Boer ondergelopen weiland in Reeuwijk: 'Het was heftig'

REEUWIJK - 'Het was heftig.' Zo duidt de boer, wiens weiland aan de Oud Reeuwijkseweg in Reeuwijk onder water is komen te staan na een dijkdoorbraak. 'Het is een soort opbarsting. De dijk is omhoog gekomen en het water stroomt eronderdoor', vertelt hij maandagochtend.
De veehouder werd 's ochtends rond een uur of zes gebeld dat zijn land blank staat. 'Ik had al gezien dat het water in de polder flink lager was dan normaal. Ik dacht dat het hoogheemraadschap aan het malen was omdat er veel regen is opgegeven. Maar dat was niet het geval.'
Alle koeien zijn door de boer van het weiland weggehaald. De dieren zijn ongedeerd. Met aarde en kleiwerk wordt in de sloot een dam gebouwd om de watertoevoer te stoppen.
Dijkdoorbraak Reeuwijk: Vee uit weilanden gered

'Rivierkreeft oorzaak'

Heeft de dijkdoorbraak in Reeuwijk iets te maken met de recente overstromingen in Limburg, Duitsland en België? Nee, luidt het antwoord. 'Dit is schade aan de dijk die veroorzaakt is door rivierkreeft', meent de boer.
'Rivierkreeften knagen aan de dijk en die wordt steeds slechter. De zwakste schakel breekt een keer', constateert de landeigenaar. 'Als we nooit iets aan de rivierkreeft doen, gaat dit gewoon door', klinkt zijn verkapte oproep richting het hoogheemraadschap.
Het weiland van de boer is onder water gelopen
Het weiland van de boer is onder water gelopen © Regio15