Wat is de staat van de gestutte Koningin Julianabrug in Alphen? Pas eind september duidelijkheid

De Koningin Julianabrug in Alphen aan den Rijn
De Koningin Julianabrug in Alphen aan den Rijn © Mike Mourits
ALPHEN AAN DEN RIJN - Het onderzoek naar de Alphense Koningin Julianabrug duurt een kleine maand langer dan waar de gemeente Alphen aan den Rijn en de provincie Zuid-Holland op voorhand rekening mee hielden. Dat meldt de gemeente vrijdag. Niet begin, maar pas eind september wordt duidelijk of er extra maatregelen nodig zijn om de brugconstructie veilig te houden.
Aan de onderzijde van de Julianabrug zijn vorige week - tijdens onderhoudswerkzaamheden - bij toeval scheuren ontdekt. De oeververbinding over de Oude Rijn moest gestut worden. Dat is inmiddels gebeurd.
Toch blijft de straat onder de brug uit voorzorg tot eind volgende week afgesloten. Zo kan de aannemer een extra ondersteuning aanbrengen aan de onderzijde van de aanbrug. Aanbruggen zijn de twee vaste delen van een brug die op het land staan. In de tussentijd onderzoekt een adviesbureau of er extra tijdelijke of permanente maatregelen nodig zijn.
De Koningin Julianabrug zelf is wel toegankelijk voor het weg- en scheepvaartverkeer.
In 2011 werd de Koningin Julianabrug acuut afgesloten omdat de oeververbinding over de Oude Rijn op instorten stond. De constructie was door roest dermate aangetast, dat de brug kon bezwijken. Na reparatiewerkzaamheden volgden jaren van storingen. Nieuw groot onderhoud moest aan die problemen een einde maken, maar in augustus 2015 viel het brugdek met hijskranen en al - tijdens het inhijsen - bovenop huizen en winkels in de Hooftstraat. Sinds het voorjaar van 2016 is de brug in Alphen weer operationeel.