Coronavirus: Minder dan 4000 nieuwe coronagevallen, laagste aantal in weken

REGIO - In dit overzicht houden we je op de hoogte van al het nieuws over het coronavirus van maandag 26 juli.
Minder dan 4000 nieuwe coronagevallen, laagste aantal in weken
Het aantal nieuwe coronagevallen daalt verder. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 3914 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het laagste aantal sinds 7 juli, bijna drie weken geleden. Vorige week maandag waren er bijna 8900 nieuwe gevallen en de maandag ervoor bijna 8500.
In de afgelopen zeven dagen zijn iets meer dan 40.000 mensen positief getest. Dat komt neer op gemiddeld 5735 mensen per dag. Ongeveer een week geleden kwamen er gemiddeld 10.000 nieuwe gevallen per dag bij.
Reizigers wacht per 8 augustus controle op coronatestbewijs
Reizigers die uit EU-landen met een geel reisadvies komen, kunnen per 8 augustus gecontroleerd worden bij de grens. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Reizigers vanaf 12 jaar moeten met ingang van die datum een coronatestbewijs bij zich hebben en moeten dat desgevraagd tonen aan de Koninklijke Marechaussee. Dit kunnen een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatief testbewijs zijn.
Dit wordt steekproefgewijs gecontroleerd, zegt de woordvoerder. Reizigers die geen coronabewijs bij zich hebben, krijgen een boete van 95 euro.
Rutte: ziekenhuiscijfers stijgen nog tot volgende week
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen zal nog een aantal dagen stijgen. 'Zeker tot volgende week', verwacht demissionair premier Mark Rutte. 'Dan is de verwachting dat het ook in de ziekenhuizen een niveau zal bereiken waarop het niet verder stijgt', zegt de minister-president na een corona-overleg. De verwachting is dat de ziekenhuiscijfers zoals gebruikelijk eenzelfde trend laten zien als de besmettingscijfers.
Wat betreft die besmettingen ziet het kabinet 'dat inmiddels de daling is ingezet. Dat is op zichzelf goed nieuws', aldus Rutte. 'Toch blijft de situatie spannend omdat we in ziekenhuizen nog steeds zien dat de cijfers oplopen.' Hoewel de druk op ziekenhuizen de komende dagen dus nog wat zal toenemen, maakt Rutte zich geen grote zorgen. 'Het lijkt op dit moment in de ziekenhuizen beheersbaar te blijven.'
De deskundigen van het Outbreak Management Team hebben dan ook niet geadviseerd extra maatregelen te nemen. Het kabinet scherpt de regels voorlopig dus niet aan. Maar 'het blijft spannend', zei Rutte maandag na het ministersoverleg meerdere keren. 'We moeten allemaal vreselijk goed opletten, allemaal scherp blijven. Maar nu geen aanleiding tot het nemen van extra maatregelen.'

Opnieuw meer coronapatiënten in ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is maandag verder toegenomen. Er liggen nu 577 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 44 meer dan zondag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de verpleegafdelingen zijn in de afgelopen 24 uur 75 nieuwe coronapatiënten binnengekomen. Op de ic's werden 17 mensen binnengebracht. Er liggen nu in totaal 437 coronapatiënten op de verpleegafdeling, 38 meer dan zondag. Op de ic's liggen nu 140 coronapatiënten, een toename van 6 ten opzichte van de voorgaande dag. Het is bijna een maand geleden dat er zoveel mensen op de ic's lagen.
Nederland versoepelt reisadviezen, terugkeer wordt wel strenger
Europese landen die op 'oranje' stonden, krijgen vanaf dinsdag in principe een 'groen' of 'geel' reisadvies. Dat betekent dat niet-noodzakelijke reizen niet langer worden afgeraden. Het kabinet heeft besloten de systematiek aan te passen, waardoor lidstaten van de Europese Unie niet meer enkel op basis van de besmettingsaantallen op oranje worden gezet. Dit kan wel gebeuren als er een nieuwe variant van het coronavirus opduikt.
Nederlanders moeten straks ook een coronabewijs laten zien als ze vanuit een ander EU-land met een geel reisadvies terugkomen. Het kan gaan om een vaccinatiebewijs, een negatieve testuitslag of een bewijs dat ze onlangs corona hebben gehad en hersteld zijn. De negatieve test mag een PCR-test zijn van maximaal 48 uur oud, of een antigeentest van maximaal 24 uur oud. De regel geldt voor mensen van 12 jaar en ouder en is bedoeld 'om te voorkomen dat het coronavirus mee naar huis genomen wordt'.
De regel gaat op 8 augustus in voor alle EU-landen, maar geldt nu al voor mensen die uit Spanje, Portugal, Cyprus of Andorra komen. Mensen die in een land met een geel reisadvies zijn geweest, krijgen het advies om op de dag van aankomst en op de vijfde dag terug in Nederland een zelftest te doen of om zich bij de GGD te laten testen.
Mensen die in een EU-land zijn geweest, zijn niet verplicht om in quarantaine te gaan, behalve als het gaat om een land waar een nieuwe variant van het coronavirus is opgedoken. Overigens kan het wel zo zijn dat EU-landen zelf nog extra maatregelen nemen voor reizigers uit Nederland.

Kabinet wil tot september geen meerdaagse festivals
Het kabinet zet een streep door de festivalzomer. Meerdaagse evenementen mochten al tot begin augustus niet plaatsvinden, maar dat verbod wordt verlengd tot ten minste 1 september. Dat heeft premier Mark Rutte maandag bekendgemaakt.
Jongeren kunnen tweede prik eerder laten zetten
Jongeren voor wie vanaf 16 augustus een afspraak voor een tweede prik van hun coronavaccinatie staat gepland, kunnen deze afspraak binnenkort naar voren halen. Ze krijgen hiervoor in de komende dagen een sms van de GGD, waarna ze kunnen bellen voor een eerdere afspraak.
Zo wil het kabinet 'klaar zijn voor het nieuwe schooljaar' na de zomervakantie, legt demissionair zorgminister Hugo de Jonge uit. Jongeren tussen de 12 en 17 jaar krijgen het Pfizer-vaccin. Daarvan zijn er genoeg op voorraad. Ook zijn er meer prikslots beschikbaar dan nodig. Daarom kunnen de tweede prikken naar voren worden gehaald, zolang er maar drie weken tussen de eerste en tweede prik zitten.
Het is makkelijker de afspraken te verzetten voor jongeren, omdat zij in principe alleen met Pfizer zijn geprikt. Jongvolwassenen boven de 18 jaar kregen zowel het vaccin van Pfizer als van Moderna, waardoor het 'in de uitvoering' ingewikkelder is om de tweede prikte verschuiven, meldt het ministerie van Volksgezondheid. 'Wanneer er voldoende vaccins beschikbaar komen, wordt er gestart met de versnelling van de groep boven de 18 jaar.' Voor die groep moet vier weken tussen de twee prikken zitten.
Zestien nieuwe besmettingen bij Olympische Spelen
De organisatoren van de Olympische Spelen in Tokio melden zestien nieuwe coronabesmettingen. Het gaat om drie atleten, maar de organisatie heeft niet bekendgemaakt uit welke landen zij komen.
Met de nieuwe besmettingen komt het totaal aantal coronabesmettingen dat is gelinkt aan de Olympische Spelen op 148. In de regio van Tokio is de noodtoestand nog van kracht vanwege de coronapandemie.
Frans parlement keurt wetgeving coronapas goed
Het parlement van Frankrijk heeft vannacht een wetsvoorstel over de omstreden coronapas goedgekeurd. Vanaf volgende maand moeten mensen in horecagelegenheden, voor lange trein- en vliegreizen en in grote winkelcentra de coronapas laten zien. Daarnaast wordt een coronavaccinatie verplicht voor medewerkers van zorginstellingen, brandweerlieden en andere hulpverlenende beroepen.
De coronapas is in Frankrijk nu al verplicht voor bezoekers van musea, bioscopen en evenementenlocaties. Wie is gevaccineerd, negatief is getest of hersteld is van het coronavirus, mag naar binnen. Het wetsvoorstel leidt tot veel kritiek in Frankrijk. De afgelopen twee weekenden gingen duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de 'gezondheidspas' en verplichte inentingen.