Myron (17) mogelijk doodgestoken uit wraak, verband met andere steekpartij kort daarvoor

Bloemen op de plek waar Myron werd doodgestoken
Bloemen op de plek waar Myron werd doodgestoken © John van der Tol
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) houdt er ernstig rekening mee dat Myron Ampofo op 6 mei van dit jaar om het leven is gebracht uit wraak. De 17-jarige jongen uit Den Haag is te zien op camerabeelden bij een steekpartij eerder op die bewuste avond. Dat werd donderdag duidelijk tijdens de eerste pro-formazitting van de rechtszaak. Een ruzie tussen rivaliserende drillrapgroepen lijkt de aanleiding te zijn.
Alle seinen wijzen volgens het OM in de richting van een wraakactie. Een groepschat, waar beslag op is gelegd, bevestigt dat beeld. 'Er moet iemand plat na de steekpartij aan de Thijssestraat', parafraseert de officier van justitie tijdens de zitting. 'Er moeten messen en vuurwapens worden meegenomen.'
Een uur later ging de groep naar het Schipperskwartier en viel Myron aan op de Rijswijkseweg. Of het daadwerkelijk een wraakactie was op Myron, verwacht de officier van justitie over twee maanden vast te kunnen stellen. Dan is het onderzoek afgerond.
Drillrap is een uit Amerika overgewaaide hiphopstroming waarin onder meer geweld wordt verheerlijkt en die populair is in Nederlandse steden.

Neergestoken én tegen hoofd geschopt

Aan de Haagse Thijssestraat, in het stadsdeel Laak, werd aan het begin van de avond een 14-jarige jongen neergestoken. De tiener raakte zwaargewond. De verdachten van deze steekpartij zijn volgens het OM leden van de drillrapgroep SK6, een naam die refereert aan het Schipperskwartier.
Familie en vrienden van het slachtoffer maken op hun beurt deel uit van het Delftse ZQ. ZQ staat naar verluidt voor zero-quinze; oftewel 015, het netnummer van Delft. Een groep jongeren ging actief op zoek naar Myron, vier van hen brachten de jongen om het leven.
Tijdens de zitting in de rechtbank werd donderdag duidelijk dat Myron niet alleen was neergestoken, maar dat ook tegen zijn hoofd was geschopt. Hulpverleners hebben geprobeerd de jongen nog midden op straat te reanimeren, maar tevergeefs. Hij overleed ter plekke aan zijn verwondingen.
Eén van de verdachten heeft bekend Myron tegen het hoofd te hebben geschopt.

11 verdachten

In totaal zijn elf verdachten aangehouden, onder wie familieleden van het slachtoffer van de steekpartij aan de Thijssestraat. Vijf van hen stonden donderdag voor het eerst tegenover de rechters. In afwachting van de volgende zitting over drie maanden, is het voorarrest van alle vijf de verdachten met negentig dagen verlengd.
Op 19 augustus moeten vier andere verdachten in de rechtbank verschijnen. Drie van hen zijn minderjarig. Twee andere verdachten mogen hun proces in vrijheid afwachten.