Weinig steun in gemeenteraad voor huurverlaging ADO Den Haag

Logo op stadion ADO Den Haag
Logo op stadion ADO Den Haag © SoccratesImages.com
DEN HAAG - Er is binnen de gemeenteraad weinig steun voor het voorstel van Hart voor Den Haag/Groep de Mos voor een huurverlaging voor ADO Den Haag. Alleen de PVV steunt het voorstel om de noodlijdende club op deze manier verder te helpen. De andere partijen willen dat er eerst een koper komt die een concreet plan op tafel legt voor er te praten valt over huurverlaging.
Volgens fractievoorzitter Richard de Mos zijn alle kopers mede afgehaakt door de hoge huurprijs. De Haagse voetbalclub is jaarlijks meer dan 2,5 miljoen euro aan huisvestingskosten kwijt, waaronder een miljoen euro aan huur. Dit bedrag betaalt de club aan de gemeente. Hart voor Den Haag wil dat dit bedrag wordt verlaagd, om zo de verkoop van de club mogelijk te maken. Zonder overname is de vrees dat de club op korte termijn failliet gaat. De Mos wilde in het debat niet aangeven hoe groot de huurverlaging moet zijn. 'ADO gaat in de begroting uit van een huurverlaging van 75 procent', was alles wat de fractievoorzitter hierover wilde zeggen.
De andere partijen zien weinig in het voorstel van De Mos. 'Ik kan me niet voorstellen dat miljonairs die de club over willen nemen, vallen over de huurprijs', reageert Peter Bos van de Haagse Stadspartij. 'De club heeft 19 miljoen aan bedrijfskosten. Dit is inclusief de huur van het stadion. In die huur zit ook het parkeerterrein en het casino wat door ADO weer door wordt verhuurd en dus extra inkomsten voor de club oplevert.'

Belang van club of donateur

Bos stelde ook vragen bij de rol van De Mos in deze discussie. Een van de overnamekandidaten is namelijk Jeroen Lentze, een donateur van Code Oranje, de landelijke partij van De Mos. Hij vroeg zich af of de politicus de huurverlaging wilde in het belang van de club of voor zijn donateur. Een vraag die niet goed viel bij De Mos, die aangaf te strijden voor de toekomst van ADO.
De Mos reageerde ook op een eerdere mededeling van wethouder Hilbert Bredemeijer (CDA) dat een huurverlaging niet mogelijk zou zijn, omdat er dan sprake zou zijn van verboden staatssteun. Volgens de politicus hebben Roda JC en NEC wel een huurverlaging gekregen en zou dit wel mogelijk moeten zijn. Volgens de wethouder kan deze vorm van steun pas worden besproken als er een nieuwe eigenaar is en er een compleet herstructureringsplan ligt. Tot die tijd is het volgens het gemeentebestuur niet mogelijk om toezeggingen te doen.

Rust in het proces

Het stadsbestuur benadrukt dat het ADO belangrijk vindt voor de stad en probeert te steunen op de manieren die juridisch mogelijk zijn. Vandaar dat er gekozen is voor een overbruggingskrediet van 500.000 euro. Volgens coalitiepartij VVD is dit de beste manier om rust in het proces te krijgen. De andere partijen verwijten De Mos door nu al om huurverlaging te vragen de gemeente in de onderhandelingen met potentiële kopers te slepen.
Zo eindigde het debat in de gemeenteraad zonder verdere concrete toezeggingen aan de noodlijdende voetbalclub. Wel gaan de partijen op korte termijn verder in op de financiële problemen van ADO Den Haag. Dit gesprek zal echter achter gesloten deuren plaatsvinden, omdat er dan bedrijfsgegevens van de voetbalclub besproken zullen worden.
Wij peilden de reacties op straat in het centrum van Den Haag:
Moet ADO Den Haag wel of niet gered worden door de gemeente?
Lees al het nieuws rond de overname van ADO in ons dossier.