Complotdenker Bodegraven opgepakt in Noord-Ierland

Bloemen op begraafplaats Vredehof in Bodegraven
Bloemen op begraafplaats Vredehof in Bodegraven © ANP
BODEGRAVEN-REEUWIJK - De gezochte complotdenker Micha Kat, die onder meer opruiende en bedreigende filmpjes maakte gericht tegen de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, is woensdag opgepakt in Noord-Ierland. Dat is gebeurd op grond van een Europees aanhoudingsbevel, meldt het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag.
Op zaterdag 7 augustus moet Kat in Noord-Ierland voor de rechter verschijnen, die dan bepaalt of hij wordt uitgeleverd aan Nederland. Kat moet in Nederland een celstraf uitzitten van zes maanden vanwege een eerdere veroordeling voor smaad en laster.
De complotdenker verspreidde samen met twee anderen complotverhalen over een satanisch pedonetwerk dat actief zou zijn in Bodegraven en kindermoorden zouden plegen. Daar zou ook RIVM-baas Jaap van Dissel bij betrokken zijn. Begin dit jaar kwamen tientallen mensen naar begraafplaats Vredehof om bloemen en pamfletten op kindergraven achter te laten.

Rechter: stop met verspreiden complotverhalen

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk had een kort geding aangespannen tegen de drie mensen die zij verantwoordelijk acht voor onder meer 'de verstoring van de openbare orde door het doen van onrechtmatige uitlatingen op het internet'. De rechter was het met de gemeente eens en bepaalde dat de mannen onmiddellijk moesten stoppen met het verspreiden van complotverhalen.
Medemaker Wouter R. is eind juni veroordeeld tot negen maanden gevangenisstraf, waarvan drie voorwaardelijk, voor het verspreiden van de opruiende en bedreigende filmpjes. De derde complotdenker waar de gemeente naar op zoek is, oud-Bodegraver Joost Knevel, zou net als Kat in het buitenland zitten en is nog niet aangehouden.

Gemeente wacht ontwikkelingen af

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk wil niet reageren op de aanhouding. 'Wij hebben kennis genomen van de aanhouding van Micha Kat. Wij doen hierover geen mededelingen en wachten de verdere ontwikkelingen af', meldt de gemeente.