Coronavirus: 6453 nieuwe coronabesmettingen, iets meer dan donderdag

Een verpleegkundige bij een coronapatiënt in het HagaZiekenhuis
Een verpleegkundige bij een coronapatiënt in het HagaZiekenhuis © ANP
REGIO - In dit overzicht houden we je op de hoogte van al het nieuws over het coronavirus van vrijdag 23 juli.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen loop op tot 477

Het totale aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is opgelopen tot 477, 41 meer dan donderdag. Van hen liggen er 107 op de intensive care, evenveel als een dag eerder, en 370 op een verpleegafdeling. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Er werden vrijdag 84 nieuwe patiënten met Covid-19 opgenomen, twaalf meer dan de vorige dag. Hiervan zijn er zeven op de intensive care beland. Daar zijn nu 685 bedden bezet. Naast de 107 Covid-patiënten liggen daar 578 mensen om een andere reden.
'De instroom en bezetting van Covid-patiënten vertonen nu een stijging, voornamelijk op de kliniek. Volgens onze prognoses blijft de stijging deze week aanhouden. Het is op dit moment moeilijk te voorspellen hoe de ziekenhuisopnames zich op langere termijn gaan ontwikkelen, gezien de verscheidenheid aan factoren die van invloed hierop zijn', aldus de LCPS.

6453 nieuwe coronabesmettingen, iets meer dan donderdag

Het RIVM heeft 6453 positieve coronatesten geregistreerd tussen donderdag- en vrijdagochtend. Dat zijn er iets meer dan donderdag, toen volgens een bijgesteld cijfer 6274 besmettingen werden gemeld.
Vorige week vrijdag meldde het RIVM nog ruim 11.000 nieuwe besmettingen. Het RIVM zei dinsdag al het begin van een stabilisatie te zien en dat het aantal gevallen in de loop van deze week zou kunnen gaan dalen. Bijna twee weken geleden nam het kabinet maatregelen om de explosieve stijging van het aantal coronagevallen te stoppen.
Het zevendaags gemiddelde, dat begin deze week piekte op ruim 10.000, is nu afgenomen tot 8083 gevallen per dag. Dat zijn er nog altijd veel meer dan een paar weken geleden. Toen de versoepelingen ingingen, lag het aantal positieve testen nog maar rond de 500 per dag.

Nederland op Duitse hoogrisicolijst, beleid dinsdag aangescherpt

Duitsland zet Nederland op de lijst met hoogrisicogebieden. Dat betekent dat een strenger beleid gaat gelden voor reizigers. Die maatregelen worden volgens gezondheidsinstituut Robert Koch Instituut (het Duitse RIVM) komende dinsdag van kracht. Ook Spanje wordt een hoogrisicogebied.
Niet-gevaccineerde reizigers moeten in Duitsland na een verblijf in een hoogrisicogebied in quarantaine. Ze worden geacht na aankomst direct naar hun verblijfplaats te gaan. Daar moeten ze zich 10 dagen isoleren als ze geen vaccinatie- of herstelbewijs hebben. De quarantaineperiode kan met een nieuwe coronatest ook na 5 dagen worden beëindigd.
Ook moeten reizigers straks voor ze de grens oversteken al beschikken over een negatieve testuitslag, vaccinatie-, of herstelbewijs. Ze moeten dergelijke gegevens ook via een formulier op internet doorgeven aan de Duitse autoriteiten.

Reizen met coronapas mogelijk binnenkort ook buiten EU

Inwoners van de EU kunnen met het Digitaal Corona Certificaat (DCC) mogelijk binnen afzienbare tijd zonder veel poespas naar het Verenigd Koninkrijk voor vakantie of familiebezoek. De Europese Commissie is vergevorderd met onderhandelingen hierover met de Britten. Ook is ze optimistisch over een deal met Canada, en is de commissie in gesprek met Japan, Australië en de VS over wederzijdse erkenning van een coronareispas, heeft ze de 27 EU-ambassadeurs in Brussel laten weten.
Volgens persbureau Bloomberg, dat een diplomatieke memo hierover zegt te hebben gezien, zijn de gesprekken met de Canadese regering veelbelovend en zouden gevaccineerde EU-burgers al in september welkom kunnen zijn. Met Washington lopen de onderhandelingen daarentegen stroef. Dat zou komen doordat de Verenigde Staten geen federaal certificatiesysteem kennen.
In de EU is sinds 1 juli het Digitaal Corona Certificaat van kracht waarmee de houder kan aantonen dat hij ofwel volledig is gevaccineerd, ofwel een recente negatieve uitslag van een PCR-test heeft, ofwel al Covid-19 heeft gehad en antilichamen heeft. Tussen 1 en 19 juli werden er in de EU meer dan 290 miljoen certificaten uitgegeven, waarvan 230 miljoen voor mensen die al volledig gevaccineerd zijn. Met het certificaat, digitaal of geprint, kunnen ze in principe zonder omhaal binnen de EU reizen. Die mogelijkheid hoopt de commissie ook naar buiten de EU uit te breiden.
© ANP

Japanse tv: Tokio heeft te weinig coronatests in voorraad

De organisatie van de Olympische Spelen in Tokio heeft te weinig coronatests in voorraad om in de dagelijkse behoefte van het evenement te voorzien. Dat meldt de nationale televisie van Japan. De vrees bestaat dat daardoor de dagelijks programma's ter bestrijding van het coronavirus niet volledig kunnen worden uitgevoerd. Met name in het atletendorp worden op grote schaal tests uitgevoerd.

HagaZiekenhuis voert mondkapjes plicht opnieuw in

Het HagaZiekenhuis voert vanaf maandag 26 juli weer mondkapjesplicht in. Dat heeft het ziekenhuis vrijdag bekendgemaakt, meldt mediapartner Den Haag FM. 'De voeren de maatregel in omdat het niet altijd mogelijk is anderhalve meter afstand van anderen te houden', aldus het ziekenhuis.
Vorige week werden de maatregelen in zowel het HagaZiekenhuis als HMC strenger. Zo stonden er weer screeningsmedewerkers bij de ingang van het HagaZiekenhuis en droeg het personeel al wel weer een mondkapje. HMC voerde vorige week meteen de mondkapjesplicht weer in vanwege het oplopende aantal besmettingen.

Prikbus GGD Hollands-Midden tot eind augustus in Katwijk

Omdat de prikbus van de GGD Hollands-Midden zo een groot succes is, blijft hij nog wat langer. De prikbus staat tot eind augustus elke dinsdag van 10:00 uur tot 18:00 uur op het Andreasplein in Katwijk.
'Je kunt hier zonder afspraak een prik met het Pfizer-vaccins halen. Dit geldt voor iedereen vanaf 12 jaar, zonder een medische indicatie. Vergeet niet je ID-bewijs en mondkapje', zegt de GGD Hollands-Midden.
Burgemeester Visser bezoekt de prikbus in Katwijk
Burgemeester Visser bezoekt de prikbus in Katwijk © GGD Hollands Midden

Maker afgedankte ademtest: probleem ligt bij GGD

Met de vorige week afgeserveerde corona-ademtest is niets mis. Slechte testresultaten zijn te wijten aan omstandigheden op de testlocaties van de GGD's en verkeerd gebruik. Dat zegt wetenschappelijk directeur Rianne de Vries van Breathomix, het bedrijf achter de SpiroNose, na grondig onderzoek tegen het FD. De onderneming overweegt eventuele gevolgschade te verhalen op de GGD.
De ademtest geldt als een belangrijke troef voor een succesvolle testsamenleving. Een hoge betrouwbaarheid en snel beschikbare uitslag zouden de Nederlandse testcapaciteit kunnen verdrievoudigen. Maar vorige week donderdag berichtte de Volkskrant uitgebreid over onbetrouwbare resultaten op enkele testlocaties bij de GGD's. De GGD's legden een dag later de proeven op drie locaties stil.
Minister De Jonge doet de ademtest
Minister De Jonge doet de ademtest © ANP

Helft van volwassenen EU volledig ingeënt

53 procent van de volwassen bevolking van de Europese Unie, zo'n 200 miljoen mensen, is volledig ingeënt tegen het coronavirus. Dat blijkt uit een vaccinatie-update van de Europese Commissie, schrijft de NOS.
De verschillen tussen EU-lidstaten lopen behoorlijk uiteen: in Malta is 84 procent volledig gevaccineerd, terwijl Bulgarije met zo'n 16,5 procent onderaan bungelt in het vaccinatie-overzicht van het Europese gezondheidsinstituut ECDC. Nederland zit met 56 procent boven het Europees gemiddelde. 83 procent van de Nederlanders heeft één prik gehad, na Malta het hoogste percentage van de EU.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.