Dijk doorgebroken in Reeuwijk, geen verband met hoogwater in Limburg

REEUWIJK - De situatie rond de doorgebroken dijk in Reeuwijk is onder controle. 'Er is geen gevaarsetting meer', meldt brandweer Hollands Midden. Weilanden liepen maandagochtend over, vee werd uit het water uitgehaald en er werd een noodpomp geplaatst. Inmiddels is de situatie onder controle.
In het midden van de dijk tussen de Kerkweg en de Tempeldijk is een gat ontstaan. 'Er wordt met man en macht gewerkt om het vee uit het water te halen of naar hoger gelegen delen te brengen', vertelt Ingrid Roos van Veiligheidsregio Hollands Midden. 'Het was heftig.' Zo duidt de boer, wiens weiland aan de Oud Reeuwijkseweg in Reeuwijk onder water is komen te staan na een dijkdoorbraak.
Vanuit de lucht zijn de overstromingen duidelijk te zien:
Dijkdoorbraak Reeuwijk vanuit lucht gefilmd
Volgens de veiligheidsregio hoeven omwonenden zich geen zorgen te maken dat het water ook hun kant op komt. 'Er wordt hard gewerkt om een inblokking te maken om de wateroverlast te stoppen. Hoever ze precies zijn, is onbekend, maar we kunnen het goed tegenhouden.' Wel mag er op dit moment niemand meer op de dijk, omdat het volgens het hoogheemraadschap te gevaarlijk is.

Geen relatie met hoogwaterstanden Limburg

Over de oorzaak van de dijkdoorbraak kan de veiligheidsregio nog geen uitspraken doen. Wel laat Rijnland weten dat de wateroverlast in Reeuwijk geen relatie heeft met de voormalige hoog waterstanden in Limburg. Meer volgt.
De tijdelijke dam die gemaakt is in de sloot om het water af te stoppen
De tijdelijke dam die gemaakt is in de sloot om het water af te stoppen © Regio15