Bewoners Voorburg starten petitie: 'Laat kerkklokken Sint Martinuskerk harder luiden'

Sint Martinuskerk in Voorburg
Sint Martinuskerk in Voorburg © Omroep West
LEIDSCHENDAM-VOORBURG - De buurtbewoners van de Voorburgse Sint Martinuskerk laten het er niet bij zitten dat de klokken van 'hun kerk' niet meer hard mogen luiden. Sinds een week klinken de klokken aanzienlijk zachter omdat het kerkbestuur anders een boete van 1000 euro per dag moet betalen. Er is een petitie gestart om de klokken weer op het oude niveau te laten luiden en die is al 250 keer ondertekend.
Rondom de ruim 125 jaar oude kerk aan het Oosteinde in Voorburg is het al langer onrustig. Dat begon vorig jaar, toen een kleine groep klagers aangaf last te hebben van het geluidsniveau van de kerkklokken die dag en nacht vier keer per uur slaan.
Er kwam zelfs een rechtszaak aan te pas. De uitkomst was dat de kerk per 29 juli het gebeier van de klokken moet dempen. Anders legt de Omgevingsdienst Haaglanden een boete van 1000 euro per dag op.

'Luiden van kerkklokken hoort bij een kerk'

Het gemis van de klank van de klokken loopt zo hoog op dat Sebastiaan van Tuil een petitie is gestart. 'Bent u het er nou ook mee eens dat het luiden van kerkklokken hoort bij een kerk, hoort bij een dorp of stad', wordt in de petitie gesteld. Als er 500 ondertekenaars zijn gaat Van Tuil de petitie overhandigen aan de gemeente Leidschendam-Voorburg.
Inmiddels hebben 250 mensen getekend. Veel van hen laten behalve een handtekening ook hun motivatie achter. 'Ik onderteken omdat ik het belachelijk vind dat één persoon dit teweegbrengt. Je weet toch dat als je bij een kerk gaat wonen je daar kerkklokken gaat horen. Dan moet je daar niet gaan wonen. De kerk stond er al', zo schrijft een ondertekenaar. Een ander laat weten: Ik teken omdat ik al twintig jaar tegenover de Martinuskerk woon, hou van de klokken, en het luiden nu al mis!'.