Drie jaar cel voor gewelddadige straatroof in Delft

De politie doet onderzoek in de straat waar de vrouw werd belaagd
De politie doet onderzoek in de straat waar de vrouw werd belaagd © Regio15
DELFT - Delftenaar Rutnel B. (57) heeft een celstraf van drie jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk, gekregen, voor een gewelddadige straatroof in Delft afgelopen januari. B. beroofde een bewoonster van de Delftse Artemisstraat vlak bij haar huis, toen ze even een frisse neus ging halen. Hij stak haar op verschillende plekken in haar lichaam, om haar tas te pakken te krijgen. Het Openbaar Ministerie (OM) had een hogere celstraf geëist.
De vrouw had verwondingen in haar hals, oksel, schouder en hand. Twee weken geleden, tijdens de strafzitting, vertelde B. de rechtbank dat hij zijn verslaving aan cocaïne niet langer de baas kon. Hij ging gewapend met een aardappelschilmesje de straat op, om iemand te beroven.
De vrouw leek hem een makkelijke prooi. 'Ik bleef maar steken', zei B. 'Ik dacht alleen maar aan cocaïne.' Het lukt B. om de schoudertas van de vrouw af te pakken. Hij verkocht haar telefoon. Twee weken na de heftige straatroof heeft hij ook nog geprobeerd in te breken in een woning aan de Veulenkamp in Delft. Hij vluchtte toen hij werd betrapt.

'Een nachtmerrie'

De officier van justitie meende dat B. vier jaar cel verdiende, waarvan een half jaar voorwaardelijk. De straatroof was voor de vrouw 'een nachtmerrie', zei de aanklager twee weken geleden op de strafzitting. B. zou zich schuldig gemaakt hebben aan een poging tot doodslag.
Dat oordeel neemt de rechtbank nu over. Ze legt B. wel een lagere celstraf op dan geëist, maar verplicht hem zich vijf jaar lang te laten begeleiden en controleren door de reclassering. Ook moet B. het slachtoffer een schadevergoeding betalen van 6800 euro.