Noordwijks strandrupsuitje onvergetelijke ervaring: 'Allemaal naakt!'

NOORDWIJK - Mensen die jarenlang niet naar het strand konden omdat ze met een beperking leven, hadden dankzij de strandrups toch de mogelijkheid een strandgang te maken. Tien jaar lang bracht het opmerkelijke voertuig zo meer dan dertigduizend senioren van en naar de Noordwijkse kust. Totdat het voertuig verboden werd: het had geen kenteken en mocht daarom niet meer op de openbare weg rijden. Na een kleine aanpassing is het kenteken alsnog uitgegeven en mocht de strandrups in juni weer de weg op.
Omroep West zocht de organisatie op te kijken hoe het deze zomer met de strandrups gaat. 'We hebben een aantal jaren strijd moeten voeren om met dit unieke voertuig het strand op te kunnen gaan, maar nu kunnen we dat gelukkig positief afsluiten', zo licht bestuurslid van Outdoor4Disabled Thomas Steenvoorden toe. Na lang gesteggel met politie, gemeente en RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) heeft de stichting na een kleine aanpassing toch het felbegeerde kenteken kunnen bemachtigen.
Deelnemers worden tijdens een stop het strand opgereden
Deelnemers worden tijdens een stop het strand opgereden © Omroep West

Naaktstrand en mooie vrouwen spotten

'Ik vind het gezellig', zegt Tine (72) desgevraagd. Ze weet niet meer hoe lang ze al niet meer op het strand geweest is. 'Veertien jaar misschien, toen had ik nog een badpak aan.' Annie (71) vindt het 'heerlijk een dagje uit.' De twee dames zitten in een rolstoel die zo de strandrups ingereden kan worden.
Op de vraag of ze rechts het naaktstrand op zullen gaan of links naar het 'gewone' strand, roept een dame in een rolstoel die slecht hoort en nauwelijks ziet maar zichtbaar geniet luidkeels: 'Naar rechts natuurlijk, allemaal naakt!' Een 62-jarige man die niet helemaal precies lijkt te begrijpen wat er allemaal gebeurt, blijft tijdens de tussenstop in de strandrups zitten. Hij tuurt door zijn verrekijker naar de zee, in de hoop een mooie vrouw te spotten.