Als de kerkklokken in Voorburg niet zachter klinken, kost dat 1000 euro per dag

© Omroep West
VOORBURG - Als de kerkklokken van de Sint Martinuskerk in Voorburg vanaf donderdag niet zachter klinken, kost dat het kerkbestuur duizend euro per dag. Die boete wordt opgelegd door de Omgevingsdienst Haaglanden, na klachten van een kleine groep omwonenden.
Rondom de ruim 125 jaar oude kerk aan het Oosteinde in Voorburg is het al langer onrustig. Dat begon vorig jaar, toen een kleine groep klagers aangaf last te hebben van het geluidsniveau van de kerkklokken, die dag en nacht vier keer per uur slaan. Hoe groot die groep precies is, is voor het kerkbestuur niet duidelijk. 'Eerst zou het gaan om één klager, later om drie en nu om vier,' zegt Anja van der Wallen van het kerkbestuur van de Sint Martinuskerk.
Toch besloot het bestuur om gehoor te geven aan de klachten. De klokken werden anders afgesteld en het geluidsniveau ging omlaag. Maar daarbij was niet gerekend op de liefde van de Voorburgers voor de klokken van de kerk. Een petitie om het geluid weer op het oude niveau terug te zetten zodat de klokken ook verderop in Voorburg weer goed te horen zouden zijn, werd meer dan 500 keer ondertekend. Dus paste het kerkbestuur het geluidsniveau weer aan.

Juridische procedure

Maar de klagende buurtbewoners lieten het daarbij niet zitten. Ze begonnen een juridische procedure op basis van de Wet Milieubeheer. Volgens die wet moet een pand met een verwarmingsketel zich houden aan bepaalde geluidsnormen. En de kerk heeft inderdaad een verwarmingsketel. 'We vermoeden dat de klager een advocaat is, of een raadsheer bij het hof of iets dergelijks, en dus wist dat die wet daarvoor kan worden gebruikt', zegt Van der Wallen.
De Omgevingsdienst Haaglanden en de gemeente Leidschendam-Voorburg deden metingen en kwamen tot de conclusie dat het geluidsniveau van de kerkklokken het maximale niveau overschrijdt. Twee weken geleden stuurde de gemeente uiteindelijk een brief dat het geluidsniveau op straffe van een dwangsom van 1000 euro per dag moet worden verlaagd, met een maximum van 5000 euro totaal.

Geluidsniveau controleren

'Dus hebben we afgelopen vrijdag de klokken teruggezet', zegt Van der Wallen van het kerkbestuur. 'We hebben de omgevingsdienst daarna gevraagd om het geluidsniveau te controleren en dat bleek niet voldoende. Gisteravond hebben we de klokken verder teruggezet en vanmorgen ook weer. We hopen dat het zo voldoende is, want we willen die dwangsom natuurlijk niet.'
Dat terugbrengen van het geluidsniveau van de klokken is trouwens zo makkelijk nog niet, omdat dat ook samenhangt met de richting en kracht van de wind. 'Als het windstil is klinkt het klokgelui anders dan wanneer de wind waait in de richting van de buurman die klaagt, dan klinkt het harder', zegt Van der Wallen.

In overtreding

Ze verwacht dat omwonenden niet blij zullen zijn met het nieuwe geluidsniveau. 'Als kerk doe je het eigenlijk nooit goed. Eerst kregen we klachten over het geluidsniveau, toen over het zachter zetten van de klokken via de petitie. Maar punt blijft dat de gemeente zegt dat we in overtreding zijn, wat iemand er ook van vindt.
Contact met de klagende bewoners is er niet geweest. 'En omdat de gemeente nu bepaalt wat er moet gebeuren, kunnen we dit ook niet meer onderling oplossen.' zegt Van der Wallen.

Bezwaar aangetekend

Het kerkbestuur heeft inmiddels wel bezwaar aangetekend bij de gemeente. 'Wat we vooral niet snappen, is waarom er gisteren niets aan de hand was en er vandaag ineens sprake is van een strafbaar feit, terwijl de wet niet is veranderd. We kiezen daarbij trouwens niet de kant van de klagers of die van de mensen die alles willen houden zoals het is. Het is een juridisch verhaal en dat moet duidelijk zijn. Want dit kan gevolgen hebben voor alle kerken in Nederland.'
Als de gemeente het bezwaar dan de kerk afwijst, volgt een gang naar de rechter.
Dwangsom als Voorburgse kerkklokken niet zachter gaan klinken