Straat onder Koningin Julianabrug in Alphen weer open

Zo ziet de onderdoorgang van de Koningin Julianabrug er momenteel uit
Zo ziet de onderdoorgang van de Koningin Julianabrug er momenteel uit © Mike Mourits
ALPHEN AAN DEN RIJN - De Hooftstraat onder de Koningin Julianabrug in Alphen aan den Rijn is vrijdagavond weer opengegaan. Twee weken geleden werd de weg afgesloten nadat er in de brug ter hoogte van het fietspad scheuren waren ontdekt.
De scheuren werden blootgelegd tijdens het frezen van de asfaltlaag van het fietspad over de brug. Het risico bestond dat het beton plotseling zou kunnen barsten.
De brug werd tijdelijk ondersteund met stutten. Die stutten zijn nu vervangen door een portaal. Dat is een soort poort over de weg, die de onderkant van de brug ondersteunt. Het portaal blijft daar staan tot de werkzaamheden aan de Koningin Julianabrug zijn afgerond.

Onderzoek naar scheuren

Een speciaal bureau onderzoekt in opdracht van de gemeente en de provincie hoe de scheuren konden ontstaan. Ook wordt bekeken op wat voor manier de brug het beste kan worden hersteld.
De brug is voor autoverkeer nog steeds in één richting open. Fietsers en voetgangers kunnen wel gewoon van de brug gebruik maken. Alleen de trap bij de Cornelis van Vlamingstraat blijft afgesloten.
In 2011 werd de Koningin Julianabrug acuut afgesloten omdat de oeververbinding over de Oude Rijn op instorten stond. De constructie was aangetast door roest. Na reparatiewerkzaamheden volgden jaren van storingen. Nieuw groot onderhoud moest aan die problemen een einde maken, maar in augustus 2015 viel het brugdek met hijskranen en al - tijdens het inhijsen - bovenop huizen en winkels in de Hooftstraat. Sinds het voorjaar van 2016 is de brug in Alphen weer operationeel.