. Als je buiten zo'n vak probeert te parkeren, lukt dat niet omdat de app het dan niet ziet als parkeergelegenheid. Doe je dat wel, dan riskeer je én een boete én blijf je doorbetalen, omdat je het parkeren niet kan afronden met de app.
Foutgeparkeerde scooters vormen een grote bron van ergernis in Scheveningen. Met name op zomerse dagen stroomt de badplaats vol met deelscooters. Daarom is eerder dit jaar het Meldpunt Overlast Scheveningen gelanceerd. Bewoners kunnen via de app gelijk een melding maken van overlast.

Parkeervakken als oplossing

Direct bij de lancering regende het klachten over scooters die kriskras door elkaar stonden geparkeerd. De gemeente liet eerder weten de meldingen te delen met de aanbieders van de scooters zodat zij het probleem kunnen oplossen. Daar zijn nu parkeervakken bijgekomen als extra oplossing.
De deelscooters zijn al langer een doorn in het oog van veel Scheveningers, met name doordat niet duidelijk staat aangegeven waar de scooters moeten worden geparkeerd. Het zorgt voor veel onduidelijkheid onder huurders en gevaarlijke verkeerssituaties, vooral op de stoep.

Gevaarlijke capriolen

Zo vertelde buurtbewoonster Roos Padmos eerder dat mensen met een rolstoel of buggy gevaarlijke capriolen uit moeten halen door via het fietspad de geparkeerde scooters op de stoep te ontwijken. De parkeervakken moeten daar dan nu eindelijk verandering in gaan brengen.
Eerder maakte Omroep West deze reportage over het gevaar van de populariteit van deelscooters in Scheveningen:
Bewoners klagen over deelscooters op Scheveningen: 'Erg vervelend'