Tramverkeer weer normaal na ontsporing bij Laan van NOI, kapotte wissel gerepareerd

De tram staat vast tussen twee sporen
De tram staat vast tussen twee sporen © Regio15
DEN HAAG - De problemen op Randstadraillijnen 3B en 4B zijn voorbij. Maandagavond ontspoorde een tram bij station Laan van NOI in Den Haag en daardoor was er urenlang geen tramverkeer mogelijk rond het station. Vervoersbedrijf HTM laat dinsdag aan het begin van de middag weten dat een kapotte wissel is gerepareerd en dat de trams weer kunnen rijden. Eerder was de verwachting dat de werkzaamheden pas komende nacht uitgevoerd konden worden.
Door de werkzaamheden bij station Den Haag Centraal is de route van tramlijnen 3 en 4 gesplitst. De trams uit Zoetermeer rijden niet verder dan station Laan van NOI. Daar moeten de trams keren om weer richting Zoetermeer te rijden. Daar ontstond volgens de HTM maandagavond een storing in een wissel, waardoor het tramstel ontspoorde.
De trams op de lijnen 3B en 4B konden door de ontsporing niet rijden tussen de stations Laan van NOI, Voorburg 't Loo en Leidschendam-Voorburg. Vanaf halte Forepark reden de trams wel weer richting Zoetermeer. Ook metrolijn E tussen Rotterdam en Den Haag had last van de ontsporing en kon tijdelijk niet rijden.

Motor nog vervangen

Woordvoerder Marijke Poppelier vertelde dinsdagochtend in West Wordt Wakker dat de werkzaamheden 's avonds pas weer hervat konden worden. 'Maar onze monteurs zijn nog even gaan kijken en hebben het toch al voor elkaar gekregen om de wissel te herstellen', zegt ze nu.
'Chapeau, we zijn er blij mee, zeker omdat het voor onze reizigers nu sowieso al lastig is in verband met de buitendienststelling bij het centraal station. Wel wordt vannacht nog voor de zekerheid de motor van de wissel vervangen, maar dat gebeurt vaker.'
Tramreizigers in Den Haag moeten deze zomer sowieso rekening houden met vertraging en extra overstappen. Door werkzaamheden aan de sporen bij Den Haag Centraal zijn lijn 3 en 4 opgeknipt in een A- en een B-deel. Tram 3A rijdt tussen Loosduinen en Centraal, 3B van Laan van NOI naar Zoetermeer Centrum West. Lijn 4A gaat van De Uithof naar Centraal, 4B rijdt tussen Laan van NOI en Zoetermeer Lansingerland. De werkzaamheden duren tot en met zondag 15 augustus.