Coronavirus: Vanaf maandag prikken zonder afspraak in Hollands Midden

Vaccineren op een priklocatie
Vaccineren op een priklocatie © GGD Hollands Midden
REGIO - In dit overzicht houden we je op de hoogte van al het nieuws over het coronavirus in het weekend van zaterdag 31 juli en zondag 1 augustus.

Daling aantal nieuwe coronabesmettingen zet door in augustus

Tussen zaterdag- en zondagochtend zijn er 2350 nieuwe coronabesmettingen aan het licht gekomen. Daarmee zet de daling van het aantal nieuwe besmettingen bij de start van de maand augustus door; het is het laagste aantal sinds 6 juli, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Een week geleden werden er op zondag nog 4611 besmettingen vastgesteld, de week daarvoor 10.191. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 24.509 positieve tests, gemiddeld zo'n 3501 per dag. Het cijfer van zondag ligt daar dus een stuk onder.

Vanaf maandag prikken zonder afspraak in Hollands Midden

Het is vanaf maandag 2 augustus niet meer nodig om een afspraak te maken voor een eerste vaccinatie bij GGD Hollands Midden. Alle priklocaties gaan dan zeven dagen per week iedereen die langskomt vaccineren. In Leiden, Alphen aan den Rijn en Gouda kunnen mensen zowel Pfizer als Janssen krijgen, terwijl op de overige locaties alleen Janssen beschikbaar is.
De vrije inloop geldt alleen voor mensen die hun eerste prik komen halen. Volgens de GGD Hollands Midden zijn er nog niet voldoende vaccins beschikbaar om ook de mensen voor hun tweede prik zo toe te laten. De vaccinatielocaties zijn voor de vrije inloop open doordeweeks open van 9.00 tot 12.00 uur en in het weekend van 10.00 uur tot 13.00 uur.

Nog steeds lichte toename aantal coronapatiënten in ziekenhuizen

In de afgelopen 24 uur zijn negentien nieuwe patiënten opgenomen op de intensive cares in Nederland. Op de verpleegafdelingen werden 62 nieuwe opnames van mensen met Covid-19 geregistreerd. Het totaal aantal opgenomen coronapatiënten bedraagt 683, zestien meer dan zaterdag, blijkt zondag uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de intensive cares van de Nederlandse ziekenhuizen liggen nu 187 coronapatiënten, zes meer dan een dag eerder. Op de verpleegafdelingen gaat het om 496 mensen die Covid-19 onder de leden hebben, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er tien meer dan zaterdag.
Een paar weken geleden behandelden de ziekenhuizen iets meer dan 200 coronapatiënten. Daarna nam het aantal besmettingen een flinke vlucht, en met enige vertraging ook het aantal coronapatiënten dat werd opgenomen in ziekenhuizen. Het coronavirus verliest na de sterke opleving van enkele weken inmiddels weer snel terrein.

Nederland blijft week langer rood op Europese coronakaart

Nederland blijft ook komende week hoogstwaarschijnlijk een rode vlek op de coronakaart van Europa. Dat kan betekenen dat de beperkingen die Duitsland, Frankrijk, Noorwegen en andere landen hebben ingesteld voor Nederlandse vakantiegangers nog wat langer van kracht blijven. De kaart wordt wel iets minder vurig, door de daling van het aantal nieuwe coronagevallen. Waarschijnlijk blijft alleen Noord-Holland donkerrood en staat de rest van Nederland na komende donderdag op rood.
De coronakaart wordt elke donderdag gemaakt door het ECDC, de Europese evenknie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De organisatie kijkt naar het aantal positieve tests in de afgelopen twee kalenderweken en naar het percentage positieve tests. De kaart heeft vier kleuren: groen, oranje, rood en donkerrood.
Bij de huidige kaart, van afgelopen donderdag, staat Zuid-Holland op donkerrood. Omdat het ECDC kijkt naar de cijfers over de laatste twee weken, telde de piek van de huidige coronagolf nog net mee voor de kaart van afgelopen donderdag. Die hoge cijfers vallen weg bij de kaart van komende week.

VVD Den Haag wil testlocatie op Malieveld

De VVD in Den Haag wil dat er een testlocatie voor Testen voor Toegang op het Malieveld komt. Volgens de coalitiepartij moeten vooral jongeren te ver fietsen naar de huidige testlocatie op de Zinkwerf. Ook liep de wachttijd op deze locatie in het eerste weekend dat het nachtleven weer open was op tot meer dan twee uur.
De VVD hoopt dat met een testlocatie in de stad de wachttijden flink worden beperkt. Ook zou het Malieveld gemakkelijker te bereiken zijn, waardoor er minder gefraudeerd zou moeten worden met de toegangstesten, zoals in de beginfase van Testen voor Toegang veelvuldig gebeurde. 'Laat ik duidelijk zijn: frauderen is nooit goed. Dat neemt niet weg dat frauderen voor de jeugd een stuk makkelijker was dan testen', aldus Judith Oudshoorn van de Haagse VVD.
De drempel om te gaan testen moet volgens de Haagse VVD zo laag mogelijk. De Haagse VVD verwacht dat wanneer het kabinet besluit dat het nachtleven weer open mag, dat de run op Testen voor Toegang weer druk bezocht zal worden.

2983 nieuwe coronagevallen, gemiddelde daalt

Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 2983 nieuwe coronagevallen gemeld. Dat zijn er 463 minder dan vrijdag, toen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het bijgestelde aantal 3446 meldde.
Precies een week geleden waren er 5262 positieve tests. De zaterdag daar weer voor waren er meer dan 11.000 nieuwe gevallen. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 26.808 positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld 3830 nieuwe gevallen per dag. Het gemiddelde daalt voor de twaalfde dag op rij.

Rioolwater vaker onderzocht op corona

Om nog sneller te zien of corona oplaait, gaat het RIVM vanaf dit najaar dubbel zo vaak het rioolwater onderzoeken. In plaats van een of twee keer per week wordt het drie of vier keer, meldt het AD. De GGD's kunnen volgens de krant daardoor sneller ingrijpen.
Het rioolwateronderzoek op ruim driehonderd locaties is nu al heel belangrijk, omdat het virus vaak al in de poep van mensen te zien is voordat ze klachten krijgen of als ze zich helemaal niet ziek voelen. Zo toonden monsters van rioolwater in de afgelopen weken al vroeg aan dat corona een comeback maakte. Door deze herfst vaker monsters te nemen en te analyseren, kan het RIVM nog sneller aan de bel trekken.
Het is de bedoeling dat de GGD's vanaf dit najaar de resultaten van het rioolwateronderzoek ook gaan gebruiken om snel te kunnen zien waar het virus oplaait, zodat ze vlug in actie kunnen komen. Zo kunnen de gezondheidsdiensten bijvoorbeeld op één bepaalde plek direct beginnen met bron- en contactonderzoek.
Het rioolwater wordt onderzocht
Het rioolwater wordt onderzocht © ANP

Experts: richt 'taskforce ventilatie' op voor coronabestrijding

Het kabinet zou een 'taskforce ventilatie' in moeten stellen die naast het OMT advies geeft over de juiste regels voor het verversen van lucht in binnenruimtes. Daartoe roepen meerdere hoogleraren op in Trouw. De huidige ventilatieadviezen gaan volgens de experts niet ver genoeg. Een brief hierover aan het ministerie van Volksgezondheid is volgens hen vooralsnog onbeantwoord gebleven.
De overheid kwam eerder deze maand met een strakker advies over ventileren. 'Zorg voor voldoende frisse lucht binnen en dan praat je dus over thuis, het werk, school, winkels en horeca', zei demissionair premier Mark Rutte in een coronapersconferentie. 'En thuis betekent dat bijvoorbeeld zorg ervoor dat er minimaal een kwartier per dag frisse lucht door het huis stroomt.'
De experts in Trouw zijn het vooral met dat laatste niet eens. Hoogleraar binnenmilieu Philomena Bluyssen van de TU Delft noemt dat advies 'een lachertje' en vraagt zich af waar Rutte het op baseert. 'Een kwartiertje doorluchten is niet genoeg. Stel je voor dat iemand binnen meerdere sigaretten rookt, die lucht verdwijnt niet na een kwartiertje luchten.' Hoogleraar aerodynamica Bert Blocken stelt dat een kwartier per uur luchten veel meer nut zou hebben.
Een school met de ramen open om te ventileren
Een school met de ramen open om te ventileren © ANP

'Voorlopig geen evenementen en opening nachtclubs'

ls de Delta-variant van het coronavirus inderdaad zo sterk is dat ook gevaccineerde mensen het relatief eenvoudig kunnen verspreiden? Dan is het belangrijk om voorlopig geen festivals te houden, 'geen grote groepen dicht bijeen, dus geen nachtclubs en geen evenementen', zegt Frits Rosendaal, hoogleraar epidemiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum.
Volgens de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC lijken sommige gevaccineerde mensen die de Delta-variant oplopen, ongeveer evenveel virusdeeltjes in hun lichaam te hebben als ongevaccineerde mensen. Bovendien zouden ze even besmettelijk zijn voor anderen.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.