Automobilisten massaal op de rem: flitspalen blijken vleermuiskasten

Het lijkt een flitspaal, maar het is het niet
Het lijkt een flitspaal, maar het is het niet © WOS
MONSTER - Automobilisten op de Haagweg in Monster trappen de afgelopen tijd wat vaker op hun rem. De reden? Nieuwe flitspalen. Althans, dat lijkt zo. De nieuwe palen met kastjes erop zijn echter helemaal geen flitskastjes, maar verblijven voor de dwergvleermuis.
Langs de weg staan sinds kort palen die inderdaad sprekend op flitspalen lijken. Ecoloog Tina de Jonge, die verantwoordelijk is voor de plaatsing van de kastjes, had daar niet bij stilgestaan. 'Nee, het is niet bewust gedaan', lacht ze.
De vleermuisverblijven zijn geplaatst omdat in de buurt een huis wordt gesloopt, waar vier plekken zijn gevonden waar vleermuizen kunnen zitten. Met de kastjes hebben de dieren een vervangend huis tijdens de sloop en nieuwbouw. 'Het was wel belangrijk om ze voor 15 oktober neer te zetten, dan kunnen de vleermuizen er een heel seizoen aan wennen voor het huis wordt gesloopt', zegt De Jonge.

Vleermuis al genesteld

Er staan nu drie kasten en in de middelste kast heeft zich al een vleermuis genesteld. Die kast staat het dichtste bij de lantaarnpaal. 'Vleermuizen zijn erg tolerant en passen zich snel aan aan hun omgeving. Ze woonden eerst in rotsen en nu in onze stenen huizen', zegt vleermuiskenner Rudy van der Kuil tegen mediapartner WOS.
De kastjes waren hem ook al opgevallen. 'Het is voor het eerst dat ik ze in het echt zie, ik kende ze alleen van de theorie', zegt hij. Al zullen de meeste automobilisten ze dus niet herkennen als vleermuiskastje. 'Zo helpen vleermuizen ook bij het verlagen van de snelheid.'