GGD opent coronatestlocatie in Leiden voor nieuwe studenten

De Leidse introductieweek in 2015
De Leidse introductieweek in 2015 © ANP
LEIDEN - Nieuwe Leidse studenten kunnen zich tijdens de introductieweek (EL CID) dit jaar in oude pand van Vroom en Dreesman laten testen op corona. Speciaal voor de EL CID wordt de eerste verdieping van het voormalige warenhuis aan de Aalmarkt ingericht als testlocatie. Studenten mogen alleen meedoen aan de introweek met een vaccinatiebewijs of negatieve test.
Een meerderheid van deze studenten is nog niet, of niet volledig gevaccineerd en is daarom afhankelijk van een negatieve testuitslag. Op de nieuwe testlocatie zal de GGD zes dagen testen afnemen bij studenten, met een maximum van 2.500 antigeen-testen per dag.
Binnen twee uur ontvangen de studenten de uitslag in de CoronaCheckApp en weten ze of ze kunnen deelnemen aan de introductie. Het testen gebeurt op de eerste verdieping van het voormalige gebouw van V&D meldt mediapartner Sleutelstad.
Donderdag 12 augustus gaat de EL CID van start met twee digitale introducties. De week erna vinden de fysieke ontmoetingsdagen plaats. Tijdens deze week komen er normaal zo'n 3500 nieuwe studenten naar Leiden om de start van hun studententijd te vieren. Hoewel de organisatie een maximum heeft gesteld aan het aantal deelnemers, zullen er dit jaar veel studenten, verdeeld over drie dagen, in de stad aanwezig zijn.

Stimuleren om te vaccineren

Afgelopen weken zijn studenten en eerstejaars benaderd door de GGD om zich zo snel mogelijk te laten vaccineren. Dit om te zorgen dat ze in ieder geval beschermd zijn met één prik voordat de introductieweek begint. In de loop van de zomer kunnen ze mogelijk op voor een tweede prik, zodat de studenten voor het begin van het collegejaar volledig gevaccineerd zijn.
Jongeren konden hiervoor zonder afspraak naar de vaccinatie locatie aan de Haagse Schouwweg gaan. Ongeveer vijftig studenten maakten gebruik van deze mogelijkheid. De GGD geeft aan dat al veel studenten gevaccineerd zijn of hun afspraken hebben staan voor vaccinatie en dus geen gehoor gaven aan de oproep.