Zaterdagmarkt voorlopig niet terug naar oude plek in centrum Leiden

De zaterdagmarkt in Leiden
De zaterdagmarkt in Leiden © Sleutelstad
LEIDEN - Het kan nog weken duren voordat de Leidse zaterdagmarkt terugkeert naar het gebied rond de Botermarkt en de Nieuwe Rijn. De gemeente had gezegd dat de markt eind juli of begin augustus terug zou keren in het centrum, maar nu wil de gemeente eerst de persconferentie van het kabinet op 13 augustus afwachten.
De markt is in Leiden verplaatst van het centrum naar de Lammermarkt en de Beestenmarkt, omdat op de locatie in het centrum mensen geen anderhalve meter afstand kunnen houden. De marktkooplieden zijn al vanaf het begin tegen deze verhuizing en willen graag weer terug naar het centrum.
De gemeente ziet dat nog niet zitten, zo meldt mediapartner Sleutelstad. Burgemeester Henri Lenferink gaf eerder al dat een verhuizing eerder begin augustus zou komen dan eind juli. Nu wordt dit nog verder uitgesteld. 'Naar verwachting neemt het college van burgemeester en wethouders na de persconferentie van 13 augustus een besluit over de plek van de markt', zegt een woordvoerder van de gemeente.

Steeds weer nieuwe smoes

De Leidse marktcommissie waarin de marktlui zijn verenigd is wel klaar met alle beloftes van de gemeente. 'Veel beloven en weinig geven doet een gek in vreugde leven', verwoordt stroopwafelman Ron Vergunst het gevoel dat onder de marktondernemers leeft. 'Ze verzinnen steeds weer een nieuwe smoes om ons niet terug te zetten naar het centrum.'