Scheuren ontdekt in Koningin Julianabrug, brug in Alphen wordt gestut

De Koningin Julianabrug in Alphen aan den Rijn
De Koningin Julianabrug in Alphen aan den Rijn © Mike Mourits
ALPHEN AAN DEN RIJN - Aan de onderzijde van de Koningin Julianabrug in Alphen aan den Rijn zijn deze week tijdens onderhoudswerkzaamheden scheuren ontdekt. De oeververbinding moet gestut worden. De Hooftstraat, een dertig kilometer per uur-weg onder de Julianabrug, wordt voor twee weken afgesloten.
Tijdens het frezen van de asfaltlaag van het fietspad bleek dat de bewapening van het dek op een van de aanbruggen (de aanbruggen zijn de twee vaste delen van een brug die op het land staan, red.) is aangetast. Aan de onderzijde zijn scheuren ontstaan en de kans bestaat dat het beton over een lengte plotseling kan barsten.
'We zijn er toevallig achtergekomen omdat we regulier onderhoud uitvoerden', zegt de provinciewoordvoerder. Of er gevaar is geweest, kan hij niet zeggen. Tot wanneer de Hooftstraat afgesloten blijft is niet bekend. Het is wel veilig om over de Julianabrug te rijden en lopen, omdat met het brugdek zelf niks aan de hand is.

Maatregelen

De provincie en gemeente Alphen aan den Rijn laten door een adviesbureau verder onderzoek doen. Over zes weken moet duidelijk zijn of er extra tijdelijke of permanente maatregelen voor de brugconstructie nodig zijn.
In 2011 werd de Koningin Julianabrug acuut afgesloten omdat de oeververbinding over de Oude Rijn op instorten stond. De constructie was door roest dermate aangetast, dat de brug kon bezwijken. Na reparatiewerkzaamheden volgden jaren van storingen. Nieuw groot onderhoud moest aan die problemen een einde maken, maar in augustus 2015 viel het brugdek met hijskranen en al - tijdens het inhijsen - bovenop huizen en winkels in de Hooftstraat. Sinds het voorjaar van 2016 is de brug in Alphen weer operationeel.