Coronavirus: KNVB zwaar teleurgesteld over besluit kabinet stadionbezoek

Demissionair premier Rutte tijdens een persconferentie
Demissionair premier Rutte tijdens een persconferentie © ANP
REGIO - In dit overzicht houden we je op de hoogte van al het nieuws over het coronavirus van maandag 2 augustus.

Coronaregels voor evenementen minder streng dan OMT adviseerde

Het Outbreak Management Team (OMT) had liever een strenger coronatestbeleid voor evenementen gezien en stelde voor om meezingen tijdens evenementen te ontraden. Dat blijkt uit het advies dat aan de Tweede Kamer is gestuurd. Het kabinet heeft het advies voor een aantal strenge maatregelen niet overgenomen omdat die niet uitvoerbaar zouden zijn.
Het OMT had graag gezien dat de antigeentest, waarmee bezoekers een evenement kunnen bezoeken, hooguit 24 uur oud mogen zijn aan het eind van het evenement. Dat is niet realistisch, zo vindt het kabinet. Het zou voor evenementen die lang duren namelijk in de praktijk betekenen dat mensen zich ook 's nachts moeten laten testen, schrijft demissionair zorgminister Hugo de Jonge aan de Kamer.
Het kabinet zag een dringend advies om publiek te ontraden om mee te zingen evenmin zitten. Dat is volgens de minister "niet uitvoerbaar en niet handhaafbaar". Artiesten onderling afstand laten bewaren, zoals het OMT had voorgesteld, hoeft ook niet. Voor kunst- en cultuur is namelijk een uitzondering gemaakt op de regels als de artiesten anders "deze activiteiten niet op gepaste wijze" kunnen uitoefenen.

KNVB zwaar teleurgesteld over besluit kabinet stadionbezoek

De KNVB is met de Eredivisie CV en Keuken Kampioen Divisie zwaar teleurgesteld in het kabinetsbesluit om de beperkende coronamaatregelen voor het bezoek aan stadions te verlengen tot en met 1 september 2021. Hierdoor mogen de clubs bij de wedstrijden in augustus maar twee derde (67%) van hun stadioncapaciteit gebruiken.
'Het probleem rondom controle en handhaving speelt niet in het voetbal, maar in de (nacht)horeca', betogen de drie organisaties in een gezamenlijke verklaring. 'Zo laat de recente daling van cijfers ook zien. Onze strikte protocollen en het Testen voor Toegang in het voetbal zijn zeer effectief om de gezondheid en veiligheid van ons publiek te waarborgen. Deze beperkende maatregel is dan ook puur voor de bühne.'
De KNVB, de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie willen hun onvrede snel kenbaar gaan maken in gesprekken met het kabinet. 'We gaan immers al door de anderhalve meter heen bij een bezettingsgraad van twee derde. In september heeft iedereen de mogelijkheid gehad om zijn tweede vaccinatieprik te krijgen. De besmettingen nemen snel af en de ziekenhuisopnames stabiliseren. Het ligt in de lijn der verwachting dat we dan weer kunnen opschalen naar 100 procent publiek in de stadions.'

Aantal nieuwe coronagevallen blijft dalen

Het aantal nieuwe positieve coronatests is maandag voor de vierde dag op rij gedaald. Tussen zondag- en maandagochtend zijn er 2136 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het laagste aantal in bijna een maand tijd.
Een week geleden werden er op maandag nog 3845 besmettingen vastgesteld, de week daarvoor 8878. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 22.762 positieve tests. Dat zijn er gemiddeld 3252 per dag.
De afgelopen 24 uur werd er, voor het eerst in twee weken, geen enkel sterfgeval door corona vastgelegd. Zondag werden er twee sterfgevallen gemeld.

Studenten boos over 'zwabberbeleid'

De introductieweken, voor veel eerstejaarsstudenten het begin van hun studie, zijn de dupe van het "zwabberbeleid" en inschattingsfouten van het kabinet, stelt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb).
Maandag werd bekend dat bepaalde evenementen onder strikte voorwaarden weer door mogen gaan. Volgens de LSVb maken deze voorwaarden veel activiteiten van de introductieweken moeilijk of zelfs onmogelijk te organiseren.
Bij alle evenementen die binnen plaatsvinden geldt de 1,5 meter en moeten vaste zitplekken gehanteerd worden. Alleen buiten of in tenten die aan vier kanten open zijn mogen zonder 1,5 meter activiteiten plaatsvinden, met maximaal 750 mensen. Dan is er wel een toegangsbewijs nodig. De regels gelden tot in ieder geval 1 september. Op 13 augustus neemt het kabinet nieuwe besluiten over het coronabeleid voor de komende periode. Dan wordt waarschijnlijk ook meer duidelijk over wat er gebeurt met evenementen in september.

Den Haag Outdoor afgelast

Den Haag Outdoor kan op 28 augustus niet doorgaan vanwege de nieuwe coronaregels van het kabinet. Dat zegt organisator Hofstad Festival tegen Den Haag FM. Het kabinet heeft besloten dat eendaagse festivals vanaf 14 augustus alleen door mogen gaan onder strikte voorwaarden. Zo mogen er maximaal 750 bezoekers komen en moet het evenement buiten zijn of in een tent die aan vier zijden open is.
© Den Haag Outdoor in betere tijden

Na 13 augustus mogen eendaagse festivals weer doorgaan

Eendaagse festivals mogen na 13 augustus weer doorgaan, maar wel onder strenge voorwaarden. Het kabinet had festivals tijdelijk verboden wegens de snelle toename van het aantal besmettingen, maar sommige evenementen zonder vaste zitplaatsen mogen toch weer doorgaan. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte bekendgemaakt.
De festivals mogen in ieder geval tot 1 september doorgaan met hooguit 750 bezoekers. Ook moet het evenement in de openlucht zijn, of moet de tent aan vier kanten open zijn. De bezoekers moeten een vaccinatiebewijs, negatieve test of herstelbewijs hebben. Als dit voor festivals onhaalbaar is kunnen ze gebruikmaken van de garantieregelingen, zei Rutte.

Wachttijd na Janssen-prik wordt verlengd naar vier weken

Wie het coronavaccin van Janssen heeft gehad, wordt binnenkort pas na vier weken gezien als volledig gevaccineerd, meldt premier Mark Rutte maandag. Tot dusver duurde het twee weken voordat iemand die was geprikt met Janssen een groen vinkje kreeg in de CoronaCheck-app. De nieuwe regel gaat in per 14 augustus.
Het vaccin heeft volgens de premier 'iets meer inwerktijd nodig'.

Meer dan 700 coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is maandag gestegen tot 719, het hoogste aantal sinds 11 juni. Het gaat om een toename van 36 patiënten vergeleken met zondag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de verpleegafdelingen liggen 522 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 26 meer dan zondag. Op de ic's liggen in totaal 197 ernstig zieke covidpatiënten, 10 meer dan de voorgaande dag.
Op de verpleegafdelingen kwamen in de afgelopen 24 uur 60 nieuwe coronapatiënten binnen. Op de ic's werden 21 mensen binnengebracht.
Corona-afdeling van een ziekenhuis I Foto ter illustratie: ANP
Corona-afdeling van een ziekenhuis I Foto ter illustratie: ANP

Iedereen kan tweede prik vervroegen

Iedereen van 18 jaar en ouder krijgt vanaf maandag de kans om al geplande afspraken voor de tweede COVID-19-vaccinatie met één week te vervroegen. Het gaat om afspraken die zijn gemaakt voor de weken 33, 34, 35 en 36, dus vanaf maandag 16 augustus en daarna. Er is voldoende vaccin op voorraad en er is voldoende ‘prikcapaciteit’ bij de GGD om deze versnelling door te voeren. Dat heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vandaag besloten.
Wie al een tweede vaccinatieafspraak heeft ontvangt een sms-bericht van de GGD. Na ontvangst van deze sms kan worden gebeld met het Landelijk Vaccinatie Afsprakennummer om de tweede vaccinatie telefonisch te vervroegen.

Bierverkopen Heineken omhoog door coronaversoepelingen

Bierbrouwer Heineken heeft zijn omzet in het eerste halfjaar flink zien stijgen als gevolg van de versoepelingen van coronamaatregelen. Zo ging in veel landen de horeca weer open, al dan niet nog met beperkingen. Wel maakt Heineken zich zorgen om nieuwe coronabeperkingen, met name in Aziatische en Afrikaanse landen. Ook merkt het bedrijf dat de grondstofprijzen stijgen en dat zal vanaf de tweede jaarhelft gevolgen hebben.

Kabinet buigt zich over eendaagse festivals

Het kabinet bespreekt maandag hoe het na 13 augustus verder moet met eendaagse festivals. Eerder werd besloten dat meerdaagse festivals waar mensen overnachten tot 1 september verboden zijn. Festivalorganisator ID&T had samen met een aantal andere bedrijven een kort geding aangespannen over de eendaagse festivals.
Het kabinet wilde eigenlijk pas later een beslissing nemen over de eendaagse festivals, maar de festivalbedrijven wilden voor 1 augustus perspectief. Daarop liet het kabinet weten 2 augustus waarschijnlijk al een besluit te nemen. Als het kabinet besluit het verbod op de eendaagse festivals ook tot 1 september te verlengen, zetten ID&T en de andere bedrijven het kort geding alsnog door.
Het kabinet besloot eerder deze maand alle festivals tot en met 13 augustus te verbieden. Na de versoepelingen die aan het begin van de zomer werden aangekondigd, liepen de besmettingscijfers snel op, waarna het kabinet opnieuw besloot tot ingrijpen.

Vanaf maandag prikken zonder afspraak in Hollands Midden

Het is vanaf maandag 2 augustus niet meer nodig om een afspraak te maken voor een eerste vaccinatie bij GGD Hollands Midden. Alle priklocaties gaan dan zeven dagen per week iedereen die langskomt vaccineren. In Leiden, Alphen aan den Rijn en Gouda kunnen mensen zowel Pfizer als Janssen krijgen, terwijl op de overige locaties alleen Janssen beschikbaar is.
De vrije inloop geldt alleen voor mensen die hun eerste prik komen halen. Volgens de GGD Hollands Midden zijn er nog niet voldoende vaccins beschikbaar om ook de mensen voor hun tweede prik zo toe te laten. De vaccinatielocaties zijn voor de vrije inloop open doordeweeks open van 9.00 tot 12.00 uur en in het weekend van 10.00 uur tot 13.00 uur.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.