Jules Bijl wordt waarnemend burgemeester van Leidschendam-Voorburg

Jules Bijl
Jules Bijl © Provincie Zuid-Holland
LEIDSCHENDAM-VOORBURG - Jules Bijl (63) van D66 wordt per 1 september waarnemend burgemeester van de gemeente Leidschendam-Voorburg. Dat maakte commissaris van de Koning Jaap Smit donderdag bekend. Bijl is momenteel wethouder financiën in Vlaardingen en volgt afzwaaiend burgemeester Klaas Tigelaar op. Tigelaar wordt namelijk de nieuwe Voorzitter van het College van Bestuur bij de Laurentius Stichting in Delft.
Commissaris van de Koning Jaap Smit liet de naam van Bijl vallen tijdens een gesprek met de fractievoorzitters van de gemeenteraad over het gewenste profiel van de waarnemend burgemeester. Na een vervolggesprek tussen Bijl en de fractievoorzitters is de knoop doorgehakt. De fractievoorzitters zien in Bijl een geschikte waarnemend burgemeester.
Hoe lang Bijl exact zal aanblijven, is nog niet zeker. Na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 begint de zoektocht naar een nieuwe kroonbenoemde burgemeester. Die zal dan naar verwachting eind 2022 het ambt overnemen. Met de installatie van de nieuwe burgemeester eindigt dan het waarnemerschap.

Bestuurservaring

Het is niet de eerste keer dat Bijl als burgemeester optreedt. Van 1999 tot 2004 vervulde hij die functie in Eemnes. Daarnaast was hij van 2002 tot 2003 waarnemend burgemeester in Montfoort. Voordat Bijl wethouder in Vlaardingen was, werkte hij onder meer vier jaar als ambassadeur in Trinidad en Tobago. Tussen 2010 en 2015 was hij directeur van het kabinet van de gouverneur van Curaçao.