Instellingen

Gemeente Den Haag investeert opnieuw miljoenen in Zuidwest: 'Dringend aandacht nodig'

© Gemeente Den Haag

DEN HAAG - De gemeente Den Haag gaat 4 miljoen euro investeren in Den Haag Zuidwest. Volgens wethouder Martijn Balster (Wonen, Wijken en Welzijn) heeft Zuidwest 'dringend aandacht, zorg en geld nodig.' Het geld is onderdeel van de Regiodeal: geld vanuit het rijk en de gemeente met als doel het versterken van de wijken Bouwlust, Vredelust, Morgenstond en Moerwijk.

De gemeente wil het geld voornamelijk gebruiken om kansen te creëren voor jongeren en om de wijkeconomie te stimuleren. 'Zuidwest heeft dringend aandacht, zorg en geld nodig, zodat alle inwoners dezelfde kansen hebben als elders in Den Haag', zegt wethouder Balster. 'Het ondersteunen van projecten vanuit de Regiodeal is wat Den Haag betreft een begin, de opmaat naar een Nationaal Programma Zuidwest.'

Met het geld wil de gemeente zowel nieuwe, als bestaande succesvolle projecten ondersteunen. Die projecten zijn volgens de gemeente niet alleen veelbelovend, maar veel hebben door de coronacrisis hun originele doelstellingen niet kunnen halen. 'De afgelopen jaren hebben we in totaal 35 projecten kunnen steunen, waarvan een deel op termijn zelfstandig door zal kunnen gaan en een deel vast onderdeel van het gemeentelijk beleid gaat worden', zegt Balster trots.

Made in Moerwijk

Als voorbeeld van een succesverhaal noemt Balster 'Made in Moerwijk', dat allerlei activiteiten en diensten verzorgt om werkgelegenheid te creëren en jongeren een kans geeft op de arbeidsmarkt. Er wordt fors ingezet op het zelf produceren in de wijk en op maatschappelijke en sociale begeleiding voor bewoners. 'We gaan onder meer talenten en nieuwe werkgevers aan elkaar te koppelen. Hierdoor kunnen wijkbewoners worden omgeschoold tot een beroep in de bouw, waardoor ze een steentje kunnen bijdragen in het opknappen van de wijk, ' zegt de wethouder.

Ook is het de bedoeling dat er geld wordt gestoken in het 'werkfit' maken van bewoners van Zuidwest. Wethouder Balster geeft aan dat 'Den Haag Zuidwest op landelijk niveau statistisch gezien slecht scoort op werkloosheid en ziekteverzuim'. Zo moet volgens Balster 'een vrouw met een uitkering die zelfstandig tasjes maakt van oudere kleren' begeleid worden. Verder kunnen ook jongeren meer hulp krijgen bij het zoeken naar stageplaatsen en banen.

Verbond van Zuidwest

Afgelopen maand tekenden meer dan honderd partijen, waaronder de gemeente, bewoners, ondernemers en het Rijk, 'Het Verbond van Zuidwest.' Daarin beloven die partijen de komende twintig jaar samen aan de slag te gaan om Zuidwest te vernieuwen. 'Zonder lange termijn commitment is de échte verandering die Zuidwest nodig heeft niet te realiseren', zegt Balster over het verbond.

Het verbond is volgens de wethouder nodig om meer te kunnen investeren dan de nu uitgetrokken 4 miljoen. Dit bedrag is tijdelijk geld, op termijn moet er meer budget komen.