Coronavirus: Aantal nieuwe coronagevallen daalt minder snel dan vorige weken

DEN HAAG - In dit overzicht houden we je op de hoogte van al het nieuws over het coronavirus op dinsdag 10 augustus.
MBO Raad: nu is het moment om mbo weer volledig te openen
Als er één moment is om het middelbaar beroepsonderwijs weer volledig te openen, is het nu, zegt de MBO Raad in aanloop naar het kabinetsbesluit over heropening van het hoger onderwijs aanstaande vrijdag. Het kabinet heeft het hoger onderwijs gevraagd zich voor te bereiden op volledige heropening, maar toch ook een scenario in het achterhoofd te houden waarin nog steeds anderhalve meter afstand bewaard moet worden.
Als er 'ontzettend goede redenen' zijn dan kan de MBO Raad volgens een woordvoerster ook begrip hebben voor die laatste optie. 'De vaccinatiegraad neemt toe en het aantal coronabesmettingen blijft dalen. Maar we weten natuurlijk niet wat het Outbreak Management Team hierover adviseert. Mogelijk zijn er toch andere, epidemiologische redenen om de anderhalve meter te blijven handhaven. We vertrouwen op de wetenschap.'
Het liefst gaat het mbo natuurlijk weer terug naar normaal, 'maar het moet wel veilig en verantwoord zijn', aldus de woordvoerster.
Iets meer nieuwe coronagevallen afgelopen etmaal
Na vier dagen van dalingen is het aantal nieuwe coronabesmettingen dinsdag iets toegenomen. Tussen maandag- en dinsdagochtend zijn 2204 positieve coronatests geregistreerd bij het RIVM, 145 meer dan maandag. Vergeleken met vorige week dinsdag bleef het aantal nieuwe gevallen vrijwel gelijk.
In de afgelopen zeven dagen registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu 18.048 positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld 2578 nieuwe gevallen per dag. Dat gemiddelde is nu al tijden aan het afnemen. Vorige week kwam dit getal nog uit op bijna 3000. Volgens het instituut zijn er het afgelopen etmaal 7 sterfgevallen door corona gemeld.
Aantal nieuwe coronagevallen daalt minder snel dan vorige weken
Het aantal nieuwe coronagevallen daalt verder, maar de afname gaat aanzienlijk langzamer dan in de vorige weken. In de afgelopen zeven dagen zijn 18.048 mensen positief getest. Dat is 14 procent minder dan een week geleden. Toen meldde het RIVM dat het in zeven dagen tijd 21.005 meldingen van positieve tests had gekregen.
Half juli piekte de huidige coronagolf. In een week tijd waren er bijna 70.000 positieve tests. Een week later was dat bijna gehalveerd naar ruim 37.000. Vorige week volgde weer bijna een halvering, naar 21.005. Nu vlakt het iets af.
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft stabiel
In de Nederlandse ziekenhuizen liggen dinsdag 686 patiënten met Covid-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. Dat zijn er 4 minder dan maandag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Er liggen al een week minder dan 700 coronapatiënten in de ziekenhuizen, maar van een duidelijke afname is nog geen sprake.
Op de intensivecareafdelingen is het wel iets drukker geworden. Daar liggen nu 214 coronapatiënten, 2 meer dan maandag en het hoogste aantal sinds 18 juni. Dat is nog altijd aanzienlijk lager vergeleken met half mei, toen er nog meer dan 700 coronapatiënten op de ic's lagen. Op de verpleegafdelingen liggen nu 472 mensen met corona, een afname van 6.
Geen rijtoer koning op Prinsjesdag vanwege coronamaatregelen
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima rijden ook dit jaar niet met een koets door Den Haag op Prinsjesdag. Vanwege de coronamaatregelen gaat de rijtoer niet door, net als vorig jaar. Dat heeft de Eerste Kamer dinsdag laten weten.
De koning houdt de Troonrede, net als vorig jaar, in de Grote of Sint-Jacobskerk in Den Haag en niet in de Ridderzaal. Prinsjesdag is dit jaar op 21 september.
LEES VERDER: Opnieuw streep door koninklijke rijtoer Prinsjesdag

Plannen voor vaccinatie en voorlichting in scholen
Een aantal GGD's bespreekt met middelbare scholen in hun regio of er vanaf aankomend schooljaar bij scholen kan worden gevaccineerd of dat er voorlichting kan worden gegeven, schrijft de Volkskrant. Zo willen zij de vaccinatiegraad opkrikken onder 12- tot 18-jarigen. Tot nog toe heeft slechts 43 procent van deze leeftijdsgroep zijn eerste prik gehad.
Er zijn zorgen bij de GGD's over mogelijke virusuitbraken op scholen als de vaccinatiegraad niet stijgt. Zo is de GGD Hollands Noorden in gesprek met scholen in het voortgezet onderwijs of die openstaan voor vaccinatie bij scholen. De GGD West-Brabant heeft een afspraak staan om in september internationale schakelklassen te vaccineren. De GGD Amsterdam bespreekt met scholen of medewerkers voorlichting kunnen geven. Bij andere GGD's 'staan de tieners op de agenda', maar zijn nog geen concrete acties ondernomen.
'Wij weten dat sommige GGD's in hun regio initiatieven ontplooien in samenwerking met de scholen voor vaccinatie van deze leeftijdsgroep', zegt een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR. Daarbij zegt de woordvoerder expliciet dat er in alle gevallen ook voorlichting wordt gegeven.
Studenten in de knel door regeling coronacompensatie
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) maakt zich zorgen over de studenten die buiten de boot vallen bij de nieuwe corona-studiecompensatieregeling. Het beleid is volgens de LSVb niet eerlijk, waardoor een financiële domper dreigt voor honderden studenten. De bond opent daarom een meldpunt voor klachten over het huidige beleid, meldt De Telegraaf.
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) ontving de afgelopen weken verschillende meldingen van studenten voor wie de huidige corona-studiecompensatieregeling, recent gelanceerd door het onderwijsministerie, niet toereikend is.
Zo krijgen studenten die vóór 31 augustus afstuderen 535 euro van het betaalde collegegeld terug. Studenten die het komend collegejaar studeren, en ook al in de voorgaande coronajaren hebben gestudeerd, krijgen een halvering van het collegegeld. Maar studenten die door kort oponthoud aan het begin van het komende collegejaar afstuderen, krijgen alleen een halvering voor de korte periode dat zij in het nieuwe collegejaar gestudeerd hebben.
Aantal nieuwe coronagevallen daalt nog, maar heel langzaam
Het aantal nieuwe coronagevallen daalt niet meer zo snel als in de voorgaande weken. In de afgelopen week zijn maar iets minder positieve tests geregistreerd dan in de week ervoor. De daling lijkt af te vlakken.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt dinsdag weer met de wekelijkse cijfers over de stand van de uitbraak. In de zes dagen na de laatste update zijn 15.881 positieve tests geregistreerd, gemiddeld bijna 2650 per dag. Dit betekent dat het weekcijfer dinsdag tussen de 18.000 en 19.000 kan uitkomen. Dat zou een daling van 10 tot 15 procent zijn ten opzichte van vorige week.
Half juli piekte de huidige coronagolf. In een week tijd waren er bijna 70.000 positieve tests. Een week later was dat bijna gehalveerd naar ruim 37.000. Vorige week volgde weer bijna een halvering, naar iets meer dan 21.000.
Ruim 13 procent minder fietskilometers in coronajaar
In het coronajaar 2020 hebben Nederlanders ruim 13 procent minder fietskilometers in de benen zitten dan in het jaar ervoor, ziet BOVAG na analyse van CBS-cijfers. Waar Nederlanders in 2019 nog gemiddeld 1112 kilometer per jaar fietsten, daalde dat vorig jaar naar 966 kilometer. Van de vijf uitgesplitste reismotieven die mensen hebben, klommen mensen alleen voor recreatie vaker op de fiets in 2020.
De gevolgen van de coronamaatregelen kwamen in het fietsen het duidelijkst naar voren in het geringere aantal kilometers in verband met onderwijs en opvang (-39,3 procent) en woon-werkverkeer (-32,5 procent). Voor uitgaan en hobby was het effect aanzienlijk kleiner met een afname van 18,8 procent ten opzichte van 2019. Nederlanders bleven boodschappen bijna even vaak met de fiets halen (-5,5 procent). Zeeland is de enige regio waar in totaal meer werd gefietst dan in 2019: 1255 kilometer legde de Zeeuw in 2020 gemiddeld af, ruim 10 procent meer dan het jaar ervoor.
Coronakaart
Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.