Verhuizing Zuiderstrandtheater: zeldzame paddenvisjes worden verplaatst

Zeldzame paddenvisjes Zuiderstrandtheater gaan verhuizen
DEN HAAG - De zeldzame paddenvisjes die bij het Zuiderstrandtheater op Scheveningen aangetroffen zijn, zijn woensdag gevangen. De visjes van de rugstreeppad staan de verhuizing van het theater in de weg en daarom is het nu hun beurt om te verhuizen.
De verhuizing van het Zuiderstrandtheater in Scheveningen is stil komen te liggen vanwege de ontdekking van bijzondere paddenvisjes op het terrein. Dankzij de hevige regenval is het parkeerterrein van het oude theater onder water komen te staan. De pad zag een gouden kans en heeft daar duizenden eitjes gelegd. 'Ik ging kijken hoeveel water er stond en toen zag ik allemaal kleine zwarte dingetjes heen en weer zwemmen', vertelt theatermedewerker Charles Vermond. Het blijkt al gauw dat het om visjes van de zeldzame rugstreeppad gaat, die zijn naam dankt aan de opvallende, gele streep op zijn rug.
De rugstreeppad staat op de rode lijst van amfibieën en is opgenomen in de Europese Habitatrichtlijn. Dit betekent dat het beestje beschermd wordt. Het is dan ook strafbaar om de padden te vangen, te verplaatsen of hun voortplanting in de weg te staan. De pad is zo bijzonder dat de verhuizing van het theater niet verder kan gaan totdat alle eitjes weg zijn, zo heeft de gemeente besloten. 'Ik werd gebeld dat het gebied direct afgezet moest worden', aldus Vermond.

Onzekere toekomst

Hoe speciaal de pad werkelijk is, weet boswachter Erwin Hemelop als geen ander. 'De rugstreeppad is heel bijzonder. In Den Haag komen ze wel op diverse plekken voor, maar een locatie als dit is nieuw.' De rugstreeppad plant zich niet zo vaak voort. Daar moeten de omstandigheden perfect voor zijn. Juist dat maakt de toekomst van de pad onzeker. 'Hier zien we een klein paddenvisje met pootjes', laat Hemelop zien. Deze is ongeveer een weekje oud. Je ziet ook al duidelijk een streepje over zijn rug lopen. Daaraan zie je dat het de rugstreeppad is. En er zitten ook wat dikkopjes in het water, die zijn een paar dagen oud.'
De gemeente en de omgevingsdienst willen graag dat de paddenvisjes zo spoedig mogelijk worden weggehaald. Zorgvuldig worden de kleine diertjes uit het water gevist en in bakjes water opgevangen. 'Ze worden naar de Duinplas gebracht, dat is hun natuurlijke leefomgeving', vertelt Geert van Poelgeest, voorzitter van Natuurlijk Delfland. 'Als 1 op de 100 of 1000 beestjes het na een jaar overleeft, is dat veel. Maar dat getal zal nu wel wat hoger liggen, zeker de eerste periode', aldus van Poelgeest. Wanneer alle visjes veilig verplaatst zijn, kan de verhuizing van het Zuiderstrandtheater naar cultuurpand Amare op het Spui doorgaan.