Jeugddetentie en werkstraffen in Leidse sextortion-zaak

Illustratief beeld van een telefoon met naaktfoto.
Illustratief beeld van een telefoon met naaktfoto. © ANP
DEN HAAG - Vijftien jonge verdachten hebben straffen variërend van jeugddetentie van 108 dagen tot 50 uur werkstraf gekregen voor hun rol in de Leidse sextortion-zaak. De jongens, bijna allemaal minderjarig, werden door de Haagse rechtbank veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie, sextortion en witwassen. Een jongen is vrijgesproken, omdat hij alleen zijn pinpas heeft afgegeven en omdat hij heel erg jong was. Hij is niet schuldig bevonden aan deelname aan een criminele organisatie.
De opgelegde straffen verschillen in zwaarte omdat is gekeken naar de rol die elke verdachte heeft gehad bij het plegen van de strafbare feiten. Daadwerkelijk chantage of oplichten leidt tot zwaardere straffen dan alleen witwassen of deelname aan de criminele organisatie. In enkele gevallen hebben de persoonlijke omstandigheden van de verdachten tot strafverlaging geleid.
De verdachten zijn veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie omdat zij bewust met elkaar samenwerkten. Zij brachten elkaar de fijne kneepjes bij, maakten reclame voor elkaars valse chataccounts en lieten hun bankrekening gebruiken om betalingen op te doen. Ieder kreeg een deel van de opbrengst.

Afpersing minderjarigen na opsturen naaktfoto's

De namen van de verdachten kwamen naar voren in een groot onderzoek dat de politie in Leiden in 2019 deed naar grootschalige oplichting en afpersing op internet. Daarbij zochten de verdachten met valse accounts op (dating)sites als Badoo en Omegle contact met potentiële slachtoffers. Die kregen dan tegen betaling naaktfoto's en filmpjes aangeboden of een afspraakje voor een seksdate.
De foto's en filmpjes werden niet geleverd en de afspraakjes gingen nooit door. Ook werden de veelal minderjarige slachtoffers verleid een naaktfoto van zichzelf op te sturen. Als ze dat deden, werd meteen gedreigd de foto op internet openbaar te maken of die toe te sturen aan familie en vrienden. Alleen voor geld wilden de afpersers afzien van openbaarmaking.

?Lagere straffen omdat zaak te lang op plank bleef liggen

De rechtbank komt bij alle straffen aanzienlijk lager uit dan de eis van de officier van justitie. Dat komt omdat de rechtbank er zwaar aan tilt dat de zaken veel te lang op de plank zijn blijven liggen. De meeste verdachten waren nog maar 14 of 15 jaar toen zij de strafbare feiten pleegden.
Volgens de rechtbank is het juist voor jongeren belangrijk dat zij snel worden berecht. Om hen te leren dat zulk gedrag niet kan worden getolereerd en hen daarna, met de juiste begeleiding, weer snel naar school en aan werk te helpen en zo herhaling te voorkomen.