Melkveehouder in hoger beroep verlost van voorwaardelijke stillegging

© ANP
KOUDEKERK AAN DEN RIJN - Een wegens dierenverwaarlozing veroordeelde melkveehouder (63) uit Koudekerk aan den Rijn heeft maandag in hoger beroep een belangrijke strafverlaging binnengesleept. De in oktober opgelegde gevangenisstraf van twee weken blijft staan, maar de voorwaardelijke stillegging van het bedrijf komt te vervallen. Wat betekent dat de melkveehouder zijn bedrijf, bij een kleine overtreding niet meteen hoeft te sluiten. Daar was het de veeboer om te doen.
'Elk overtredinkje dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op mijn bedrijf nog constateert, leidt anders onherroepelijk tot mijn faillissement', had de veeboer aan de rechters uitgelegd tijdens de behandeling van het beroep twee weken geleden.
De NVWA constateerde in 2019 dat de 71 runderen op het bedrijf leden onder angst, stress, ondervoeding en dorst. De veeboer voerde aan dat hij geen extra kracht kan inhuren omdat het water hem al aan de lippen staat. De verhuurder van zijn sterk verouderde stallen zou verder niet willen meewerken aan modernisering van die stallen.

'Voorwaardelijke gevangenisstraf voldoende'

Het OM eiste dat de voorwaardelijke stillegging gehandhaafd bleef, maar het hof vond dat zwaard van Damocles niet nodig. Volgens het hof is de opgelegde voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken vooralsnog voldoende als stok achter de deur.