Coronavirus: Opnieuw bijna 7000 nieuwe coronagevallen, Ddos-aanval op GGD-sites

© ANP
REGIO - In dit overzicht houden we je op de hoogte van al het nieuws over het coronavirus van woensdag 21 juli.

Tientallen mensen kochten vervalste vaccinatiebewijzen

Op chatdienst Telegram wordt gehandeld in nagemaakte vaccinatiebewijzen. De GGD'en hebben 'enkele tientallen aangiftes' gedaan tegen mensen die zo'n bewijs hebben gekocht en daarmee tegen de lamp zijn gelopen. Dat bevestigt de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland.
Volgens de GGD hebben de verkopers 'daadwerkelijk iets geleverd dat door moest gaan voor een vaccinatiebewijs'. Hoe de fraude is ontdekt, wil de GGD niet zeggen. De kopers wilden geregistreerd worden in de vaccinatiesystemen zonder dat ze daadwerkelijk zijn gevaccineerd. De verkopers zelf zijn voor zover bekend nog niet achterhaald.

Risiconiveau corona-uitbraak naar 'zeer ernstig'

In vrijwel heel Nederland is de corona-uitbraak 'zeer ernstig' geworden. In 23 van de 25 veiligheidsregio's geldt vanaf woensdag dit hoogste risiconiveau. Alleen Drenthe en Zeeland staan een stapje lager, op 'ernstig'.
Nederland telt vier risiconiveaus voor het coronavirus. Van laag naar hoog zijn dat waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Het risiconiveau wordt bepaald op basis van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Daarbij wordt rekening gehouden met het aantal inwoners.
In elf regio's gold het hoogste risiconiveau al, waaronder . Dit zijn Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht en Hollands Midden. Op woensdag zijn daar twaalf regio's bij gekomen. Dit betekent dat tien van de twaalf provincies volledig op 'zeer ernstig' staan.
Voor de maatregelen van het kabinet heeft de verhoging van de risiconiveaus geen gevolgen. Ruim een week geleden zijn de regels voor het hele land aangescherpt en dit geldt in elk geval tot en met 13 augustus.

Negentien culturele instellingen in Gouda krijgen extra coronasteun

De gemeente Gouda heeft culturele organisaties in de stad 675.000 euro toegekend als coronasteun. Met de steun hoopt de gemeente dat het culturele leven op peil blijft. In totaal krijgen negentien organisaties een financieel steuntje in de rug.
Het geld voor de subsidieregeling is afkomstig van het ministerie van OCW. De gemeente ontvangt compensatiemiddelen voor corona-schade, waaronder dus geld voor cultuur. De gemeenteraad heeft in april 2021 besloten de compensatiemiddelen die worden ontvangen voor cultuur volledig in te zetten voor deze subsidieregeling.

Opnieuw bijna 7000 nieuwe coronagevallen, gemiddelde daalt

Voor de tweede dag op rij komt het aantal nieuwe coronagevallen net onder de 7000 uit. Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 6945 positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Vorige week woensdag waren er meer dan 10.000 nieuwe gevallen.
De 6945 positieve tests zijn een fractie hoger dan het cijfer van dinsdag, maar aanzienlijk lager dan dat van maandag. Doorgaans ligt het aantal nieuwe gevallen op maandagen en dinsdagen juist laag, waarna het vanaf de woensdag oploopt. Het RIVM zei dinsdag het begin van een stabilisatie te zien en dat het aantal gevallen in de loop van deze week zou kunnen gaan dalen.

Tientallen nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis

Ziekenhuizen hebben in de afgelopen 24 uur 65 nieuwe coronapatiënten opgenomen op verpleegafdelingen. Op de intensive cares kwamen 13 mensen binnen die ernstig ziek zijn geworden nadat ze het virus hadden opgelopen. Omdat ook mensen het ziekenhuis verlaten, steeg de totale bezetting slechts licht.
Er liggen nu 428 patiënten in het ziekenhuis met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 13 meer dan dinsdag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de ic's steeg de bezetting van 100 tot 106 Covid-patiënten. Dinsdag noteerde het LCPS nog de grootste toename sinds eind mei. Op de ic's werden toen 20 mensen binnengebracht en op de verpleegafdelingen 76.
De ziekenhuizen verwachten de komende tijd een toename, aangezien het aantal coronabesmettingen de afgelopen weken hard is gestegen. Voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), Ernst Kuipers, zei vorige week dat hij er rekening mee houdt dat het totale aantal opgenomen coronapatiënten kan stijgen tot circa 800. Hij verwacht dat ziekenhuizen dit aankunnen.
De verwachting is wel dat nu een kleiner deel van de mensen die het virus oplopen in het ziekenhuis zal belanden dan tijdens eerdere besmettingspieken, doordat nu vooral jongeren besmet zijn geraakt. Zij worden over het algemeen niet zo ziek van corona dat moeten worden opgenomen.
Ziekenhuiskamer in HMC
Ziekenhuiskamer in HMC © ANP

Ddos-aanvallen op GGD-sites voor test- en prikafspraken

Als gevolg van ddos-aanvallen kunnen mensen sinds dinsdag mogelijk niet met hun DigiD-gegevens inloggen op GGD-websites. ?Ook woensdagochtend leidde dit er tijdelijk toe dat verschillende websites onbereikbaar waren, meldt GGD GHOR Nederland. Hierdoor kunnen mensen mogelijk geen testuitslagen bekijken, afspraken maken voor een coronatest of vaccinatie en eerder gemaakte afspraken inzien.
Woordvoerder Carin Boon van GGD Hollands-Midden laat aan Omroep West weten geen problemen te hebben ondervonden. 'Het gebeurde gisteravond en in de nacht waren er werkzaamheden aan de site van GGD Hollands Midden. In de ochtend was alles weer hersteld. Mensen konden gewoon weer via DigiD een afspraak maken.'
Als alternatief voor het doorgeven van testuitslagen belt GGD GHOR Nederland mensen op. 'In het kader van bron- en contactonderzoek worden mensen met een positieve testuitslag altijd geïnformeerd en krijgen zij ook adviezen over isolatie en het informeren van hun contacten', aldus de brancheorganisatie.

Prikbus in Katwijk: 240 ingeënt met Janssen

240 mensen in Katwijk hebben dinsdag gebruik gemaakt van de mogelijkheid om zich in de 'prikbus' te laten vaccineren tegen het coronavirus. Dat laat GGD Hollands Midden woensdag desgevraagd weten. Zonder afspraak konden mensen zich laten inenten met Janssen. Van dat vaccin volstaat één prik voor maximale bescherming. De prikbus van de GGD stond de hele dag op het Andreasplein, naast de Oude Kerk.
'De gemeente Katwijk heeft de GGD voor dit initiatief benaderd. De gemeente zag dat de vaccinatiegraad lager is dan het regionale gemiddelde', legt een woordvoerder van de gezondheidsdienst uit. 49 procent van de inwoners van Katwijk had zich tot dinsdag laten vaccineren. 'Uit onderzoek blijkt dat de vaccinatiebereidheid in gelovige gemeenschappen lager is. Mogelijk dat de aanwezigheid van een makkelijk bereikbare prikbus, waar je zonder afspraak de hele dag kunt binnenlopen, voor twijfelaars een uitkomst biedt. Het blijft natuurlijk wel ieders vrije keuze.'
Uiteindelijk zijn 240 mensen ingeënt. De GGD spreekt van een succes. 'We hadden eigenlijk nergens op gerekend. Het was een proef en de eerste keer dat we op deze manier met een vaccinatieprikbus op pad gingen', zegt de woordvoerder. Eerder werd het voertuig al ingezet op Urk. 'We hadden voor 225 mensen een vaccin bij ons. Door optimaal 'optrekken' van het Janssen-vaccin uit de flacons, hebben we 240 prikken kunnen zetten.'
Hieronder is een reportage te bekijken, dinsdag gemaakt door de lokale publieke omroep van Katwijk:

Onderzoek: Janssen-vaccin biedt mogelijk minder bescherming tegen Delta-variant

Het Janssen-vaccin beschermt mogelijk slechter tegen de Delta-variant dan tegen andere coronavarianten. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek, meldt de NOS. Het onderzoek is uitgevoerd met bloed in reageerbuisjes, dus waterdichte conclusies zijn uit de resultaten nog niet te trekken.
Het onderzoek roept de vraag op of één prik met het Janssen-vaccin wel voldoende is. Hoogleraar vaccinologie Ben van der Zeijst zegt tegen de nieuwssite dat het Rotterdamse Erasmus MC momenteel onderzoekt of een tweede prik daadwerkelijk nodig is.
Eerder waren er al aanwijzingen dat de vaccins minder effectief zouden zijn tegen de Delta-variant, omdat deze veel meer virusdeeltjes veroorzaakt.

Kunstmuseum opent deuren voor ouderen in strijd tegen eenzaamheid

Kunstmuseum Den Haag opent de deuren speciaal voor ouderen. Door corona en zomervakanties kunnen veel ouderen zich soms eenzaam voelen. De NOS ging een dagje mee met de senioren.
Verdrijven 'zomer-eenzaamheid' onder ouderen, Kunstmuseum opent deuren

Website coronatest.nl weer in de lucht na storing

De technische storing van de website coronatest.nl is verholpen, meldt GGD GHOR. Door die storing waren er sinds dinsdagavond problemen met het opvragen van een testuitslag.
Die storing is voorbij en mensen kunnen weer inloggen, testuitslagen bekijken, afspraken inplannen voor een test of vaccinatie en ingeplande afspraken bekijken.

GGD Hollands Midden sluit deel vaccinatielocaties

GGD Hollands Midden sluit vanaf 15 augustus vier vaccinatielocaties. Het gaat om locaties in Noordwijkerhout, Leiderdorp, Nieuwerkerk aan den IJssel en Bergambacht. De vaccinatielocaties in Leiden, Gouda en Alphen aan den Rijn blijven wel open.
'De GGD gaat in ruil daarvoor wel iets nieuws doen. Namelijk met mobiele teams 'de wijk in'. Mobiele vaccinatieteams gaan afwisselend op meerdere pop-up locaties in de regio vaccineren. De GGD zet de pop-ups tot november in, maar mogelijk langer als dat nodig is. De komende tijd wordt duidelijk hoe de planning er precies uitziet en waar de pop-up locaties komen', aldus GGD Hollands Midden.

'Artsen zitten met overschot AstraZeneca'

Tienduizenden tot 100.000 AstraZeneca-vaccins dreigen ongebruikt te worden vernietigd. Het gaat om vaccins die na een tegenvallende AstraZeneca-campagne zijn overgebleven bij huisartsen. Binnen Nederland is geen bestemming meer voor deze vaccins. Ze naar het buitenland transporteren mag niet, bevestigt een woordvoerder van de Inspectie Gezondheid en Jeugd (IGJ) aan Trouw.
De IGJ kan de kwaliteit van de vaccins niet langer waarborgen zodra die bij de huisarts arriveren. 'Aan een prik zitten hoge eisen, als het gaat om koeling, vervoer en houdbaarheid', zegt de woordvoerder. Geneesmiddelen die al bij artsen zijn afgeleverd voor hun patiënten mogen daarom niet verhandeld worden. Ook niet wanneer dit gratis is, en voor een goed doel.'
Het ministerie van VWS erkent ook dat 'een deel' van de vaccins hoogstwaarschijnlijk vernietigd zal worden.

Festivals onderzoeken nieuwe regels testen

ID&T, de organisatie die tientallen grote festivals vertegenwoordigt, gaat onderzoeken hoe evenementen op korte termijn alsnog veilig georganiseerd kunnen worden. Van groot belang is dat het Testen voor Toegang waterdicht is en er dus geen mensen zonder geldige QR-code op een festivalterrein kunnen komen. De QR-code moet het bewijs zijn dat zeer recent negatief is getest op corona. Daarnaast zou kunnen worden gekozen voor het in alle gevallen laten testen van gevaccineerden voor de aanvang van een evenement.
Dat heeft ID&T dinsdag afgesproken na een gesprek met de overheid naar aanleiding van de rechtszaak die de concertorganisator dreigde aan te spannen. Het demissionaire kabinet gelastte twee weken geleden alle festivals, concerten en evenementen tot half augustus af na het snel stijgende aantal coronabesmettingen. Deze ontwikkeling volgde op het vrijgeven van vrijwel alle coronamaatregelen. Dit deed het demissionaire kabinet ondanks waarschuwingen van experts en het OMT.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.