Doodgeschoten Parnassia-beveiliger Martin (53) herdacht

Een erehaag voor de overleden beveiliger Martin
Een erehaag voor de overleden beveiliger Martin © Omroep West
DEN HAAG - Parnassia heeft vrijdag Martin den Dekker, de 53-jarige beveiliger van ggz-instelling die vorige week werd doodgeschoten door een cliënt van de ggz-instelling, herdacht. De herdenkingsdienst was in de tuin van de H. Franciscuskerk in Den Haag.
Voor de start van de dienst werd er een erehaag gevormd om Martin een laatste eer te bewijzen. Tijdens de herdenkingsdienst kwamen verschillende sprekers aan het woord en werd er muziek gespeeld. Onder meer burgemeester Jan van Zanen en de directeur van de Nederlandse ggz Veronique Esman waren hierbij aanwezig.
Martin werd herdacht als 'een collega waarbij de mensen zich veilig voelden en die altijd voor de anderen zorgde'. Drie gitaristen verzorgden de muziek en speelden onder meer Mad World van Tears for Fears en Something van The Beatles.
Erehaag voor doodgeschoten beveiliger Martin

'Verbijsterd, verdrietig en boos'

Een van de sprekers was Marc Blom van de raad van bestuur van Parnassia. 'Ik sta hier verbijsterd, verdrietig en boos. Hulpverlenen is altijd zingevend, vaak ook leuk en heel soms gevaarlijk. Maar nooit dodelijk, tot vorige week.'
'Martin bood anderen veiligheid', vertelde Blom. 'Hulpverleners kunnen alleen maar werken als het veilig is en patiënten durven alleen maar naar ons te komen als ze zich veilig kunnen voelen. Martin gaf hen dat gevoel.'

'Een held'

De bestuursvoorzitter van Parnassia heeft Martin eerder een held genoemd, omdat hij als beveiliger 'ertussen is gesprongen' toen een 36-jarige zorgmedewerker werd aangevallen door de cliënt. De zorgmedewerker raakte zwaargewond bij het incident, maar is na een ingrijpende operatie buiten levensgevaar. Martin overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.