Waterschap Delfland moet onze voeten drooghouden: 'Extra opvang regenwater nodig'

Het Molenvlietpark in de regen
Het Molenvlietpark in de regen © Omroep West
DEN HAAG - Limburg, Duitsland en België werden afgelopen week getroffen door overstromingen na grote hoeveelheden regen. Dit soort plaatselijke buien komen steeds vaker voor. Hoe zorgt waterschap Delfland ervoor dat wij hier onze voeten droog houden?
Als er zo veel neerslag in zeer korte tijd op één plek valt, dan is het van belang dat deze grote hoeveelheid water goed wordt afgevoerd. Het waterschap Delfland, ook wel Hoogheemraadschap genoemd, neemt deze taak op zich. De organisatie is namelijk verantwoordelijk voor de gehele waterhuishouding: het zuiveren van het afvalwater, beschikbaar stellen van voldoende schoon oppervlaktewater en het beschermen van de inwoners van onze regio tegen het water.
Het afvoeren van het regenwater is in onze regio extra lastig omdat er veel bebouwing staat: van wegen en huizen tot industrie en kassen. Deze bebouwing neemt geen water op in de bodem en moet daarom worden afgevoerd. Daarom is er in de regio extra opvang voor regenwater nodig.

Water op kan blijven nemen

Het opvangen van dit zoete water is belangrijk, omdat dit water in tijden van droogte wordt gebruikt als drinkwater. Ook kan dit water ingezet worden om de bodem te koelen en te bevochtigen, zodat deze niet uitdroogt en water op kan blijven nemen.
Nieuwe Molenvlietpark
Nieuwe Molenvlietpark © Omroep West
Het waterschap realiseert in stedelijke gebieden waterbergingsprojecten die helpen bij het opvangen en controleren van regenwater. Een dergelijk project is net gerealiseerd in het Molenvlietpark naast Drievliet in Den Haag. Loco-dijkgraaf Peter Ouwendijk van het waterschap legt uit dat deze plek 'een dubbele functie' heeft. 'Het kan als park gebruikt worden, maar is aangelegd als extra opvang voor regenwater.' Dijkgraaf Ouwendijk vertelt dat ze met dit project en een aantal andere Urban Waterbuffers 'ruimte creëren om het water uit de buien op te vangen.'

Droge voeten

Hoogheemraadschap Delfland doet er alles aan om de waterhuishouding op orde te houden. Ook inwoners van de regio kunnen volgens de dijkgraaf wat doen om de grond een handje te helpen. Bewoners van huizen met een tuin kunnen 'wat tegels weghalen, een plantje neerzetten en zo zorgen dat het water de grond in loopt.' Ook het plaatsen van een regenton kan helpen het regenwater beter op te vangen.
Waterschap Delfland moet onze voeten drooghouden: 'Extra opvang regenwater nodig'
Toch kunnen buien met plaatselijke veel neerslag, op sommige plekken zorgen voor overlast. 'Al zal de extreme wateroverlast zoals in Limburg hier niet zo snel plaatsvinden, doordat het hier in de regio vrij vlak is en het water in onze regio goed gecontroleerd en beheerd wordt', stelt Ouwendijk iedereen in de regio gerust.