Noortje (18) ontdekt nieuwe vlindersoort die voortaan haar naam draagt

Meerdere soorten vlinders, waaronder de Laeta
Meerdere soorten vlinders, waaronder de Laeta © Naturalis Biodiversity Center
LEIDEN - De 18-jarige Noortje Looijenga kan voortaan zeggen dat er een vlindersoort naar haar is vernoemd. Tijdens haar stage voor Naturalis heeft ze namelijk een nieuw soort vlinder ontdekt. Daarmee scoorde ze gelijk een 10 voor haar stage. 'Nieuwe soorten insecten worden dagelijks ontdekt, maar dat een 18-jarige stagiaire dat doet, is wel bijzonder', vertelt Noortje.
Cyme laeta Looijenga 2021, dat is de naam van de vlinder. De 18-jarige stagiaire kreeg wel een klein voorzetje van haar begeleider, die een klein verschil had gezien tussen twee vlinders. 'Hij had een vermoeden dat er iets mee aan de hand was, en ik mocht er onderzoek naar doen', zegt ze in het radioprogramma West Komt Thuis op Radio West.
En dat is nog geen makkie, want het verschil tussen soorten is bij insecten namelijk erg lastig te zien. 'Bij insecten is de doorslag te zien in de genitaliën', legt de biologe in opleiding uit. 'Dat klinkt een beetje raar, maar je haalt echt de buik open en legt het onder de microscoop om te zien hoe het er van binnen uit ziet.'
De Cyme laeta Looijenga 2021
De Cyme laeta Looijenga 2021 © Naturalis Biodiversity Center

Vlinder uit Nieuw-Guinea

Zo gezegd, zo gedaan. Noortje ontdekte als stagiaire een nieuwe vlindersoort. 'Ik geloof het nog niet helemaal', lacht ze. 'De vlinder komt uit Nieuw-Guinea en als er dan een documentaire over het gebied langskomt, dan zit ik al te kijken of 'ie ergens op een boom zit. Dat slaat natuurlijk nergens op, maar het is toch een bizar idee. Ik ben zeker trots.'
Of dit al het hoogtepunt van haar prille carrière als bioloog is? 'Nee absoluut niet. Denk ik, en hoop ik. Ik wil zeker nog door op dit vakgebied en wie weet eens een keertje echt op excursies mee naar Nieuw-Guinea of andere werelddelen.' En wie weet wat ze daar nog allemaal ontdekt.
Noortje Looijenga
Noortje Looijenga © Eigen foto