Psychotische vrouw die echtgenoot overgoot met heet water en neerstak krijgt tbs

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
OUDE WETERING - Een 44-jarige vrouw uit Oude Wetering, die een pan heet water over haar echtgenoot gooide en hem stak met een mes, heeft tbs zonder dwangverpleging opgelegd gekregen van de Haagse rechtbank. Ze was in een psychotische bui toen ze op 19 februari dit jaar haar man thuis aanviel.
Twee buurjongens moesten de echtgenoot opvangen toen hij zijn woning verliet. Ze zetten hem onder de douche en drukten zijn wonden dicht om het bloeden te stelpen. 'De vellen hingen aan zijn lichaam', zei een van de buurjongens naderhand.
De vrouw werd al behandeld in de geestelijke gezondheidszorg vanwege de trauma's die ze had opgelopen in haar geboorteland Colombia. Door verandering in medicatie raakte ze begin dit jaar steeds meer in de war. Ze meende dat ze vergiftigd werd en dat mensen haar kinderen wilde vermoorden.
Op 19 februari kreeg de vrouw een paniekaanval. Ze gooide toen een pan water over haar echtgenoot en stak hem ook met een mes. Daarna stichtte ze brand in de woning.

Ontoerekeningsvatbaar

De rechtbank oordeelt nu dat de vrouw zich schuldig heeft gemaakt aan een poging tot zware mishandeling van haar echtgenoot. Ze is door haar psychische stoornissen ontoerekeningsvatbaar en wordt ontslagen van rechtsvervolging. De rechtbank vindt een behandeling wel nodig. De vrouw krijgt daarom tbs opgelegd, maar hoeft vooralsnog geen dwangverpleging te ondergaan in een tbs-kliniek.
'Ik was gruwelijk in de war', zei de vrouw twee weken geleden tijdens de zitting bij de rechtbank. 'Ik schaam me nu dood.' Haar advocate wees erop dat de verwondingen bij de man meevielen. Een tbs-maatregel was volgens de advocate helemaal niet nodig. Dat vond de aangevallen echtgenoot zelf ook. Hij verweet het Openbaar Ministerie (OM) dat die zijn vrouw aanvankelijk wilde vervolgen vanwege een poging tot doodslag. Het OM liet die beschuldiging varen op de zitting. De officier van justitie eiste de tbs-maatregel die nu ook is opgelegd door de rechtbank.