Virtuele deuren Vredespaleis geopend met 360 graden-tour

Het Vredespaleis in Den Haag
Het Vredespaleis in Den Haag © Omroep West
DEN HAAG - Het is één van de meeste iconische gebouwen van Den Haag: het Vredespaleis. Sinds de bouw werd voltooid in 1913 staat het pand symbool voor de stad Den Haag als 'Internationale stad van Vrede en Recht'. Normaal gesproken is het paleis niet vrij toegankelijk voor bezoekers, maar daar komt nu verandering in. Het paleis is sinds kort namelijk te bezichtigen via een 360 graden-tour, waarbij 'bezoekers' zich virtueel door het paleis kunnen begeven en alles tot in de kleinste details kunnen bestuderen.
De digitale tour is een initiatief van de Carnegie Stichting, eigenaar en beheerder van het Vredespaleis. 'Het Vredespaleis is een wereldgebouw. Het werd door de wereldgemeenschap gebouwd en het is vanzelfsprekend om het, nu we over de technische middelen beschikken, ook voor de hele wereld toegankelijk te maken', verklaart Erik de Baedts, directeur van de Carnegie Stichting.
De Grote Rechtszaal in het Vredespaleis
De Grote Rechtszaal in het Vredespaleis © Carnegie Stichting
Omdat het Vredespaleis officieel geen museum is, maar een werkpaleis en een rechtsgebouw, is een groot deel van het pand afgesloten voor bezoekers. Zo worden in het pand nog altijd grote internationale rechtszaken afgehandeld. Baedts: 'Wij willen onze deuren voor alle mensen openen, ongeacht waar zij vandaan komen of welke achtergrond zij hebben, zonder de rechtszittingen te hinderen.'

360 graden

De 'tour' bestaat uit meer dan 400 High Dynamic Range-foto's, gemaakt met een speciale camera die in 360 graden beeld kan vastleggen. Die foto's zijn vervolgens met een geavanceerde software samengesteld tot een tour, die via de website van het Vredespaleis te bezichtigen is. Niet alleen de binnenkant van het Paleis is te bewonderen via deze technologie, maar ook de aangrenzende bibliotheken en het bezoekerscentrum.
De Japanse Zaal in het Vredespaleis
De Japanse Zaal in het Vredespaleis © Carnegie Stichting
De digitale tour heeft zelfs een eigen virtuele gids. Elke noemenswaardige ruimte en ieder kunstwerk in het pand heeft een kleine informatiebubbel waarop bezoekers kunnen klikken, om zo een te lezen en gesproken uitleg te krijgen over de historische achtergrond van het pand. Denk aan de Deense fontein op de binnenplaats van het Paleis, of de zijden wandtapijten aan de muur in de Japanse Zaal.
Indien de 360 graden tour het hieronder niet doet, klik dan hier.