De bikinilijn: do or don’t? 'Seksistisch' en 'achterhaalde oudemannengrap'

Tramlijn 1 is de bikinilijn
Tramlijn 1 is de bikinilijn © Gemeente Den Haag
DEN HAAG - Het moet de strijd aangaan met de files richting het strand van Scheveningen: de 'bikinilijn'. Een strak gestylde beachtram om badgasten - al dan niet in zomerse badkleding, maar wél zonder auto - tussen Delft en de kust heen en weer te pendelen. Een 'woordgrap', zegt de HTM over de tram. Maar GroenLinks-raadslid Marielle Vavier vindt het eerder 'seksistisch'.
'Ik vind dit vooral een achterhaalde oudemannengrap', legt Vavier uit. 'Om een tram te vernoemen naar iets dat vrouwen tussen hun benen hebben.' Het raadslid benadrukt dat ze de tram zelf 'fantastisch' vindt. 'Dat is gewoon een heel goede oplossing voor het fileprobleem. Maar je kan het ook gewoon anders noemen.'
Vavier slingerde haar ongenoegen donderdag de wereld in met een tweet. En dat kwam haar op de nodige kritiek te staan. Zo schrijft iemand: 'Truttigheid ten top. Ongelofelijk.' Een ander: 'Stop toch eens met azijn drinken en ga met je tijd mee.' En weer iemand anders schrijft: 'Als je boos kan worden over een tram is het denk ik tijd om je weg te scheren.' De hashtag #bikinilijn is vrijdagochtend zelfs trending op Twitter.

'Mensen mogen het er ook mee oneens zijn'

Het raadslid is zich ervan bewust wel iets te hebben losgemaakt. 'Als ik kijk naar de seksistische drek die ik over me heen krijg. Wat je allemaal niet over je heen krijgt als je niet meedoet met de boys.' Ze vindt het verder prima dat mensen het er nu over hebben. Eens of oneens. 'We moeten dit ook blijven aankaarten. En dan mogen mensen het er ook mee oneens zijn', zegt ze in West Wordt Wakker.
Al moeten mensen het wel breder bekijken, vindt Vavier. 'Het begint bij zogenaamd onschuldige grapjes. En dat gaat door naar seksistische foute vrouwengrappen bij de koffieautomaat. En verderop moet je dan ook niet verbaasd opkijken dat jongens van zestien vrouwonvriendelijke opmerkingen maken op straat. Het gaat gewoon van kwaad tot erger daardoor.'

Vrolijk bedoeld met woordgrappen

De HTM laat in een reactie weten: 'We willen natuurlijk niemand kwetsen. Maar onze beachtram is vrolijk bedoeld en zit vol met woordgrappen, waarvan dit er één is. Het idee van de tram kwam van trambestuurder Nathalie Storm: 'Om te zorgen dat mensen tijdens het meereizen vrolijk worden en met een goed gevoel uitstappen richting huis, werk of school. Als de tram komt aanrijden moet je al kunnen zien dat het een vrolijke tram is’, vertelde zij tegen mediapartner Den Haag FM.
De beachtram rijdt als tramlijn 1, tussen Delft en Scheveningen. Op de route zijn verschillende parkeergarages, waar mensen voor vijf euro hun auto kunnen parkeren. Voor 1 euro per persoon kun je daarna met de tram heen en weer.
Creatievelingen komen inmiddels met grappige alternatieven, zoals: de terugtrekkende haarlijn, de vislijn, de boerkinilijn of de mankinilijn. Zelf pleit GroenLinks-raadslid Vavier voor kustlijn of vloedlijn.
Ondertussen gaat bikinigate ook de Haagse politiek niet onopgemerkt voorbij:
Heb je zelf een alternatief voor de 'bikinilijn'? We horen het graag via redactie@omroepwest.nl