Trauma na gasexplosie: bewoners Haagse Jan van der Heijdenstraat twijfelen over terugkeer

DEN HAAG - Ruim 2,5 jaar na de gasexplosie in de Haagse Jan van der Heijdenstraat hebben de bewoners eindelijk een sleutel van hun nieuw opgebouwde woningen gekregen. Sommige bewoners willen dolgraag terug in hun huis. Maar een aantal overweegt hun woning te verkopen vanwege de traumatische herinneringen.
'We hebben vorige week het heugelijke feit kunnen vieren om bewoners de sleutel te overhandigen. Dus wat dat betreft komt er een einde aan een lange emotionele periode voor deze mensen', zegt Frank Leloux van Symfonie VVE Beheer. Hij is trots en blij met de opgeknapte woningen. In september worden de huizen officieel opgeleverd en mogen de bewoners terug hun huis in.
Op 27 januari 2019 werden een aantal huizen in de Jan van der Heijdenstraat verwoest door een explosie, veroorzaakt door een scheur in een oude gasleiding. De 29-jarige Sharwin Rangolam lag na de klap 8 uur zwaargewond onder het puin.

Twijfels over terugkeer

Sharwins broer Aroen vertelt dat het inmiddels 'best goed gaat' met Sharwin, maar dat hij en zijn ouders twijfelen of ze terug willen in de woning. 'Ze zitten nu in een huurhuis met een huur van 1500 euro, dat is te duur', zegt Aroen. 'Maar ze weten nog niet zeker of ze het opgeknapte koophuis gaan verkopen of weer gaan bewonen. Mijn ouders rijden wel langs het huis als ze boodschappen gaan doen, maar ze nemen er geen kijkje. Ze praten er ook zo min mogelijk over.'
Een aantal andere oude bewoners van de huizen die weer opgebouwd zijn reageerden ontroerd bij de sleuteloverdracht. 'De emotie kwam los', zegt Leloux. 'De mevrouw die helemaal bovenin woont, zat na de klap bij haar buurman beneden, bij meneer Rangolam. Ze is er zonder schrammetje vanaf gekomen. Wonderbaarlijk. Zij had aan haar toiletdeur een bordje hangen. En bij iedereen die binnen kwam, het bordje viel ervan af. De explosie kwam, het bordje hing er daarna nog,' zegt Leloux met een lach.

Bordje overhandigd

De aannemer Michael Pohlmann van L- Groep Totaalonderhoud, vult aan: ' Mijn collega, de uitvoerder, had dat bordje eraf gehaald. En die hebben we 2 weken geleden overhandigd toen ze hier was. Ja, dat was voor haar wel een emotioneel iets. Dit zijn wel de kleine dingetjes die het leuk maken.'