Instellingen

Romeinse grens tussen Katwijk en Alphen op Werelderfgoedlijst

Een Romeins verdedigingsfort in park Matilo
Een Romeins verdedigingsfort in park Matilo

REGIO - De kogel is eindelijk door de kerk. De noordelijke grens van het Romeinse rijk komt op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De Limes, zoals de grens heet, loopt van Katwijk via onder meer Leiden en Alphen aan den Rijn richting Nijmegen en Duitsland. Door de erkenning van Unesco is de Limes een cultureel erfgoed dat als onvervangbaar wordt beschouwd.

Op de Werelderfgoedlijst staan alle plekken in de wereld die volgens de Unesco behouden moeten blijven. In Nederland staan twaalf plaatsen op de Werelderfgoedlijst, waaronder de molens bij Kinderdijk, de Waddenzee en de Van Nellefabriek in Rotterdam. De koloniën van Weldadigheid in België en Nederland en de Nieuwe Hollandse Waterlinie werden maandag al opgenomen op de lijst.

'Ik bedank de Unesco voor het opnemen van de Limes op de Werelderfgoedlijst', vertelde Willy de Zoete, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland nadat bekend werd dat de Limes onderdeel werd van deze prestigieuze lijst. 'We zijn trots dat onze inzending deze lijst heeft gehaald.'

Park Matilo en de Zwammerdamschepen

Door de verkiezing komen onder meer het Leidse Park Matilo en de Zwammerdamschepen die in Archeon gerenoveerd worden op de Werelderfgoedlijst te zijn. In de bodem van Park Matilo in de wijk Meerburg liggen de resten van een belangrijk Romeins legerkamp. Het park is bekend van het Romeinse ruitermasker dat er in 1996 gevonden werd.

'Die Zwammerdamschepen staan in Nederland echt symbool voor de Limes', vertelde de Leidse archeoloog Tom Hazenberg. 'Het ging de Romeinen niet om Nederland, maar om de Rijn als handelsroute. En die schepen speelden daarbij een cruciale rol.' De Romeinse forten die langs de Rijn zijn gevonden, moesten die handel beschermen. 'En dat hebben ze zo heel lang vol kunnen houden', weet Hazenberg.

Badhuizen en waterkeringen

De Romeinse limes in Nederland en Duitsland beschermde het Romeinse Rijk tegen Germaanse stammen. De resten van de limes laten zien hoe vooruitstrevend de Romeinen in hun tijd waren met badhuizen en waterkeringen. Boris van der Ham, voorzitter van de Stichting Werelderfgoed Nederland is blij met de uitverkiezing. 'De limes is een erfgoed dat vele landen met elkaar verbindt. Het is een fantastisch bewijs van onze gemeenschappelijke geschiedenis.'