Gert-Jan kan relatiebreuk niet accepteren en stalkt het hele gezin

Schrijvers van de rubriek Bij de Politierechter | Tekening: Theresa Hartgers
Schrijvers van de rubriek Bij de Politierechter | Tekening: Theresa Hartgers
REGIO - Gert-Jan en Evelien hadden enige tijd een relatie. Alleen niet iedereen vond dat een goed idee. De relatie werd beëindigd, maar Gert-Jan kon Evelien en haar ouders niet met rust laten.
Dit is een verhaal in onze serie Bij de politierechter.
'Als u een time-out nodig heeft, moet u het zeggen. Ik snap dat de emoties hoog kunnen oplopen', zegt de rechter tegen Gert-Jan (39) als hij plaats heeft genomen. De forse man knikt. De vader van zijn ex, Evelien, zit ook in de rechtszaal. Hij heeft een eigen advocaat meegebracht.
Tijdens de rechtszaak blijkt dat Gert-Jan en Evelien beiden een verstandelijke beperking hebben. Hoe lang ze precies bij elkaar waren, wordt niet helemaal duidelijk. Wel dat niet iedereen de relatie een goede beslissing vond. Vooral de ouders van Evelien.

Drie strafbare feiten

Gert-Jan kreeg eerder al te horen dat hij geen contact meer mocht opnemen. Daar hield hij zich alleen niet aan. Hij wordt volgens de officier van justitie vandaag van drie strafbare feiten verdacht: belaging, dwang en smaad. Zo heeft hij onder meer bloemen laten bezorgen, berichten gestuurd via social media en Evelien herhaaldelijk opgezocht. Eveliens moeder kreeg opeens berichten van onbekenden, die wel een seksafspraak zouden willen.
Daarnaast is haar vader door Gert-Jan met naam en toenaam voor oplichter uitgemaakt op Marktplaats.nl. En dat is nog lang niet alles. Al jarenlang wordt de familie belaagd. De rechter vraagt Gert-Jan om een reactie. 'Ik heb niks te zeggen. Ik vind het een eenzijdig verhaal', zegt hij lichtelijk geïrriteerd. 'Daarom vragen we nu naar uw kant van het verhaal', spoort de rechter aan.

'Ik kan zelf niet eens aangifte doen'

'Ja, als ik word klemgereden... Ik kan zelf niet eens aangifte doen bij het politiebureau', reageert hij. 'Dat u zegt dat u bent klemgereden, heeft u uitgebreid verklaard, dat heb ik teruggelezen. U zegt het is een eenzijdig verhaal, maar nu zitten we toch in de rechtszaal. Ik wil graag van u horen wat er is gebeurd', probeert de rechter nog een keer. Ze verwijst naar de periode juni 2019 tot en met maart 2020.
'Ik ben zwaar bedreigd. Dat m’n botten gebroken zouden worden', reageert Gert-Jan verhit. De rechter buigt zich weer over het enorme dossier. 'Evelien zei inderdaad dat haar vader heel boos was. U heeft ook gezegd dat u de boerderij in de fik wilde steken, maar dat wordt u nu niet ten laste gelegd. Eerder werd er al tegen u gezegd dat u geen contact meer mag opnemen', aldus de rechter waarna ze hem weer aankijkt.

Uit goede wil gestuurd

Volgens Gert-Jan werd hij zelf gebeld door Evelien. 'Dan neem ik op.' 'En die bos bloemen? Er zat geen kaartje aan', aldus de rechter. 'Ik had geen geld meer voor het kaartje. Ik heb het uit goede wil gestuurd', reageert hij. De rechter gaat het rijtje verder af. 'U heeft ook contact met haar gehad op de manege waar ze altijd kwam, haar in de Plus opgezocht en tegen haar gezegd dat u haar mist en haar met andere namen en nummers via WhatsApp benaderd. U geeft in een verklaring toe dat u hierachter zat.'
Ze kijkt Gert-Jan weer recht in de ogen. 'Ja, ik was klemgereden', zegt hij weer als verklaring voor zijn acties. 'Op de manege hadden we nog gezoend. Ze wilde mij ook zien', gaat hij verder. De rechter haalt aan dat in het dossier inderdaad is te lezen dat Evelien er in het begin ook veel moeite mee had dat de relatie uit was. Maar dat ze aan het eind echt met rust gelaten wilde worden. En ook heel bang was geworden voor Gert-Jan. 'Ze zegt dat toen de relatie beëindigd werd, het heel ingewikkeld was. Ze had het er moeilijk mee dat haar telefoon thuis werd gecontroleerd en zegt dat ze ook bang was voor haar vader, omdat ze niet eerlijk tegen hem was geweest', zegt de rechter.

'Ik was bang dat Gert-Jan me zou achtervolgen'

Ze leest nog een gedeelte voor: 'Dat Gert-Jan zoveel appjes naar mijn vader heeft gestuurd, vond ik ook heel vervelend. Ik was bang dat Gert-Jan me zou achtervolgen of iets zou doen. Ik denk toch dat ik wel een trauma heb opgelopen.'
Gert-Jan zegt met emotionele stem dat hij altijd alles voor haar over had. 'Maar haar ouders wilden het niet. Ik ben te oud en te lelijk. Wat moet ik dan? Mijn vader was ook net overleden, toen begon het allemaal.' De rechter knikt. 'Ja, ik heb begrepen dat uw vader u goed kon begeleiden en dat het lastig was zonder hem.'

Begeleid wonen

Ze vraagt verder over de advertenties. 'Actie, reactie', aldus Gert-Jan. 'Vindt u dat nog steeds een goede reactie?' 'Eigenlijk niet, maar ik wil niet klemgereden worden. Ik woon daar nu niet meer.' De verdachte is inmiddels verhuisd naar een begeleid wonen locatie. De rechter buigt zich over de schadevergoeding die de ouders van Evelien eisen. Duizend euro voor de Marktplaatsadvertentie over oplichting en tweeduizend euro voor het stalken. De ouders ervaren spanning, angst en stress en zijn constant alert.
'Heeft het u wat opgeleverd nu Gert-Jan is verhuisd?', vraagt de rechter aan Eveliens vader. Hij heeft zich de hele tijd rustig weten te houden. 'Enigszins. Maar het neemt niet weg dat hij op bepaalde momenten wel bij zijn moeder kan zijn. Daar heeft hij recht op. Alleen weten we niet wanneer dit is, waardoor de alertheid blijft. Met name omdat we onze dochter overal naartoe brengen en weer ophalen. Hoewel dat nu iets minder wordt. Met haar psycholoog werkt ze eraan om weer haar eigen weg en veiligheid terug te vinden', zegt hij. Het enige wat het gezin wil is rust.

Met iemand blijven praten

Volgens de reclassering is het verstandig dat Gert-Jan begeleid blijft wonen en met iemand blijft praten. Daarnaast wordt een contactverbod met Evelien en haar ouders aangeraden. De officier van justitie gaat hierin mee. Ze eist ook een taakstraf van honderd uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand. Met een proeftijd van twee jaar. 'Stalken maakt zo’n enorme inbreuk op het leven van mensen. Het gebeurt al sinds 2019. Maar ik houd ook rekening met de licht verstandelijke beperking van meneer. Het verhaal heeft twee kanten', aldus de officier van justitie.
Zijn advocaat plaatst vraagtekens bij de strafbare feiten en wil dat ze niet ontvankelijk worden verklaard. Omdat er onder meer te laat aangifte zou zijn gedaan en omdat nergens in het dossier blijkt dat Evelien wil dat Gert-Jan strafrechtelijk vervolgd wordt.

Eén week zitten

De rechter neemt een korte pauze. Ze is het eens met de advocaat dat niet blijkt dat Evelien wil dat Gert-Jan straf krijgt. Desalniettemin wordt Gert-Jan voor de overige feiten veroordeeld tot honderd uur taakstraf, waarvan vijftig uur voorwaardelijk. Met een proeftijd van 2 jaar. Ook moet hij zich bij de reclassering blijven melden en begeleid blijven wonen.
'Daarnaast mag u gedurende twee jaar geen contact hebben met Evelien en haar ouders, geen énkel contact. Als u dit wel doet, op welke manier dan ook, dan moet u een week zitten voor elke overtreding. Elk bericht dat u stuurt, betekent één week gevangenisstraf. Met een maximum van zes maanden', aldus de rechter. Daarnaast moet hij de ouders allebei 500 euro schadevergoeding betalen. De uitspraak lijkt nog niet helemaal tot Gert-Jan door te dringen. Hij verlaat rustig de zaal.
De namen in dit artikel zijn gefingeerd in verband met de privacy.