Coronavirus: 533 patiënten in het ziekenhuis

Een patiënt in het LUMC
Een patiënt in het LUMC © ANP
REGIO - In dit overzicht houden we je op de hoogte van al het nieuws over het coronavirus in het weekend van zaterdag 24 en zondag 25 juli.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen loopt op tot 533

Het totale aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is zondag opgelopen tot 533. Dat zijn er 29 meer dan op zaterdag, toen er 504 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis lagen. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
De meeste coronapatiënten liggen op de verpleegafdeling, namelijk 399 mensen. Dat zijn er 11 meer dan een dag eerder. Op de intensive care liggen 134 patiënten met corona, 18 meer dan zaterdag.
In totaal zijn er 87 nieuwe patiënten met Covid-19 opgenomen in het ziekenhuis. Van hen moesten er 16 naar de ic, en 71 kwamen op een verpleegafdeling terecht. Een dag eerder kwamen er nog 89 nieuwe patiënten bij.

Noorwegen en Bulgarije verscherpen coronaregels voor bezoekers

Noorwegen en Bulgarije verscherpen vanaf maandag de coronaregels voor mensen die de landen willen bezoeken, meldt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Reizigers uit Nederland mogen Bulgarije alleen inreizen met een negatieve PCR-test, ook als ze (volledig) gevaccineerd zijn. In Noorwegen moeten alle niet volledig gevaccineerde reizigers verplicht in quarantaine.

Eerste risiconiveaus kunnen omlaag door daling coronagevallen

Door de doorgezette daling in het aantal coronagevallen kunnen de risiconiveaus in de regio's Zuid-Holland Zuid, Noord- en Oost-Gelderland, Flevoland, IJsselland en Friesland worden bijgesteld van zeer ernstig naar ernstig.
Nederland telt vier risiconiveaus van het coronavirus: waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Het risiconiveau wordt bepaald door het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Momenteel staan 23 van de 25 veiligheidsrergio's nog altijd op zeer ernstig.
De regio's waar het niveau daalt waren de dezelfde regio's waar het niveau vorige week nog van ernstig naar zeer ernstig ging. De verlaging van de risiconiveaus betekent vooralsnog niks voor de aangescherpte maatregelen, die in ieder geval tot en met 13 augustus blijven gelden.

Roeisters De Jong en Scheenaard houden hart vast na positieve coronatest coach

Roeisters Roos de Jong en Lisa Scheenaard houden naar eigen zeggen hun hart vast na de positieve coronatest van Josy Verdonkschot, de hoofdcoach van de vrouwen. Inmiddels hebben al drie leden van de Nederlandse roeiafvaardiging in Tokio positief getest op het coronavirus en de vrees bestaat dat het aantal oploopt.
Lisa Scheenaard en Roos de Jong I
Lisa Scheenaard en Roos de Jong I © ANP

Aantal coronapatiënten in ziekenhuis boven de 500

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is gestegen tot 504. Dat zijn er 27 meer dan op vrijdag, toen er 477 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis lagen. De meeste zieken liggen op de verpleegafdeling, namelijk 388 mensen, 18 meer dan een dag eerder. Er liggen 116 coronapatiënten op de intensive care, dat zijn er 9 meer dan vrijdag.
Het aantal nieuwe opnames op verpleegafdelingen staat op 72. Het verschil met vrijdag is lager, omdat er ook mensen zijn ontslagen uit het ziekenhuis. 17 mensen moesten naar de ic.

RIVM meldt 5323 nieuwe coronabesmettingen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 5323 positieve coronatesten geregistreerd tussen vrijdag- en zaterdagochtend. Dat zijn er ruim duizend minder dan vrijdag, toen volgens een bijgesteld cijfer 6425 besmettingen werden gemeld. Het aantal nieuwe besmettingen is terug op het niveau van 8 juli (5401), toen de cijfers nog snel omhoog liepen.
Vorige week zaterdag meldde het RIVM nog ruim 11.076 nieuwe besmettingen. Het zevendaags gemiddelde, dat begin deze week piekte op ruim 10.000, is nu afgenomen tot 7255 gevallen per dag. Dat zijn er nog altijd veel meer dan een paar weken geleden.
Volgens de cijfers van zaterdag zijn vier mensen overleden nadat ze besmet waren geraakt. Vrijdag werden drie sterfgevallen gemeld.

Problemen CoronaCheck trof mogelijk honderdduizenden mensen

Problemen met de CoronaCheck-app kunnen problemen hebben opgeleverd voor enkele honderdduizenden mensen. GGD GHOR, de landelijke organisatie van de gezondheidsdiensten, erkent dat het op meerdere punten is misgegaan, zowel door menselijke als door technische fouten. "We hebben verschillende herstelacties uitgevoerd. Het is nog niet voor iedereen opgelost, maar er wordt keihard aan gewerkt", laat een woordvoerster van GGD GHOR weten.
© ANP
Het was zaterdag nog niet duidelijk of de registratieproblemen alleen zijn opgelost voor mensen die een van de helpdesknummers van de overheid hebben gebeld, of ook voor degenen die dat niet hebben gedaan.

Vaccinatiecampagne met prikbussen komt hortend en stotend op gang

Met de inzet van prikbussen slagen regionale GGD'en erin om vaccintwijfelaars te bereiken. Tegelijkertijd valt de opkomst bij de bussen in sommige wijken tegen, blijkt volgens Trouw uit een rondgang langs negen regionale GGD'en. Ook trekken de bussen mensen aan die al een afspraak hebben bij een gewone vaccinatielocatie en voor wie de speciale service niet is bedoeld.
De prikbussen, die de laatste vaccintwijfelaars moeten bereiken, hebben niet overal evenveel succes. In Den Haag stopte de bus al na één weekend, nadat de opkomst tegenviel.

Nederland op Duitse hoogrisicolijst, beleid dinsdag aangescherpt

Duitsland zet Nederland op de lijst met hoogrisicogebieden. Dat betekent dat een strenger beleid gaat gelden voor reizigers. Die maatregelen worden volgens gezondheidsinstituut Robert Koch Instituut (het Duitse RIVM) komende dinsdag van kracht. Ook Spanje wordt een hoogrisicogebied.
Niet-gevaccineerde reizigers moeten in Duitsland na een verblijf in een hoogrisicogebied in quarantaine.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.