Arrestatie in Den Haag in onderzoek naar drugssmokkel op Schiphol

Een van de verdachten wordt aangehouden
Een van de verdachten wordt aangehouden © Koninklijke Marechaussee
DEN HAAG - In een groot onderzoek naar drugssmokkel op Schiphol zijn de afgelopen weken zeven mensen aangehouden. In Den Haag was één arrestatie en is ook een huis doorzocht. Verder waren er aanhoudingen in onder meer Amsterdam, Nieuw-Vennep en Rotterdam.
De arrestanten worden verdacht van betrokkenheid bij drugssmokkel op Schiphol, witwassen of allebei. In totaal worden dertien mensen verdacht, waarvan er tien werken voor een bedrijf op de luchthaven, laat de Koninklijke Marechaussee weten. Ook zijn bij de doorzoekingen geld, meerdere auto's, tientallen dure handtassen, horloges en merkkleding in beslag genomen.
De aangehouden verdachten zijn zes mannen tussen de 31 en 57 jaar en een vrouw van 33. Drie mannen zitten nog vast. Nog meer aanhoudingen worden niet uitgesloten door het Openbaar Ministerie Noord-Holland, dat het onderzoek leidt.

Cocaïne onderschept

De verdachten kwamen in beeld bij het CargoHarc-team, een samenwerkingsverband van de douane, FIOD en marechaussee, na een tip dat medewerkers van een bedrijf op Schiphol betrokken waren bij het smokkelen van drugs. Daarop werden onder meer telefoons afgetapt, versleutelde data ontcijferd en is financieel onderzoek gedaan. In hetzelfde onderzoek onderschepte de douane eind mei 321 kilo cocaïne op Schiphol. Die lading drugs kwam uit Ecuador en was ongeveer zestien miljoen euro waard.
'Personeel dat zich inlaat met dit soort criminele activiteiten hoort niet op Schiphol thuis', zegt een woordvoerder van de luchthaven. 'Daarom maakt Schiphol ook deel uit van de samenwerking met alle overheidsinstanties om te gaan naar een integere luchthaven.'