Geschuif met Leidse sportvelden zorgt voor gefronste wenkbrauwen

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
LEIDEN - De plannen van sportwethouder Paul Dirkse (D66) om de Leidse hockeyclub Roomburg alsnog een vierde veld te bezorgen, komen niet bij iedereen even goed binnen. Dat meldt mediapartner Sleutelstad. Voor een deel van die plannen zouden de andere sportclubs moeten uitwijken naar een nieuwe locatie of zelfs moeten fuseren, en dat zorgt voor flink wat gefronste wenkbrauwen.
Vorige week stelde de gemeente Leiden een drietal plannen voor om een vierde veld voor de hockeyclub Roomburg te realiseren. Twee daarvan staan te boek als 'reserveplannen'. Het zou dan als eerste gaan om een extra los hockeyveld aan de Boshuizerkade, maar daar voelt de club zelf weinig voor. In het tweede plan wordt er een hockeyveld aangelegd naast het complex van korfbalvereniging Trigon aan de Cronesteinkade. Dat zou dan ten koste gaan van stadstuinderij Het Zoete Land.
Ook de derde, meest kansrijke variant kan nog niet op veel steun rekenen. In dat plan zou tennisclub (TC) Roomburg naar de Trigon-locatie verhuizen, om zo ruimte te geven aan de hockeyclub. Volgens de wethouder zou de tennisvereniging daarop vooruitgaan, omdat er dan meer banen kunnen worden aangelegd.
Het vierde kunstgrasveld voor Roomburg is al jaren een heet hangijzer in Leiden. In maart dit jaar mocht de buurt in een referendum meebeslissen over de kwestie, toen werd er tegen een vierde kunstgrasveld gestemd. Nu wordt er gezocht naar een andere oplossing.

'Niet onwelwillend'

Hoewel de clubs volgens Dirkse wel bereid zijn om die verhuizing aan te gaan, ligt dat volgens de clubs zelf net wat genuanceerder. 'Wij willen best meedenken over een dergelijke oplossing en staan in beginsel niet onwelwillend tegenover deze eventuele move', zegt voorzitter Klaas-Jan Doeven van TC Roomburg tegen Sleutelstad. 'Maar dan moet er wel eindelijk ook eens naar ons geluisterd worden. Een min of meer 1-op-1 verplaatsing van ons tennispark is niet wat wij willen.'
Robin van Eijk, voorzitter van korfbalvereniging Trigon, zegt dat de plannen in een te vroeg stadium zitten om nu al concrete uitspraken te doen. 'De wethouder stuurde zijn brief en ging op vakantie. We hebben het er dus nog niet echt met hem over kunnen hebben', reageert hij. Als de tennisclub het sportpark Cronesteinkade toegewezen krijgt, betekent het dat de korfballers moeten intrekken bij Pernix in Leiden-Noord of korfbalclub KZ Danaïden aan de Montgomerystraat. 'Maar het liefste blijven we gewoon hier', aldus Van Eijk.

Gesproken over fusie

Het zou niet de eerste keer zijn dat sportclubs verplicht worden om te verhuizen. Een eerder plan van de gemeente, Voetbal Vitaal, leidde tot fusies en betekende het einde voor meerdere verenigingen. Van Eijk vreest dat een samensmelting slecht nieuws is voor Trigon. 'Vorig jaar hebben we met Danaïden gesproken over fusie', verklaart Van Eijk.
'We vullen elkaar aan, dus samengaan had voor allebei de clubs wel meerwaarde, maar we zijn er toch niet uitgekomen.' Een fusie met Pernix lijkt nog onwaarschijnlijker vanwege het niveauverschil tussen de twee clubs. 'Die club speelt op hoog niveau en heeft Trigon daarom niet nodig om vooruit te komen. Trigon zou dan de zwakkere partij zijn bij een fusie en dat wil natuurlijk niemand', zegt Van Eijk.

Bij elkaar intrekken

Volgens wethouder Dirkse is een dergelijke fusie slechts een optie, en zouden de clubs ook bij elkaar in kunnen trekken zonder dat er gefuseerd wordt. Dan zouden de clubs gezamenlijk gebruik maken van de bestaande velden en faciliteiten.