Coronavirus: Daling aantal opgenomen coronapatiënten, Uit Je Pandemie Festival in Alphen gaat door

Het aantal mensen dat met corona wordt opgenomen daalt
Het aantal mensen dat met corona wordt opgenomen daalt © ANP
REGIO - In dit overzicht houden we je op de hoogte van al het nieuws over het coronavirus van woensdag 4 augustus.

Haaglanden bij 14 regio's die op 'zeer ernstig' staan door vele ziekenhuisopnames

In 14 van de 25 veiligheidsregio's geldt momenteel het hoogste risiconiveau voor de uitbraak van het coronavirus. De situatie is er 'zeer ernstig'. Dat komt door het hoge aantal ziekenhuisopnames. Als alleen het aantal positieve testen had geteld, zou de toestand nergens zeer ernstig zijn geweest. De overheid stelt de risiconiveaus elke woensdag vast op basis van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames.
Risiconiveau 'zeer ernstig' geldt onder meer in Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht en Hollands Midden.

RIVM registreert 2836 nieuwe coronagevallen, daling weekgemiddelde

Het aantal nieuwe coronagevallen is de afgelopen 24 uur verder gestegen. Tussen dinsdag- en woensdagochtend zijn er 2836 nieuwe besmettingen geregistreerd bij het RIVM. Dinsdag werden 2230 nieuwe gevallen geregistreerd en ook dat was een stijging ten opzichte van de dag ervoor.
Het weekgemiddelde daalt wel verder. Afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2905 nieuwe coronagevallen per dag geregistreerd. Vorige week woensdag stond het weekgemiddelde nog op 4825 gevallen per dag. Het aantal nieuwe gevallen neemt al een aantal weken gestaag af. Halverwege juli werden nog meer dan 10.000 nieuwe besmettingen per dag geregistreerd.
Amsterdam telde de meeste nieuwe besmettingen: 242 mensen kregen er een positieve testuitslag. In Rotterdam waren dat er 101 en in Den Haag 98.

Eerste daling aantal opgenomen coronapatiënten in drie weken

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is woensdag voor de eerste keer in drie weken gedaald, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Er liggen nu 662 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis, 57 minder dan dinsdag.
Drie weken geleden lagen er iets meer dan 200 patiënten in het ziekenhuis. Sindsdien nam dit aantal met de dag toe. Op de verpleegafdelingen liggen nu 470 patiënten met Covid-19. Dat zijn er 50 minder dan dinsdag. Op de ic's daalde het aantal ernstig zieke coronapatiënten met 7 tot 192. Op de ic's werden 13 mensen binnengebracht.
Het totaal aan nieuwe opnames is het laagst sinds 19 juli. Toch moesten er vanwege drukte de afgelopen 24 uur 6 coronapatiënten worden overgebracht naar ziekenhuizen in andere delen van het land.

Uit Je Pandemie Festival in Alphen aan den Rijn gaat door

Het Uit Je Pandemie Festival gaat door op vrijdag 27 en zaterdag 28 augustus. Op De Werf aan de Rijnhaven in Alphen aan den Rijn zijn op beide dagen maximaal 750 bezoekers welkom, wat in lijn is met de landelijke regels voor eendaagse buitenfestivals. 'Iedereen heeft z'n steentje bijgedragen om dit mogelijk te maken', zegt Sietse Kromhout namens de organisatie van het evenement. 'De productie, de artiesten, iedereen doet zijn best om Alphen toch een leuk feestje te geven.'
Lees hier het hele artikel.
Vorige week kondigde het kabinet aan dat meerdaagse festivals met camping tot 1 september verboden blijven. Daardoor werden onder meer Lowlands, Down The Rabbit Hole en Mysteryland geannuleerd. Festivalorganisator ID&T had met een veertigtal andere organisatoren een kort geding aangespannen om duidelijkheid te verschaffen over de rest van het festivalseizoen, maat liet vandaag weten dit niet te zullen doorzetten. De zaak werd vorige week al aangehouden omdat het demissionair kabinet afgelopen maandag bekend zou maken of eendaagse festivals na 13 augustus door kunnen gaan.

Steeds minder mensen worden nog gevaccineerd

Het aantal mensen dat per week wordt gevaccineerd tegen het coronavirus daalt verder, nu ongeveer 85 procent van de volwassen Nederlanders in elk geval één keer is gevaccineerd tegen het coronavirus. Twee op de drie Nederlanders zijn volledig ingeënt.
In de afgelopen week hebben 812.269 mensen een prik gekregen, blijkt uit de wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het laagste aantal sinds begin mei. Het is de vijfde achtereenvolgende week dat het aantal prikken daalt. Een week eerder kregen iets meer dan een miljoen mensen een inenting. De drukste week was begin juni, toen 1,67 miljoen mensen gevaccineerd werden.
Bijna zeven maanden geleden begon de vaccinatiecampagne. Tot en met afgelopen zondag zijn 20,9 miljoen prikken gezet. Daaronder zijn 12,4 miljoen eerste prikken. Mensen die het vaccin van Janssen krijgen en dus na de eerste prik klaar zijn, zijn hier in meegerekend. Vorige week hebben 166.488 mensen een eerste prik gekregen, het laagste aantal eerste prikken sinds de week van 15 tot en met 21 maart.
In totaal hebben ongeveer 8,5 miljoen mensen de tweede prik gekregen, bijna 650.000 meer dan vorige week.

Groot aantal prikstraten wordt ontmanteld

De GGDen sluiten de komende tijd zeker 73 vaccinatielocaties. Dat meldt het AD op basis van een inventarisatie. Hiervoor in de plaats komen mobiele prikbussen en pop-up-priklocaties.
Volgens de GGDen heeft het geen zin grote prikhallen nog langer open te houden, omdat de meeste mensen inmiddels tegen het coronavirus zijn ingeënt. Begin juni werden er nog ruim 200.000 mensen per dag gevaccineerd, nu zijn dat er maar zon 100.000. Het gaat grotendeels om tweede prikken, dus het aantal vaccinaties neemt de komende weken nog verder af. Veel van de 143 GGD-vaccinatiestraten worden daarom ontmanteld.
Er worden mobiele vaccinatie-units en prikbussen ingezet in wijken en dorpen waar de vaccinatiegraad lager ligt dan gemiddeld. In buurthuizen, moskeeën en bijvoorbeeld sportkantines worden pop-up-vaccinatielocaties ingericht.

CNV Onderwijs: zieke leerlingen toch naar school

Ruim 53 procent van de leraren en ondersteuners die op middelbare scholen werken ziet toch leerlingen met corona-gerelateerde klachten in de klas verschijnen. Dat concludeert vakbond CNV Onderwijs volgens De Telegraaf op basis van onderzoek onder haar leden. En dat is zorgelijk, zegt voorzitter Danielle Woestenberg. 'Hoestende, proestende, en koortsige leerlingen horen niet naar school te komen.'
In andere onderwijstypes is de situatie niet veel beter. In het mbo ziet de helft van de leraren zieke kinderen, terwijl bij universiteiten 35 procent van het onderwijspersoneel studenten met klachten ziet. In het hbo gaat het om 28 procent en in het primair onderwijs om 42 procent. De coronaregels zeggen echter dat mensen met coronaklachten, zoals hoesten, niezen of benauwdheid, thuis moeten blijven en zich moeten laten testen.

Nieuwe kaart met risiconiveaus gepresenteerd

Het aantal nieuwe coronagevallen daalt snel, maar het is niet duidelijk of dit woensdag terug te zien is wanneer de overheid de risiconiveaus in de 25 veiligheidsregio's weer vaststelt. Het aantal ziekenhuisopnames daalt namelijk nog niet, en die cijfers tellen ook mee.
Nederland heeft vier risiconiveaus. Van laag naar hoog zijn dat waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Momenteel staan tien regio's op ernstig en vijftien op zeer ernstig. De laagste twee niveaus, waakzaam en zorgelijk, gelden nergens.

'Volledig gevaccineerden 50-60 procent minder vatbaar voor Delta'

Mensen die volledig gevaccineerd zijn hebben zo'n 50 tot 60 procent minder kans om besmet te raken met de Delta-variant van het coronavirus dan mensen die niet gevaccineerd zijn. Dat blijkt uit een grootschalige studie door het Imperial College in Londen, waarvan de resultaten woensdag bekend werden.
Uit het onderzoek, waaraan meer dan 98.000 vrijwilligers deelnamen, blijkt ook dat volledig gevaccineerden minder kans hebben om Covid door te geven. Tevens komt naar voren dat 5- tot 24-jarigen verantwoordelijk waren voor de helft van alle besmettingen, hoewel ze slechts ongeveer een kwart van de Britse bevolking uitmaken.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.