OM eist celstraf tegen Alphenaar voor bommelding en dreigementen aan Kamerleden

Het Binnenhof en het Plein werden ontruimd
Het Binnenhof en het Plein werden ontruimd © ANP
ALPHEN AAN DEN RIJN - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een celstraf van 300 dagen geëist, waarvan de helft voorwaardelijk, tegen een 48-jarige man uit Alphen aan den Rijn. De verdachte zou op 25 maart van dit jaar de Tweede Kamer hebben bedreigd door te zeggen 'bommen te gooien' en Kamerleden 'te lynchen' vanwege de coronamaatregelen. Het Binnenhof werd op die dag enige tijd ontruimd naar aanleiding van de dreigementen.
De Alphenaar belde 's middags verschillende malen naar de meldkamer van de Tweede Kamer en ook 112. Hij zei onder meer dat de 'pistolen klaarliggen' en dat ook de vrouwen en kinderen van Kamerleden niet veilig waren. Verder dreigde hij premier Rutte neer te schieten.
Bij de rechtbank bekende de Alphenaar dinsdag de dreigtelefoontjes gepleegd te hebben, hoewel hij zich er niet veel van herinnerde. Hij had de bewuste dag veel bier gedronken en bolletjes speed gebruikt, vertelde hij. 'Dan ga je gekke dingen doen.'

Met zijn 'domme harses' gebeld

Pas nadat hij door een arrestatieteam in de opvanglocatie in Alphen werd opgepakt, had hij in de gaten dat hij 'met zijn domme harses had gebeld'. Het was een impulsieve actie, zei zijn advocaat tijdens de zitting. De Alphenaar zat in 'geestelijke nood' en was niet 'bij zijn volle verstand'.
'Iemand die normaal denkt, begrijpt dat dit belachelijk gedrag is', verklaarde de officier van justitie. Hij meende dat er sprake was van dreiging met een terroristisch misdrijf. 'Verdachte probeerde het politieke proces onder druk te zetten.' De Alphenaar wilde immers dat de Tweede Kamer zou 'kappen' met de coronamaatregelen.

Onrust onder medewerkers

De officier van justitie vond de dreigtelefoontjes extra kwalijk omdat het Binnenhof ontruimd moest worden. Dat vergde een grote inzet van de politie en leidde tot veel onrust onder medewerkers van de Tweede Kamer. Omdat de man lijdt aan een verstandelijke beperking en een verslavingsstoornis is hij wel verminderd toerekeningsvatbaar.
De officier van justitie eist naast de celstraf ook een werkstraf van 100 uur omdat de Alphenaar voor de telefoontjes aan de Tweede Kamer ook al een manager van een supermarkt in Alphen aan den Rijn had bedreigd omdat hij geen alcohol meer mocht kopen. De aanklager eist verder dat de Alphenaar zich laat behandelen en opgenomen wordt.
De rechter doet op 17 augustus uitspraak.