Krimpenerwaard schakelt Rijksrecherche in na 'ernstige beschuldigingen' van misstanden

Burgemeester Roel Cazemier van Krimpenerwaard
Burgemeester Roel Cazemier van Krimpenerwaard © Omroep West
KRIMPENERWAARD - De gemeente Krimpenerwaard heeft de Rijksrecherche ingeschakeld om onderzoek te doen naar mogelijke missstanden binnen de organisatie. Het zou gaan om 'ernstige beschuldigingen' over feiten die dateren van voor 2015.
Het college van burgemeester en wethouders kreeg via de e-mail een anonieme klachtenbrief waarin de beschuldigingen werden geuit. Vanwege de zorgvuldigheid vindt het college het belangrijk dat er zo snel mogelijk een onafhankelijk onderzoek wordt gedaan, zo laat de gemeente zaterdag in een verklaring weten.
Een woordvoerder van de gemeente kan niet verder ingaan op het onderzoek dat de Rijksrecherche uit gaat voeren. Wel laat de gemeente weten dat het gaat om ernstige beschuldigingen en dat na overleg met de officier van justitie is besloten de Rijksrecherche in te schakelen. Uit het onderzoek moet blijken of er voor 2015 sprake is geweest van strafbare feiten binnen de gemeentelijke organisatie.

Integriteit van de overheid

De Rijksrecherche wordt ingeschakeld als er mogelijk strafbare feiten en gedragingen zijn gepleegd die de integriteit van de overheid aan kunnen tasten. Het gaat dan bijvoorbeeld om omkoping van een ambtenaar of het lekken van vertrouwelijke informatie. De woordvoerder van de gemeente wil zo lang het onderzoek loopt niet zeggen of de beschuldigingen gericht zijn op een bestuurder of een ambtenaar van de gemeente.