Coronavirus: 4202 positieve tests, iets meer dan maandag

© ANP
REGIO - In dit overzicht houden we je op de hoogte van al het nieuws over het coronavirus van dinsdag 27 juli.

Aantal nieuwe prikken blijft verder dalen

Er maken steeds minder mensen een afspraak voor een nieuwe prik met een coronavaccin. De afgelopen week kregen iets minder dan 1 miljoen mensen een eerste of tweede prik. Dat is het laagste aantal sinds mei. In totaal zijn nu iets meer dan 20 miljoen prikken gezet. Het gaat om 12,2 miljoen eerste prikken en bijna 8 miljoen tweede vaccinaties, dat meldt het RIVM.
Vorige week kregen ongeveer 300.000 mensen hun eerste inenting. Daar horen ook mensen bij die het Janssen-vaccin hebben gekregen, en dus na één prik al klaar zijn. Zo'n 734.000 mensen kregen hun tweede inenting. Voor de tweede week op rij zijn meer tweede dan eerste prikken gezet.

4202 positieve tests, iets meer dan maandag

Bij het RIVM zijn tussen maandagochtend en dinsdagochtend 4042 positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er iets meer dan maandag, toen er 3914 positieve tests werden gemeld. Vorige week dinsdag werden nog bijna 6800 nieuwe gevallen gemeld, en de dinsdag daarvoor ruim 7800. In twintig gemeenten werd geen enkele positieve test afgenomen, het hoogste aantal sinds 9 juli.

Afgelopen week 37.343 nieuwe besmettingen, sterke daling houdt aan

De flinke wederopleving van het coronavirus lijkt af te nemen. De afgelopen week registreerde het RIVM 37.343 nieuwe coronabesmettingen. Dat zijn er bijna de helft minder dan de week daarvoor. Ook het reproductiegetal, wat aanduidt hoeveel personen een coronapatiënt gemiddeld besmet, ligt weer een stuk lager: 0,8.
Uit het weekrapport blijkt wel dat het aantal ziekenhuisopnames nog altijd stijgt. De afgelopen week werden 538 patiënten met het coronavirus in de ziekenhuizen opgenomen, waarvan 115 op de intensive care. Dat zijn er ruim 2,5 keer zoveel als een week eerder. Die toename is vooral te wijten aan de explosieve groei van het aantal besmettingen aan het begin van de maand.

Meer dan 600 coronapatiënten in ziekenhuizen, hoogste aantal sinds juni

Voor het eerst sinds half juni liggen er meer dan 600 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding blijkt dat het gaat om 616 mensen, een toename van 39 ten opzichte van maandag.
Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 457 patiënten met Covid-19, 20 meer dan op maandag. Het aantal patiënten op de IC's is toegenomen tot 159, 19 meer dan maandag.

RIVM verwacht maximale piek van 250 patiënten op IC's

Het RIVM verwacht dat het aantal patiënten op de IC's tot een maximale piek van 250 zal oplopen. Dat blijkt uit advies van het Outbreak Management Team (OMT) dat werd vrijgegeven na de persconferentie van maandag. Het RIVM baseert zich daarbij op de huidige dalende besmettingscijfers.
Als de besmettingen weer oplopen, zal de piek ook hoger uitvallen. Het RIVM verwacht dat de piek ergens in de komende weken wordt bereikt. Momenteel liggen er 159 coronapatiënten op de IC.

RIVM: Zelftesten kunnen Delta-variant detecteren

Volgens het RIVM zijn er momenteel geen aanwijzingen dat de Delta-variant niet of moeilijker te detecteren is met een zelftest. De kans om een besmetting met die variant op te merken met een zelftest is ongeveer net zo groot als bij eerdere varianten van het virus. 'Veruit de meeste antigeensneltesten zijn gebaseerd op het N-eiwit, dat minder varieert', legt een woordvoerder van het instituut uit.
Het is mogelijk dat mensen met een zelftest een negatief resultaat krijgen, om vervolgens na een PCR-test alsnog positief te zijn. Dat komt volgens GGD doordat PCR-testen veel gevoeliger zijn en daarom bij kleinere hoeveelheden virusdeeltjes als een positief resultaat geven. Antigeentesten daarentegen zijn minder gevoelig.
Uit onderzoeken van het RIVM blijkt dat de betrouwbaarheid van zelftesten tussen de 58 en 78 procent schommelt. 'Er is dus een gerede kans dat iemand een negatieve testuitslag krijgt terwijl die persoon wel besmet is met SARS-CoV 2 en het virus mogelijk op anderen kan overdragen', aldus het RIVM.

Vaccinatielocatie De Waard in Bergambacht sluit per 15 augustus

De vaccinatielocatie in sporthal en zalencentrum De Waard in Bergambacht sluit per 15 augustus haar deuren. Volgens de GGD kan dat omdat het grootste deel van de bewoners inmiddels minstens één keer gevaccineerd is. Volgens de GGD is er nu ruimte om bijzondere doelgroepen te gaan vaccineren, waardoor het tijd is voor een nieuwe, laagdrempelige aanpak. Daarom gaat de GGD vanaf augustus met mobiele teams de wijk in. Iedere week staat de GGD met 7 vaccinatieteams op 35 plekken in de regio.
Momenteel zijn er nog 7 vaccinatielocaties in de regio. De GGD Hollands Midden wil 3 van die locaties tot het einde van het jaar openhouden. Het gaat dan om de locaties in Leiden, Gouda en Alphen aan den Rijn. De locatie in De Waard werd half april geopend en sindsdien zijn er daar ruim 72.000 prikken gezet door de GGD.
Nu de rol van De Waard als vaccinatielocatie uitgespeeld is, is het de bedoeling dat vanaf eind augustus weer in de sporthal gesport kan worden.

Universiteiten helemaal open, desnoods met toegangstesten

De Nederlandse universiteiten vinden dat er slechts één scenario denkbaar is voor het nieuwe collegejaar, en dat is volledige opening. Ze zien niets in onderwijs op 1,5 meter afstand en willen studenten liever niet verplichten om te testen. De vele besmettingen door de Delta-variant veranderen daar volgens de universiteiten niets aan, komt naar voren uit een rondgang van Nieuwsuur.
Het kabinet had de universiteiten gevraagd twee scenario's voor te bereiden voor de heropening: eentje met 1,5 meter afstand, en eentje zonder. Een maand geleden zeiden veel universiteiten al dat er wat hen betreft maar een scenario is: onderwijs zonder die 1,5 meter afstand. 'We willen hoe dan ook volledig open', zegt voorzitter Pieter Duisenberg van de Vereniging van Universiteiten (VSNU). 'En dat moet bovenaan de prioriteitenlijst komen te staan. We willen graag redeneren vanuit hoe we dat mogelijk maken.'
Maar wat als er door de hoge besmettingscijfers toch maatregelen nodig zijn? 'Wij zien ook de nieuwe werkelijkheid', zegt Duisenberg. 'Als het kabinet zegt: voer testen voor toegang in, dan zijn we niet blij, maar zullen wel meewerken.'

Aantal nieuwe coronagevallen daalt flink, meer ziekenhuisopnames

Zo snel als het coronavirus de voorgaande weken om zich heen greep, zo snel daalt het aantal gevallen nu. Maar de druk op de zorg neemt wel toe. Meer mensen belandden vanwege corona op een verpleegafdeling of intensive care. En ook het aantal sterfgevallen door corona is verder gestegen.
In de afgelopen zeven dagen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschijnlijk tussen de 35.000 en 38.000 meldingen van positieve tests. In de week ervoor waren het er 69.731 en nog een week eerder bijna 52.000. Het zou betekenen dat het aantal nieuwe gevallen in de afgelopen week met 45 tot 50 procent is gedaald.
In de wekelijkse update meldt het RIVM ook hoeveel coronapatiënten in de afgelopen week zijn opgenomen in ziekenhuizen. Dat aantal komt waarschijnlijk uit op ongeveer 500. Vorige week meldde het instituut dat 205 mensen in het ziekenhuis waren beland, van wie 31 op de intensive care. Dat was al aanzienlijk meer dan de week ervoor. Het aantal sterfgevallen dat in een week tijd is gemeld, stijgt hoogstwaarschijnlijk tot boven de twintig. Vorige week meldde het RIVM 14 sterfgevallen en de week ervoor 11.
Omdat het aantal positieve tests sinds vorige week daalt, verwacht premier Mark Rutte dat de druk op de ziekenhuizen volgende week stopt met stijgen. Dat gebeurt meestal namelijk een paar weken later.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.