Coronavirus: Gezondheidsraad positief over coronavaccin Moderna voor jongeren

REGIO - In dit overzicht houden we je op de hoogte van al het nieuws over het coronavirus van donderdag 29 juli.
Kabinet kijkt naar herinvoering oude ventilatie-eisen horeca
Het kabinet kijkt hoe het de oude, strengere ventilatienormen voor de horeca weer kan invoeren. Met de aanpassing van de Drank- en horecawet is sinds 1 juli de ventilatienorm voor de horeca vijf keer lager geworden dan deze was.
Deskundigen spraken donderdag in NRC hun verbazing uit over het besluit om de ventilatie-eis te versoepelen. Voorheen behelsde die eis dat de lucht in horecazaken eens per tien minuten moet worden ververst. Door de aanpassing van de Drank- en horecawet gelden sinds 1 juli de eisen uit het Bouwbesluit: daarin staat dat de lucht maar eens per uur hoeft te worden ververst.
De Tweede Kamer hamerde begin juli in een debat al op het belang van ventilatie in de strijd tegen corona. Onder meer naar aanleiding daarvan vroeg het kabinet nieuw advies aan het Outbreak Management Team (OMT). Dat team van experts adviseert het kabinet nu om de ventilatie-eisen van vóór 1 juli 'te laten herleven'.
Gezondheidsraad positief over coronavaccin Moderna voor jongeren
Ook het coronavaccin van Moderna kan worden gebruikt om jongeren vanaf 12 jaar te vaccineren, oordeelt de Gezondheidsraad. Tot nog toe kunnen jongeren in Nederland alleen het vaccin van Pfizer/BioNTech krijgen. Dat van Moderna kan daar als optie aan worden toegevoegd, als het kabinet het advies overneemt.
Het vaccin van Moderna is net als dat van Pfizer gebaseerd op zogeheten mRNA-techniek. Er zit een stukje genetische code in dat lichaamscellen ertoe aanzet om zelf eiwitten te gaan aanmaken die vergelijkbaar zijn met een eiwit van het coronavirus. Als iemand dan later met het virus zelf in aanraking komt, herkent het afweersysteem een stukje daarvan en dat is genoeg om het te activeren.
De Europese Commissie keurde het gebruik van het Moderna-vaccin bij jongeren vorige week al goed, na een positieve beoordeling door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). De Gezondheidsraad volgt de conclusie dat het vaccin voldoende werkzaam en veilig is. Verder herhaalt de raad nog eens dat vaccinatie van jongeren 'aanvaardbaar, zinvol en verantwoord' is. 'Het kan adolescenten directe en indirecte gezondheidswinst opleveren en tegelijk bijdragen aan het afremmen van de epidemie.' Op 29 juni adviseerden de deskundigen al om ook gezonde jongeren tegen het virus te vaccineren. Het kabinet ging daar in mee.
Belgische toerist: coronaregels in Nederland minder nageleefd
Bijna zeven van de tien Belgen die deze zomer al op reis gingen naar Nederland, vinden dat de coronaregels in ons land minder goed worden nageleefd dan in België. De meerderheid van 14.000 Belgen die al in Europa op vakantie zijn geweest en meededen aan een enquête oordeelt dat de regels in Oostenrijk en Spanje heel goed worden nageleefd. Maar over de ervaringen in Nederland zijn de Belgische toeristen minder te spreken.
Volgens 72 procent van de deelnemers aan de Grote Coronastudie van de Universiteit van Antwerpen zijn de richtlijnen om in de EU te kunnen reizen duidelijk. En 88 procent van hen vond volgens de onderzoekers de maatregelen op hun vakantiebestemming gemakkelijk aanvaardbaar en toepasbaar.
De helft van de reizigers meent dat de coronaregels, zoals mondkapjes dragen op bepaalde drukke plekken en in het openbaar vervoer, op de vakantiebestemming in dezelfde mate als thuis werden gerespecteerd.

Gemiddeld aantal coronagevallen verder gedaald
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt donderdag 4506 nieuwe coronabesmettingen, ruim duizend meer dan woensdag. Het hogere aantal is echter (voor een deel) het gevolg van een ict-storing afgelopen woensdag. Die dag had het RIVM daardoor nog niet alle meldingen ontvangen van de GGD'en.
Het is niet bekend of alle van de niet gemelde besmettingen van woensdag bij de cijfers zijn opgeteld. Vergeleken met vorige week donderdag is het aantal nieuwe positieve tests flink gedaald. Toen ging het nog om 6245 gevallen. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 32.100 positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld 4586 nieuwe gevallen per dag. Dat gemiddelde daalt nu al elf dagen op rij.
Het aantal meldingen van sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met drie. Dat wil niet zeggen dat deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden, want het duurt een tijdje voordat het overlijden van een coronapatiënt is geregistreerd. Woensdag werd het overlijden van acht personen geregistreerd, het hoogste aantal sinds 8 juni.
Meer coronapatiënten in ziekenhuis, iets minder nieuwe opnames
De coronadrukte in de ziekenhuizen is opnieuw iets toegenomen, maar het aantal nieuwe opnames van coronapatiënten was het afgelopen etmaal iets lager dan in de dagen daarvoor. In totaal behandelen Nederlandse ziekenhuizen nu 648 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 19 meer dan woensdag.
Het aantal nieuwe opnames op verpleegafdelingen piekte dinsdag nog op 100, het hoogste aantal sinds eind mei. Woensdag meldde het Landelijk Coördinatiecentrum patiënten Spreiding (LCPS) 95 nieuwe opnames, donderdag waren er op verpleegafdelingen 81 coronapatiënten bij gekomen. Intensive cares zagen het afgelopen etmaal 24 nieuwe patiënten binnenkomen, net zoveel als een dag eerder.
Op de verpleegafdelingen liggen nu 471 coronapatiënten, 6 meer dan een dag eerder. Het totale aantal patiënten op de ic's steeg met 13 naar 177.
Nederland blijft zoals verwacht rood op Europese coronakaart
Nederland kleurt wederom rood op de nieuwe kaart van coronagevallen in Europa. Dat viel ook te verwachten, aangezien veel mensen de afgelopen twee weken positief zijn getest. Landen kunnen dat mogelijk zien als een reden om reisbeperkingen voor Nederlandse toeristen in stand te houden. Limburg is als enige provincie van kleur veranderd, van rood naar donkerrood.
Het Europese gezondheidsinstituut ECDC baseert de coronakaart op het aantal besmettingen en percentage positieve tests in de afgelopen twee weken. Landen gebruiken de kaart bij het vaststellen van hun coronabeleid. Maar ze mogen zelf bepalen wat zij doen met het gegeven dat een regio groen, oranje, rood of donkerrood kleurt. Duitsland voerde vorige week nog strengere regels in voor Nederlandse toeristen. Dat moet helpen voorkomen dat de Delta-variant van het coronavirus voet aan de grond krijgt in Duitsland.
Studie: één prik voorkomt vaak ernstige ziekte door Delta-variant
De coronavaccins van Pfizer/BionTech, Moderna en AstraZeneca beschermen de meeste mensen al na één prik tegen ernstige ziekte door het coronavirus. Canadees onderzoek duidt erop dat dit ook geldt voor de Delta-variant. Het vaccin van Moderna kwam volgens een voorpublicatie van de studie als beste naar voren. Waar het gaat om het voorkomen van ziekenhuisopname of overlijden door de Delta-variant, die in Nederland het meest voorkomt, is één dosis van dit vaccin volgens de berekeningen van de wetenschappers gemiddeld 96 procent effectief.
Daar zit wel wat onzekerheid in: het werkelijke cijfer ligt hoogstwaarschijnlijk ergens tussen de 72 procent en de 99 procent. Een vrij grote marge houden de onderzoekers ook aan voor de andere vaccins. Bij AstraZeneca komen ze uit op een 88 procent (tussen de 60 en 96 procent) lagere kans op overlijden of ziekenhuisopname na één dosis, bij Pfizer/BioNTech op 78 procent (tussen de 65 procent en 86 procent).
In totaal analyseerden de onderzoekers gegevens van ruim 400.000 Canadezen die zich op het virus lieten testen tussen december 2020 en eind mei van dit jaar. Van die mensen raakten er bijna 41.000 besmet met een 'zorgwekkende' coronavariant. De Delta-variant, diepas later echt in opmars kwam, werd bij iets minder dan duizend mensen aangetroffen. Dat relatief lage aantal is wel een kanttekening bij de resultaten.

Kabinet kijkt komende weken naar verbetering toegangstesten
Het kabinet gaat de komende weken 'breed' kijken 'hoe het systeem van toegangstesten kan worden verbeterd'. Dat laat het ministerie van Volksgezondheid weten na berichtgeving van de Volkskrant over een gat in het systeem van de CoronaCheck-app. Door dat gat houden gevaccineerden een groen vinkje, ook als ze later positief getest zijn op corona.
Het ministerie is op de hoogte van het probleem. 'Aan een vaccinatiebewijs is momenteel geen geldigheidsduur gekoppeld in de app', aldus een woordvoerder. 'Vaccinatie beperkt zowel het risico op een besmetting als overdracht van het virus, maar sluit dat niet helemaal uit.'
Het Outbreak Management Team (OMT) wees ook al op het gat in een advies dat vorige week naar buiten kwam. Doordat besmette mensen met de app alsnog toegang krijgen tot evenementen waar bijvoorbeeld geen 1,5 meter afstand wordt gehouden, kunnen zij ondanks hun vaccinatie het virus verspreiden. In sommige gevallen zou het goed zijn om van alle bezoekers een negatieve test te vragen, aldus het OMT.

GGD Hollands Midden start Prikken zonder afspraak
Vanaf twee augustus start de GGD Hollands Midden met prikken zonder afspraak. Iedereen die nog geen eerste prik heeft gehad kan zonder afspraak binnenlopen voor een vaccinatie. Prikken zonder afspraak is op alle vaccinatielocaties inde regio Hollands Midden mogelijk. Met uitzondering van locatie De Bloemerd in Leiderdorp, die sluit op 15 aug130 besmette bezoekers festival Verknipt kwamen door controle
Zeker 130 van de 1100 bezoekers die begin juli na het technofestival Verknipt positief testten op het coronavirus, zijn besmet en wel door de controle gekomen. Dit concludeert de GGD regio Utrecht, de enige GGD die nog volledig bron- en contactonderzoek doet, schrijft de Volkskrant.
De casus toont hoe kwetsbaar het werken met toegangstesten is, zelfs met strikt toezicht. Voor grootschalige fraude met testtoegangsbewijzen vond de GGD geen aanwijzingen. Waarschijnlijker is, dat door de lange geldigheid van een negatieve sneltest, destijds 40 uur, veel festivalgangers niet wisten dat ze het virus met zich meedroegen.
Den Haag FM en FunX maken speciale uitzending over Haagse jongeren en vaccineren
Het coronavirus woedt nog altijd hevig, waarbij onder andere een omvangrijk vaccinatiebeleid uitweg moet bieden. Hoe kijken jongeren uit Den Haag eigenlijk aan tegen 'de prik'? Den Haag FM presenteert in samenwerking met de gemeente en jongerenzender FunX op donderdag 29 juli een speciale radio-uitzending over jongeren in coronatijd en vaccineren.
Wil jij jouw verhaal delen en ben je tussen de 18 en 35 jaar? Meld je aan via de website van Den Haag FM en wie weet volgt een uitnodiging om in de studio mee te komen praten.
Nederland blijft donkerrode vlek op Europese coronakaart
Nederland blijft voorlopig hoogstwaarschijnlijk een rode vlek op de kaart van coronagevallen in Europa. De landen om ons heen zijn overwegend groen en oranje, wat betekent dat daar minder mensen positief testen. Het gevolg kan zijn dat die landen vasthouden aan de reisbeperkingen die ze hebben ingevoerd voor Nederlandse vakantiegangers.
Artsen bezorgd over gezondheid ouderen door isolatie
Klinisch geriaters, specialisten voor kwetsbare ouderen, zien meer patiënten die in de problemen komen omdat ze nog steeds de deur niet uit durven. Ze zijn volledig gevaccineerd, maar houden de angst om besmet te raken. Daardoor komen ouderen steeds vaker in de knel door eenzaamheid of lichamelijke problemen, aldus specialisten in het AD.
Ventilatie horeca ver onder WHO-norm
Nederland heeft volgens deskundigen op een onverantwoorde manier de ventilatieregels in de horeca versoepeld. De nieuwe normen liggen nu ver onder de norm die de Wereldgezondheidsorganisatie in het kader van het coronavirus adviseert.
Experts die NRC sprak vinden het onbegrijpelijk dat het demissionair kabinet de ventilatie-eisen middenin de coronacrisis omlaag bracht, terwijl de horeca een belangrijke besmettingsbron is gebleken. Het kabinet heeft het RIVM ook niet gevraagd te beoordelen of verlaging van de ventilatienorm in de horeca verantwoord is.
Kabinet besluit waarschijnlijk maandag over eendaagse festivals
Het kabinet besluit naar verwachting aanstaande maandag toch al of eendaagse festivals na 13 augustus weer mogen doorgaan. De betrokken ministers hebben het deskundigenteam OMT gevraagd hiernaar te kijken, laat een woordvoerder weten. Het kabinet zei eerst dat het hierover pas later een besluit zou nemen.
Evenementen zonder zitplaatsen zijn tot 13 augustus sowieso verboden. Het kabinet kondigde eerder deze week aan dat meerdaagse festivals tot 1 september zijn verboden.
Coronakaart
Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.