Mysterieuze ontvoering houdt Gouda bezig: 'Arrestatieteam beukte alles open'

Het busje stond in een van de garageboxen
Het busje stond in een van de garageboxen © ANP
GOUDA - 'Sensatie was het. Een arrestatieteam dat alle loodsen open heeft staan beuken', blikt een buurtbewoonster terug. 'Met geweren, alles erop en eraan. Ja, het was wel heftig.' Het is het gesprek van de dag in Gouda: de grote politieactie zondagavond op een terrein aan de Nijverheidsstraat, op zoek naar een ontvoerde man. Alle 29 garageboxen zijn door de politie stuk voor stuk op volgorde opengebroken.
Deuren die door midden zijn gezaagd, een gebogen garagedeur, andere deuren die hardhandig zijn geforceerd en inmiddels zijn dichtgetimmerd. Dat is maandagochtend het beeld dat terug doet denken aan zondagavond. 'We woonden ineens op een eiland, want alles was hermetisch afgesloten', vertelt de buurtbewoonster, die niet bij naam genoemd wil worden. 'Zelf konden we ook nergens heen, dat was niet fijn.'
Meerdere garageboxen zijn inmiddels dichtgetimmerd
Meerdere garageboxen zijn inmiddels dichtgetimmerd © Omroep West
De actie had te maken met de ontvoering van een man uit Hoofddorp, die afgelopen donderdag in het Noord-Hollandse Cruquius in een rood Mercedesbusje zou zijn gesleurd. Diezelfde avond werden in Gouda zes mannen aangehouden in verband met de ontvoering. Maar van het slachtoffer geen spoor. Het rode busje werd zondagavond in box 27 van de 29 teruggevonden door de politie.

'Hopen dat ze hem vinden'

Voor de omwonenden was het al snel duidelijk wat er aan de hand was in de buurt. 'Je leest ook het nieuws, dus als je ineens dat busje ziet dan weet je wel dat het daar om gaat', vertelt ze. 'Het is nu vooral te hopen dat ze die man vinden, want die is nog niet gevonden. Dat vind ik het ergste.'
De politie viel ook het pand van schilder Frank Meusel binnen:
Arrestatieteam valt garagebox schilder Frank binnen
Meusel bekeek maandagochtend de schade in de loods die hij gebruikt. 'Het is echt verschrikkelijk. Ze hebben echt alles opengebroken. Wat de schade is? Ik weet het niet, want ik huur het. De timmerman gaat het nu eerst provisorisch oplossen. En daarna moet er een nieuwe deur in.'
De zes verdachten werden donderdagavond bij het Vogelplein in Gouda gearresteerd. Een bewoner daar denkt dat het slachtoffer nog wel ergens in de buurt moet zitten. 'Ze hebben hem hier gewoon ergens afgeleverd', zegt hij. 'Daarna hebben ze die bus naar de Nijverheidsstraat gebracht, maar daar zat die man natuurlijk niet meer in.' De buurtbewoner verwacht op korte termijn nog wel ergens een politie-inval.
Mensen in de Vogelbuurt en bij de Nijverheidsstraat verwachten wel arrestaties van Goudse verdachten. Want, zo zeggen zij, als je niet uit Gouda komt dan ken je de binnenplaats met de 29 garageboxen niet. En ook de weg naar de Vogelbuurt weten, is voor mensen die niet in Gouda wonen niet vanzelfsprekend. De mannen die donderdag werden aangehouden komen uit Rotterdam, Dordrecht en Zwijndrecht.

Politie houdt rekening met vergissing

Ondertussen zet de politie alles op alles om het 56-jarige slachtoffer uit Hoofddorp te vinden. Vermoedelijk hebben de ontvoerders de verkeerde persoon meegenomen. 'Het onderzoeksteam heeft geen enkele aanwijzing dat de ontvoerde man deel uitmaakt van het criminele circuit', zei de politie daarover. 'We houden er rekening mee dat de daders zich vergist hebben in de persoon die zij hebben ontvoerd.'
Zondag werd 'vanwege de ernst van het delict' al een beloning van 15.000 euro uitgeloofd om de zaak op te lossen. Een politiewoordvoerder voegde daar nog aan toe dat tips nog zeer welkom zijn. 'We willen deze man vinden. Dus bel ons. En dat kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem.' In het belang van het onderzoek wilde de politie maandag verder geen vragen beantwoorden.

Langer vast

De zes verdachten zijn maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Noord-Holland. Daar is besloten dat ze allemaal nog zeker twee weken langer vast blijven zitten.

LEES OOK: