Waarom mag je niet naar een festival maar wel naar ADO?

Festivals kunnen alleen onder strenge voorwaarden doorgaan
Festivals kunnen alleen onder strenge voorwaarden doorgaan © ANP
REGIO - Het demissionaire kabinet maakte maandag bekend dat festivals onder voorwaarden weer kunnen vanaf 14 augustus. Maar toch zijn veel organisatoren niet blij en hebben ze een streep door een evenement gezet. Hoe kan dit? Vijf vragen en antwoorden over de nieuwe regels voor evenementen.

Demissionair premier Mark Rutte maakte maandag tijdens het persmoment bekend dat eendaagse festivals na 13 augustus weer mogen. Waarom worden er toch festivals afgelast?

Premier Rutte maakte inderdaad bekend dat eendaagse festivals weer mogen, maar wel onder strikte voorwaarden. Zo geldt voor festivals zonder vaste zitplaats dat er maximaal 750 kaarten verkocht mogen worden. Ook moeten de bezoekers gevaccineerd zijn, een herstelbewijs hebben of zich 24 uur voor aanvang van het evenement laten testen.
Deze beperkingen zijn voor sommige organisatoren dusdanig ingrijpend dat ze het festival niet door kunnen laten gaan, omdat ze normaal duizenden kaarten kunnen verkopen. Zo heeft Den Haag Outdoor maandag na de bekendmaking door het kabinet laten weten het festival van eind augustus af te gelasten. 'Qua kosten is het niet te doen', vertelde organisator Timo Bosman.

Om welke evenementen gaat het?

Alleen grote evenementen zonder vaste zitplaats zijn tot 1 september nog verboden. Andere evenementen mogen wel doorgaan. Zo mag ADO Den Haag zondag in de thuiswedstrijd tegen Jong Ajax meer dan 750 toeschouwers ontvangen. Want als een evenement met vaste plekken werkt dan geldt die limiet van 750 bezoekers niet, maar mag twee derde van de beschikbare plaatsen worden verkocht.

Kunnen evenementen niet in een andere vorm toch verder gaan?

Dat is wat organisatoren nu uitzoeken. Zo is het nieuwe festival in Gouda, Gouds Geluk, in overleg met de gemeente over een andere vorm van het evenement. De organisatie verwachtte dagelijks ongeveer drieduizend bezoekers te trekken, dus de hoop is er dat het foodtruck festival op een andere manier doorgang kan vinden.
Ook PAARD in het Park gaat gewoon door. Op 14 augustus treedt dan de Haagse band Di-rect op in het Zuiderpark. De organisatie heeft het probleem met de coronamaatregelen opgelost door stoelen in het park neer te gaan zetten. Zo kan de organisatie meer dan 750 kaarten verkopen. De teller staat nu op iets meer dan achthonderd. 'We hadden nog niet alle concerten uitverkocht en konden heel makkelijk naar beneden met de bezoekersaantallen', legt Marloes Kranenburg bij mediapartner Den Haag FM uit.

In de zomer zijn ook veel kermissen, dorpsfeesten en jeugdactiviteiten. Hoe zit het daar eigenlijk mee?

Volgens de regels kunnen veel van dit soort evenementen (gedeeltelijk) doorgaan. Natuurlijk is het altijd de vraag of de organisatie van een evenement het zelf nog ziet zitten om onder de huidige maatregelen door te gaan. Zo gaat het Huttenbouwfestival in Alphen aan den Rijn niet door, omdat de organisatoren het al eerder met de coronamaatregelen niet zagen zitten om het door te laten gaan. Maar met zeshonderd kinderen en zestig vrijwilligers valt het evenement wel onder de kleinschalige evenementen en is het mogelijk om het evenement door te laten gaan.
Ook de traditionele kermis van Langeraar lijkt gewoon door te kunnen gaan. Een kermis is namelijk geen evenement maar een doorstroomlocatie. Dat betekent dat er meer dan 750 mensen tegelijk op de kermis mogen zijn, als de organisatie er maar voor zorgt dat er anderhalve meter afstand gehouden kan worden.
De dagen van de Oranjefeesten in Langeraar worden traditioneel afgesloten in de feesttent, maar dat is dan dan wél weer een evenement en dus geldt weer: maximaal 750 bezoekers, anders moet er een streep door het feest.

Deze nieuwe maatregelen gelden tot en met 31 augustus. Maar ik ga naar een festival in september. Moet ik die dag nog vrijhouden of kan ik al andere plannen gaan maken?

Het is een vraag die ook alle organisatoren bezighoudt en waar niemand een antwoord op heeft nog. Het kabinet geeft vrijdag 13 augustus een nieuwe persconferentie over de coronamaatregelen voor het najaar. De evenementen en festivals zullen dan ongetwijfeld weer op de agenda staan. Tot die tijd kun je niets anders doen dan wat al die organisatoren al maanden doen: hopen dat het kabinet het licht toch weer op groen zet.
Meerdaagse evenementen met overnachtingen zijn tot 1 september verboden. Eendaagse festivals mogen onder voorwaarden wel doorgaan. Met coronatoegangsbewijs: tot 750 mensen en in de buitenlucht als er geen zitplaatsen zijn. Met zitplaatsen: met coronatoegangsbewijs maximaal 2/3 van de capaciteit. Buiten dan ook meer dan 750 mensen toegestaan. Zonder coronatoegangsbewijs: geen maximum, maar bezoekers moeten anderhalve meter afstand houden. Doorstroomlocaties, zoals bijvoorbeeld de kermis: geen maximum, maar de organisator moet ervoor zorgen dat iedereen anderhalve meter afstand kan houden.